Вакансій стало менше, але не шахраїв

Більше місяця триває війна, яка порушила усі соціальні зв’язки, спричинила внутрішню та зовнішню міграцію і, звичайно, вплинула на ринок праці.

Із зрозумілих причин, найчастіше, безпекових, більшість підприємств або, взагалі, припинили свою роботу, або працюють за скороченим графіком. Деякі фірми разом з працівниками переїхали до Львова, Польщі, але їх, звичайно, меншість, більшість потенційних працівників або подалася до центрів зайнятості або шукають роботу самотужки. Які ж небезпеки чи підводні рифи можуть чекати пошуковців у нинішніх умовах?

Перше, на що потрібно звернути увагу — нереалістичнісь обіцянок. Це коли вам пропонують або гарантують високий заробіток, не висуваючи натомість ніяких вимог до професійних якостей. Навпаки акцентуючи увагу на «нічогонеробленні» — тобто пропонують непропорційно високу грошову винагороду за просту працю. Типові слова-тригери в таких вакансіях: «високий дохід», «легка робота», «робота на дому», «впоратися може кожний», «вільний графік» тощо.

Як же переконатися, що це не шахраї? А, ніяк! Лише за принципом: безкоштовний сир буває лише в мишоловці.

Також на що варто звернути увагу відгукуючись на вакансію — немає чітко описаних обов’язків. Зазвичай, вживаються фрази, які дуже узагальнено описують роботу спеціаліста: «просувати сторінку в соцмережах», «писати тексти». Як переконатися, що це не шахрай? Можна спробувати відгукнутися на вакансію та попросити детальніше розповісти про ваші конкретні обов’язки. Якщо роботодавець губиться та повторює ті ж фрази-кліше, які є в описі вакансії, варто завершити комунікацію. Нічого доброго, а тим більше грошовитого з цієї затії не вийде. Вас можуть просто використати на випробувальний термін так-сяк заплативши в очікуванні нової жертви.

Коли компанія відкриває вакансію, у неї є точне розуміння, хто їй потрібен, для чого та як буде оцінюватися ефективність роботи працівника.