Іван Томич: «В умовах війни не можна продавати землю в країні»

За даними ООН, через війну майже третина земель в Україні непридатна для вирощування пшениці, ячменю та кукурудзи.

Іван Томич: «В умовах війни не можна продавати землю в країні»

Чи буде Україна з хлібом та овочами, та чи можна під час бойових дій в країні продавати землю, i-ua.tv запитав у голови Спілки українського селянства Івана Томича.

— Через російську агресію посівна компанія відбувається під кулями. Чи буде Україна з хлібом?

— Хліб в Україні буде. Проте в місцях, де будуть йти бойові дії, можуть бути проблеми з посівною. Проте не дивлячись на війну з Росією, борошна та хлібобулочних виробів в країні буде достатньо.

Важливо те, що через військові дії, ситуація змінилася, тому українцям не слід очікувати рекордного зростання цін на хліб. Зокрема, ціни на хліб у вересні цього року будуть не вищими, ніж в аналогічному періоді 2021 року. Це пов'язано зі зміною ринків пшениці. Через війну радикально змінився експорт. Робота українських портів обмежена і є невисока ймовірність того, що вони будуть працювати осінню. Виходячи з цієї ситуації, прогнозую, що ціни на хліб, борошно та хлібобулочні вибори зростати не будуть.

Що до експорту, то у порівнянні з минулим роком, експорт зернових та пшениці буде набагато нижчим. Прогнози балансу зараз дуже невтішні, тому що важко спрогнозувати, скільки остаточно буде посіяно ярих та кукурудзи. Ситуація з пшеницею більш менш прогнозована. Хоча цілком зрозуміло, що її валовий збір буде набагато меншим. Приблизно на 20−30% порівняно до минулого року. Але для внутрішнього ринку це буде виробництво для декілька років. Тому що споживання менше п’яти мільйонів, а продовольчої пшениці у нас буде зібрано набагато більше.

— Чи загрожує країні голод через військові дії?

— Тенденції внутрішнього продовольчого ринку кажуть про те, що восени українцям не слід боятися голоду. Основний фактор — те що сьогодні країну рятують дрібні виробники, яких в країні мільйони. Вони стануть основним стабілізуючим продовольчим фактором на внутрішньому ринку, як у сільській місцевості, так і в міській. Люди збільшують виробництво овочів та тваринницької продукції, навіть не дивлячись на те, що промислове виробництво буде падати.

— Чи буде Україна з овочами?

— Ранні овочі на сьогоднішній день є рекордно високими в ціні. Вони б’ють рекорди останніх десяти років. Це стосується огірків, помідорів та капусти. Ранні овочі будуть одними з найдорожчих серед продуктів харчування. На це вплинули кілька факторів: холодна й затяжна весна, дорогі енергоносії та війна. Зокрема, через бойові дії порушена робота інфраструктури. Знижуватися овочі в ціні почнуть після десятого травня і до кінця місяця будемо мати суттєве зниження ціни на весь асортимент овочевої продукції. На початку червня ціни на огірки та помідори, капусту та редиску можуть знизитися вдвічі.

Прогнозувати ситуацію на осінь, наприклад, скільки буде коштувати борщовий набір, поки складно. Все буде залежати від дій дрібних виробників. Скільки вони посіють та посадять овочів, як складуться погодні умови та як будуть розвиватися події з війною.

Але при будь- якому розвитку подій, катастрофічної ситуації щодо врожаю овочів, не прогнозую.

— Чи очікується в країні дефіцит тваринницької продукції?

— Якщо брати м'ясо та молоко, то є тенденція до їх незначного здорожчання. Але хочу заспокоїти, серйозного зростання цін на молочну продукцію, зокрема, на 50 або 100%, ні зараз, ні восени не очікується. Це обумовлено зменшенням виробництва та переробки. Багато підприємств не працюють.

Що стосується м’ясної продукції, то свинина зросте в ціні більше, ніж курятина. Поки немає передумов для стрибкоподібного зростання цін на 40- 50%. Як буде надалі складатися ситуація, важко спрогнозувати. Однак, не бачу передумов для дефіциту або зникнення з полиць м’ясної чи молочної продукції. Проте в регіонах, де відбуваються військові дії, дефіцит цих продуктів все ж може виникнути. Але стабілізуючим фактором стануть українці, які мають землю та будуть забезпечувати країну продуктами харчування та реалізовувати цю продукцію на місцях. Маю на увазі місцеві ринки та базари. Така торгівля буде відігравати важливу роль у забезпеченні продуктами українців.

— Як ви ставитеся до того, що під час війни в країні працює ринок землі. Поки наші хлопці воюють на Сході, нардепи розпродають українську землю?

— Землі сільськогосподарського призначення не продаються. Стосовно інших земель, треба дивитися, де та як їх продають. Але однозначно, там де ситуація нестабільна через бойові дії, продавати землю не можна.

Я багато років боровся з запровадженням ринку землі. Наголошуючи на тому, що в умовах війни, яка тривала вісім років на Сході, не можна продавати землю. Влада нічого не підготувавши, в умовах війни передчасно відкрила ринок. Це біда. Сьогодні дуже важливо не повторювати помилок та виправляти їх.

Тому ще раз наголошую, не можна в країні здійснювати продаж сільськогосподарських земель. Якщо такі випадки трапляються, то це протизаконно та неприпустимо.

— Як ви ставитися до того, що голови райрад або старости зможуть віддавати землю без погодження з парламентом?

— Треба дивитися у конкретних випадках, як це буде відбуватися, бо на місцях можуть бути випадки зловживання. Адже передачу землі ніхто не буде контролювати.

— Хто був основним покупцем української землі до війни?

— Ділові місцеві люди. Це місцева влада сьогоднішня та люди, які були при владі ще вчора, аграрії та іноземці, які скуповують землю через других осіб. Якщо брати ринок землі Польщі чи Румунії, то коли його запроваджували в тих країнах, понад 40% землі купували виключно фермери. У нас же фермери купують лише 1−2%.