Правова битва за гелікоптери

Спецпрокуратура у військовій та оборонній сфері стала «важкою артилерією» процесу повернення українському війську повітряних суден Мi-8МТ.

Правова битва за гелікоптери

Знаний у ЗМІ бізнесмен отримав підозру у перешкоджанні законній діяльності військових формувань в особливий період (ч. 1 ст. 114−1 ККУ). Крім цього Господарський суд Києва відкрив провадження за кількома позовами до ПрАТ «Авіакомпанія «Українські вертольоти» в інтересах держави, а саме МВС України.

За офіційною інформацією, «упродовж 2002−2012 років одна з військових частин Нацгвардії України надала в оренду підприємству за договорами оренди військове майно — 10 вертольотів, за умови їх обов’язкового повернення у разі введення в країни правового режиму воєнного стану…

У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні в лютому 2022 року, військова частина звернулась до підприємства з вимогою повернути вказане військове майно для виконання завдань за призначенням. Однак, кінцевий бенефіціарний власник підприємства умисно не повернув вказане військове майно, продовжуючи отримувати прибутки від його використання. Такі дії завдали суттєвої шкоди боєздатності Нацгвардії України та інтересам оборони нашої держави". Досудове розслідування кримінального провадження здійснюють слідчі УСБУ в Кіровоградській області.

— Додам до офіційного релізу, що за позовами керівника Кропивницької спецрокуратури у військовій та оборонній сфері в інтересах держави (а саме МВС України) і господарський суд відкрив відповідні провадження, — написала у Facebook речниця спецпрокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону Яна Стекачова.

У Єдиному реєстрі судових рішень, що днями відновив свою роботу, не складно віднайти вищезгадані ухвали столичного госпсуду.

Зокрема, 20 червня 2022 року у справі № 912/600/22 суддя КГС Людмила Пукшин прийняла до розгляду позовну заяву до ПрАТ «Авіакомпанія «Українські вертольоти» про зобов`язання виконати умови договору оренди повітряного судна від 03.04.2002. А саме: передати військовій частині НГУ у справному стані вертоліт Мі-8МТ за актом приймання-передавання. Крім цього стягнути з приватного акціонерного товариства на користь військової частини Національної гвардії 176, 4 тис грн пені та 181, 6 тис грн штрафу.

Схоже рішення ухвалила і суддя КГС Віта Бондарчук 16 червня 2022 у справі № 912/602/22.

Загалом, за даними судових джерел, у червневих позовах держави до «Українськіх вертольотів» йдеться про стягнення штрафних санкцій у сумі 1, 1 млн грн — через неналежне виконання умов договорів щодо трьох вертольотів Мі-8МТ залишковою вартістю 8,2 млн грн (оціночна вартість 128,2 млн грн).

Довідково: За відомостями сайту Військовий Кур'єр, 2003 року вітчизняне Міноборони уклало угоду з маловідомою приватною компанією про оренду військових гелікоптерів. Тоді за користування півтора десятками авіабортів оборонне відомство запросило символічну суму (30 тис грн у місяць за кожен). При цьому компанія-орендар мала зробити капітальний ремонт цих суден.

Договір оренди № 01/2003−06 з авіакомпанією «Українські вертольоти» припинено, — повідомило інформагенство АрміяInform 27 січня 2022 року.

Крім гвинтокрилів МОУ, «Українські вертольоти» орендували ще 12 суден у Міністерства внутрішніх справ.