Ростислав Кравець: «Уряд плює чоловікам в обличчя та принижує їх забороною виїзду за кордон»

Тисячам військовозобов’язаних чоловіків дадуть право виїхати з України завдяки програмі уряду Є-відрядження чи є-відпустка. При цьому соцмережі обурені ініціативою Кабміну випускати за кордон за 200 тис. гривень. Адже бідні воюють, а багаті тікають. При цьому багатодітним батькам, студентам та опікунам можуть відмовити у виїзді за кордон. Чому так відбувається, а також чи можна відмовитися від отримання повістки, дізнавалися у адвоката Ростислава Кравця.

Ростислав Кравець
Ростислав Кравець

— Як ви прокоментуєте обмеження на виїзд громадян за межі України?

— Вважаю, що заборона на виїзд громадян за кордон може бути встановлена виключно законом. На сьогоднішній день жодним законом не встановлена заборона виїзду громадян за кордон. Нардепи від Слуги народу навіть хотіли встановити кримінальну відповідальність за те, що чоловіки виїжджають за кордон, але не повертаються. Це все безглуздо, тому ці законопроекти не підтримали. Треба розуміти, що на сьогоднішній день будь-яка заборона виїзду громадян з України, не дивлячись на воєнний стан, є незаконною.

При цьому прикордонна служба не виконує навіть нормативні акти, які були прийняті Кабміном, стосовно виїзду певних категорій чоловіків за кордон. Зокрема, це стосується студентів. Прикордонники заявляють, що всім чоловікам від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон.

З 1 вересня дозволять виїжджати певним категоріям осіб. Туди ще додали моряків. Але це пов’язано виключно з тим, щоб мати можливість вивезти зерно з України. Тому морякам не потрібно мати якісь ілюзії з приводу того, що їх випустять за кордон.

— Тож хто поїде у Є-відрядження?

— Завдяки діям Мінцифри, з 1 вересня запускається проект Є-відрядження. Який дозволить виїжджати за кордон бізнесменам, щоб можна було укласти контракти на 7 днів. Але для підприємців встановили відповідні вимоги. Зокрема, середня заробітна плата має становити не менше 20 тис гривень на місяць, також треба вносити відповідну заставу у 200 тисяч гривень. При цьому, якщо людина не повернеться за 200 днів, то ці 200 тисяч грн держава забирає собі, і відзиваються всі дозволи на виїзд цієї людини за кордон. У мене виникає питання, а якщо особа там загинула, захворіла або потрапила в ДТП. Адже, якщо людина потрапила в лікарню, то вона фізично не може повернутися через 7 днів. Але про це ніхто не подумав. Тому таке регулювання у ручному режимі знаходиться поза межами закону. Все це одне суцільне порушення, як це буде і з моряками так і з представниками ФОПів, які заплативши 200 грн зможуть під приводом відрядження побачити своїх родичів за кордоном. Чоловіки не бачили своїх дітей 6 місяців. Багато жінок народили за кордоном і чоловіки не можуть побачити дітей. Ніхто не хоче бігти з України, але чомусь народні обранці українців судять по собі. Їм потрібно поїхати, допомогти та приїхати назад.

Після відкриття кордонів 99% українців нікуди не втечуть, а ті, хто поїдуть за кордон, будуть там працювати та перераховувати в Україну гроші.

Чому виходить так, що за кордон випускатимуть лише багатих, чи не є це дискримінацією?

— Так, дійсно, це є дискримінацією. Це забороняється Конституцією. Адже там написано, що всі рівні перед законом та судом. Не може бути дискримінації за достатком. А виявляється, що завдяки незаконним обмеженням виїзду чоловіків за кордон, це можливо. Крім того, закон про заборону виїзду чоловіків за кордон, який хоче прийняти парламент, є неконституційним. Тому його досі не протягнули. Тому ці повноваження передали прикордонній службі, яка цим займається у ручному режимі. Але це порушення законодавства. Прикро, що гарант Конституції та інші органи на це жодним чином не реагують. Зокрема, Офіс Генпрокурора.

— Чому багатих випускають, а студентів та чоловіків з хворою дитиною другий раз за кордон випускати не будуть?

— В цій ситуації треба оскаржувати незаконні дії Держприкордонслужби у відповідних Окружних Адмінсудах або в межах дій цих загонів, або за місцем дій своєї реєстрації. Сподіваюся, що прикордонників за їх дії, вдасться притягнути до кримінальної відповідальності за дії, які вони вчиняють проти українців. Фактично вони плюють українцям в обличчя та принижують їх.
Ми прекрасно розуміємо, що якщо людина хоче втекти з України, та не хоче воювати, то від неї не буде ніякої користі на фронті. Вони зрадять побратимів та принесуть більше шкоди ЗСУ.

Тому всі ці дії вказують на низький рівень та непідготовленість членів Кабміну стосовно вирішення питань керування країною. Адже уряд забороною виїзду чоловіків за кордон, фактично їх принижує.

— Якщо студент або багатодітний батько отримує повістку від прикордонників, що робити в такій ситуації?

— Якщо людина отримає повістку на кордоні та нікуди не з’явиться, то жодної відповідальності для неї не буде. Тому що вона прописана за місцем реєстрації. Тому військкомат, де вона прописана, може її викликати на військові збори. Єдиної бази військовозобов’язаних в Україні немає.

Рекомендовані публікації