Наблизити Україну до перемоги: що таке військові облігації

Севастополь, Донецьк, Маріуполь, Луганськ, Херсон, Мелітополь — це не лише тимчасово окуповані міста в Україні, а й назви військових облігацій, які може придбати будь-яка людина.

Наблизити Україну до перемоги: що таке військові облігації

Після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, у березні Міністерство фінансів розпочало аукціони з продажу військових облігацій (ОВДП).

З 3 жовтня військові облігації можна придбати на порталі «Дія». Усього за три перші дні українці таким способом купили ОВДП на 25 млн гривень, найпопулярніші — Донецьк і Маріуполь.

Що таке військові облігації?

Військові облігації — це інвестиційний інструмент підтримки державного бюджету, доступний для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів. Будь-який громадянин України чи нерезидент може придбати військові облігації України через уповноважені банки.

Кошти від облігацій, залучені в Державний бюджет України, використовуються на забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану — соціальні та оборонні. За ці гроші купують зброю, набої, техніку, медикаменти. Повертати ці запозичення держава буде з відсотками.

Такі облігації сприяють накопиченню коштів на ведення війни й водночас дають можливість громадянам країни усвідомити свою причетність до військових дій.

Це вид цінних паперів. Їх випускає держава, щоб підтримати економіку.

Облігації є двох видів:

  • дисконтні (зі строком погашення менше року, продаються за ціною нижче номіналу);
  • купонні (зі строком погашення більше року та купонними платежами).

Як купити військові облігації?

Купуючи облігації, ви даєте державі в борг гроші, а назад отримуєте їх з відсотками, тобто заробляєте на цьому

Військові облігації відрізняються тим, що кошти з них ідуть на підтримку економіки у воєнний стан. Вони мають визначений строк дії. У день виплати вклад повертається разом із відсотками. Загальний дохід буде залежати від виду та вартості облігації, а також від дохідності станом на день покупки.

Номінально одна облігація коштує 1000 гривень. Проте реальна ціна може бути як менше, так і більше. Що менший термін інвестиції, то дешевша облігація. На картку єПідтримка повертається номінальна вартість і дохід у вигляді відсотків, а придбати їх можна стільки, скільки забажаєте. Держава Україна гарантує 100% повернення коштів.

Вони різняться за:

  • датою виплат — на строк до 1,5 року;
  • відсотками доходу — від 11 до 16% річних;
  • назвами на честь тимчасово окупованих міст і територій — Херсон, Мелітополь, Маріуполь, Крим тощо.

Як купити в застосунку «Дія»:

  1. Оновіть «Дію».
  2. Авторизуйтеся зручним способом.
  3. У Послугах знайдіть Військові облігації.
  4. Виберіть облігацію.
  5. Виберіть партнера, у якого хочете їх купити.
  6. Вкажіть кількість облігацій.
  7. Відправте заявку партнеру.
  8. Після підтвердження підпишіть документи Дія. Підписом і сплатіть покупку.
  9. Очікуйте на сповіщення від «Дії». Зарахування відбувається протягом трьох робочих днів.

«Дія» не продає облігації самотужки. Партнери купують їх у держави на аукціонах, а під час продажу в застосунку виставляють свою ціну. Їхній перелік є на сайті Мінфіну.

Купувати облігації можна як у відділеннях банків, так і через мобільні додатки. Таку послугу зокрема пропонують «Укргазбанк», ПУМБ, «Монобанк», брокери ICU, «Універ Капітал», БТС Брокер, «Дрегон Капітал».

Національний банк радить звертати увагу на те, що банки чи брокери можуть стягувати комісії за послуги.

Військові облігації на аукціоні

Окрім цього, військові облігації можна придбати й на аукціоні, які проводяться щовівторка. Дізнатись про те, які інструменти пропонуються Мінфіном на кожному конкретному аукціоні, можна в Календарі аукціонів і в Оголошенні аукціонів.

Військові облігації можна купити у банків первинних дилерів і ліцензованих брокерів. Номінальна вартість однієї облігації може бути 1000 гривень, 1000 доларів США та 1000 євро.

На першому аукціоні Міністерство фінансів продало облігацій на 8,1 млрд гривень. Потім суми коливались від максимальних 13 мільярдів гривень 26 квітня та 24 травня до аукціону 7 червня, де викупили облігації на 810 мільйонів.

Попит впав після того, як 2 червня Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Облікова ставка — це орієнтир для фінансових установ. Попри це, наступний аукціон Мінфіна був більш успішним. Продаж військових облігацій 14 червня приніс 5,4 мільярда в бюджет.

Військові облігації в інших країнах

Цей інвестиційний інструмент зʼявився понад 200 років тому. Раніше термін «воєнна облігація» означав $ 11 млн, використаних Конгресом США в Законі від 14 березня 1812 для фінансування війни з Наполеоном Бонапартом, але цей закон не поширювався на широку громадськість.

США. Джей Кук був першим, хто почав продавати облігації громадськості, звертаючись до почуття патріотизму громадян. З 1862 до 1864 року через посередників він продав воєнні облігації на суму $ 500 на підтримку Союзу під час Американської громадянської війни. Воєнні облігації були використані як Союзом, і урядом Конфедеративних Штатів Америки з метою збільшення коштів на ведення війни. 62% своїх військових сил Союз фінансував за допомогою облігацій.

Австро-Угорщина. Під час Першої світової війни в Австро-Угорщині в листопаді 1914 року було продано першу облігацію. Австро-угорські кредити видавалися за раніше розробленим планом кожні пів року в листопаді та травні. Ставка першої австрійської облігації мала 5% і видавалася на п'ятирічний термін. Найдешевша облігація коштувала 100 крон.

Канада. Канада була залучена в Першу світову війну з 1914 року, коли почали випускатися облігації, які після 1917 стали називати «облігації перемоги». Перші облігації видавалися вже в листопаді 1915 року.

Перша «облігація перемоги» була 5,5%-вою облігацією на 5, 10 і 20 років, і вона швидко окупилася, зібравши $ 398 мільйонів або $ 50 у середньому на жителя. Другий і третій випуски «облігацій перемоги» відбулись у 1918 та 1919 рр., принісши ще $ 1,34 мільярда доларів. Для тих, хто не міг купити облігації, уряд випустив спеціальні Військові ощадні книжки.

Німеччина. За весь час війни в Німеччині відбулося дев'ять випусків облігацій з інтервалом у шість місяців. Дохід від більшості облігацій становив п'ять відсотків. Облігації були погашені за десять років через піврічні виплати.

Велика Британія. У серпні 1914 року золото-валютні резерви Банку Англії становили дев'ять мільйонів фунтів стерлінгів. Перша відсоткова військова позика була випущена в листопаді 1914 року за ставкою 3,5%.

СРСР. Перша військова позика в СРСР випустилася навесні 1942 року. Робітники та службовці щорічно підписувалися на суму, рівну їхньому місячному заробітку, яку мали виплатити протягом десяти місяців. Це був обов'язковий мінімум, нижче за який не можна було опускатися. А стаханівців і високооплачуваних робітників начальство спонукало підписуватися на півтора або навіть два оклади. Офіцери Червоної Армії підписувалися на 170% від місячного окладу, а генерали — на 200%. Віталося одноразове внесення всієї суми або більшої її частини готівкою. Утримання за підпискою робилися щомісяця. У результаті питома вага коштів від позик у доходах державного бюджету в роки війни склала близько 10%.

Загалом Кабінет Міністрів планує поетапно випустити військові облігації на суму до 400 мільярдів гривень. Це втричі перевищує запланований на цей рік бюджет Міністерства оборони, який мав скласти 133,4 мільярда.

Військові облігації досить вигідні, оскільки дохід від них не оподатковується, на відміну від, наприклад, депозитів, а також підтверджувати походження коштів, за які вони куплені, не потрібно.

Отже, військова облігація — це можливість наблизити Україну до перемоги над країною-агресоркою, проявити свою патріотичність і любов до країни, долучившись до такої допомоги під час війни, а також отримати дохід, не докладаючи зусиль.