Кладовище дорогої військової техніки: який вигляд зараз має острів Зміїний?

Острів Зміїний зараз як ніколи займає особливе місце в українському фольклорі. Його зухвалий захист — коли російському військовому кораблю було відомо, куди йти. А потім відвоювання острова згуртували націю в перші місяці війни з росією, розбиваючи міф про перевагу загарбників.

Острів Зміїний, грудень 2022
Острів Зміїний, грудень 2022

Нині, обвіяний зимовими вітрами, острів Зміїний міцно залишається в українських руках — він має як символічне, так і стратегічне значення.

Команда CNN відвідала острів і поговорила з командувачем операції, яка призвела до його звільнення.

Острів Зміїний, лежить приблизно за 48 кілометрів від українського узбережжя, поблизу її морського кордону з Румунією.

Дістатися туди виявилося нелегко: цілу годину мандрували від хвилі до хвилі в невеликому човні. Чорне море може бути невблаганним, як і його небезпечна берегова лінія. На зворотному шляху «дирижабль» журналістів застряг на піщаній косі, і минуло шість годин, перш ніж їх одного за одним пересадили на інше судно в темряві.

Зміїний острів зараз пусте місце, усіяне уламками, його кілька будівель перетворені на мушлі, напівзатонулий причал розбитий припливом. Це кладовище дорогої військової техніки, усіяне боєприпасами та мінами, що не розірвалися. Тут не можна бути необережним.

Команда CNN побачила щонайменше чотири різновиди мін, російські зенітно-ракетні комплекси «Панцир» і майже неушкоджений зенітно-ракетний комплекс «Тор». Там була і «туша підбитого російського військового гелікоптера».

Україна зберігає невелику військову присутність на острові в ролі спостережної місії. Один із цього загону насправді росіянин, доброволець українських військ на позивний Фортуна.

Жив із родиною в Україні. «І ось росія нападає на нас. Якби якась інша країна напала на нас, ми б теж воювали», — каже військовий.

Зараз, каже він, росіяни не дуже атакують, принаймні в цьому куточку України.

«На цьому етапі росіяни завдають лише повітряних ударів, — сказав Фортуна CNN, — Щоб ми могли почути, як вони приходять. Плюс у нас є спостерігачі по всьому периметру і ми отримуємо розвіддані. Тому зазвичай нас попереджають про можливу атаку».

Зрідка вони бачать здалеку російський військовий корабель.

«Ми повинні бути на варті 24/7, щоб нам ніколи не було нудно. Завжди є чим зайнятися», — каже Фортуна.

Військові тут не можуть спілкуватися зі своїми родинами. Навіть коли є сигнал, увімкнення телефону викликає страйк. Маленькі човни, якими користуються для перевезення вантажів, часто не можуть здійснити подорож, тому чергування тут може подовжуватися стихією, іноді на тиждень.

Острів Зміїний «упав» у перші кілька днів вторгнення в лютому, коли Україна боролася на кількох фронтах проти російських військ. Але перш ніж це сталося, була демонстрація непокори, яка одразу стала мемом рішучого опору України.

Отримавши наказ здатися російському кораблю, який наближався, один із невеликого загону відповів по радіо: «Російський військовий корабель: іди до біса».

Ці слова лунали на всьому: від футболок до поштових марок і дорожніх знаків.

Один із невеликого загону на острові сказав CNN, що це був ключовий момент, який заохочував людей воювати та ставати волонтерами.

Чоловік, який керував операцією з вигнання росіян з острова після того, як вони окупували його на кілька місяців, не може назвати свого справжнього імені. Як офіцер військової розвідки він носить позивний Шекспір.

Він назвав детальний звіт про план повернення острова, який був успішним до кінця червня.

Велика частина важкої роботи була виконана в травні, коли були обстріляні відкриті позиції росії. «Все було у виборі правильного виду артилерії та комбінації артилерії, — сказав Шекспір, — Росіяни помилилися, вважаючи, що ми не можемо до них достукатися. Вони думали, що ми можемо обстрілювати їх лише з систем залпового вогню, тому встановили на острові протиповітряні системи. Вони змогли перехопити наші ракети, але ми застосували комплексні удари».

«Вони просто втратили робочу силу та багато дорогих транспортних засобів дарма. Це була їхня головна помилка», — додав він.

За його словами, використовувалися французькі пускові установки CAESARS, а також реактивні установки Grad, хоча він був менш похвальним щодо розробленої в Україні гаубиці Богдана, яка має радіус дії 40 кілометрів.

«Це більше ламало, ніж стріляло», — сказав Шекспір ​​CNN.

Було чимало труднощів, особливо тому що запускати артилерію через море — це не що інше, як стріляти нею через землю. «Умови різні, тому прицілювання складне», — додав він. Зробити вогонь артилерії точнішим допомогли безпілотники-розвідники.

Українці також використовували поставлений Туреччиною безпілотник Bayrakhtar до того, як росіяни запровадили засоби радіоелектронної боротьби та ППО на острові.

Але росіянам довелося відправити техніку з Севастополя в Крим, щоб захистити острів. І це була їхня друга помилка, сказав Шекспір. Це була довга і відкрита лінія постачання, вразлива для українських протикорабельних ракет.

Шекспір ​​згадував першу висадку наприкінці червня, після того, як російські позиції були розгромлені.

«Це був підрозділ спецназу і сапери морської піхоти. Бойові плавці, дайвери. Перевіряли воду на шахти. Тоді інші могли підійти до острова на суднах», — розказав військовий.

Те, що вони знайшли, було безлюдним сміттєзвалищем.

Це включало майже неушкоджений комплекс Tor. «Якби вони мали час, вони б його підірвали», — додав Шекспір.

Окрім величезного піднесення бойового духу українців, відвоювання острова Зміїний мало стратегічну мету.

«Контроль над островом Зміїний дозволяє контролювати гирло Дунаю. Без забезпечення (острова, — ред.) підписання зернової угоди було б неможливим», — сказав Шекспір, маючи на увазі ініціативу щодо зерна за посередництва ООН, узгоджену в липні, яка дозволила Україні відновити експорт через Чорне море.

Але таємниця острова залишається з вами. Вважається, що це місце поховання Ахілла, а колись там був грецький храм. За нього воювали російська та Османська імперії. Здається, що кожна скеля та печера приховує історію. Тепер до цих байок можна додати сучасну легенду, додали у CNN.