Food-валізка: яку їжу тримати вдома на випадок блекауту?

Внаслідок масованих обстрілів енергетичної інфраструктури росією українці на довгий час перебувають без світла. З часом регіони переходять на планові відключення електроенергії, але українська мережа залишається вразливою та будь-яка наступна атака може призвести до блекауту.

Food-валізка: яку їжу тримати вдома на випадок блекауту?
Food-валізка: яку їжу тримати вдома на випадок блекауту?

У разі відсутності світла довгий період часу холодильники починають розмерзатися. Деяка їжа не може зберігатися при кімнатній температурі, тому її доводиться швидко з'їдати або викидати. Також при екстрених відключеннях громадяни не можуть знати, скільки світло буде, а скільки — ні. Саме тому необхідно спрощувати приготування їжі та зробити так звану food-валізку (від англ. food — їжа), де можна зберігати записи продуктів на випадок блекауту.

Крупи

Перше, що треба мати, — це крупи. Важливо, щоб їх можна було приготувати просто від запарювання водою, наприклад:

  • кус-кус — залити холодною водою на 20−30 хв, окропом — на 5−10 хв;
  • вівсянка — залити холодною водою на 30 хв, окропом — до 15 хв.
  • гречана каша — потрібно заздалегідь залити холодною водою, молоком або кефіром у пропорції 1:2 на 5−10 годин;
  • манка — залити холодною водою або молоком на 15−20 хв;
  • перлова каша — залити холодною водою у пропорції 1:3 на добу;
  • кіноа — залити холодною водою на ніч;
  • ячна крупа — залити окропом на 2−3 години;
  • пшоняна каша — залити окропом на одну годину;
  • пшенична каша — залити окропом, закутати посудину в ковдру та почекати 30−50 хв;
  • булгур — дрібний булгур настоюється в окропі 20 хв, середній — 40 хв.

До круп пасуватимуть овочі, які можна приготувати заздалегідь, коли є світло. Деякі овочі містять більше корисних речовин, якщо їх обсмажити — наприклад, томат і морква. Також це може бути бринза чи фета, оливки, зелень і цибуля, арахісове масло, фрукти, мед, горіхи.

Сублімовані продукти

Деякі сублімовані ягоди та фрукти вже продаються у вигляді порошку. Якщо його залити окропом, вийде фруктовий чай, кефіром чи ряжанкою — готове яскраве смузі, у кашу — смачна та красива страва.

Також до сублімованих продуктів відноситься готова їжа, яку потрібно просто залити водою. Перевага в тому, що для неї згодиться й холодна, хоча чекати доведеться довше. Це локшина швидкого приготування, різні супи, пюре тощо. Така їжа не має нічого спільного з користю, проте за рахунок великої кількості калорій надовго вас наситить.

Супи-пюре часто бувають на основі нуту чи сочевиці. Вони містять небагато калорій, проте добре зігрівають і готуються за лічені хвилини. До такої страви можна додати сухарі, завчасно відварене м'ясо або сало.

Консерви

Консервовані фрукти та овочі, або риба та м'ясо можуть бути чудовою можливістю урізноманітнити раціон. Їх можна додавати в салати, каші, робити з них паштети. Це може бути квасоля, томат, кукурудза, горошок, тунець у власному соку, мариновані овочі, анчоуси, персики та багато іншого. При цьому варто відмовитися від домашньої консервації.

Але обираючи консерви, не купуйте солодкі з сиропом. Так легко перевищити денну норму споживання цукру. За даними ВООЗ, норма для дорослого — 20−35 г на день залежно від статі та загальної рухливості. Натомість віддавайте перевагу консервованим фруктам у власному соку.

Також уникайте консервів з високим вмістом солі. Це стосується консервованої риби, м’яса, овочів і бобових. З одного боку, додавання їх в раціон збільшить кількість білка. З іншого, краще обирати продукти з низьким вмістом натрію (солі). Зниження кількості солі у раціоні позитивно впливає на артеріальний тиск і здоров’я серця.

Але зменшити кількість цукру чи солі в деяких овочевих консервах можна, якщо ретельно промити їх водою.

Звісно, не купуйте здуті консерви. Якщо помітили, що банка або її кришка дещо здута, то покладіть цю консерву на місце. За даними Food and Drug Administration (FDA), пошкодження банки може призвести до потрапляння бактерії Clostridium botulinum. Потенційний наслідок — гостре токсично-інфекційне захворювання ботулізм.

Солодке

ВООЗ радить споживати не більше 25 грамів доданих цукрів на добу (це близько 6 ч. л. цукру). Тому треба контролювати рівень, купуючи корисні солодкі продукти:

  • сухофрукти;
  • яблучні чипси;
  • пастилу;
  • чорний шоколад;
  • домашнє печиво;
  • домашню шоколадну пасту на кшталт нутелли.

Окрім цього, у food-валізку можна додати крекери, сухарі, хлібці, білкові, злакові та фруктові батончики, а також солодощі, які багаті вуглеводами: цукерки, халва, козинаки. Умови зберігання та терміни придатності зазначені на пакуванні.

У будь-якому разі їжу можна зберігати на балконі, якщо на вулиці температура близька до нуля, він підстрахує холодильник. Щодо морозильної камери, то сучасні моделі можуть тримати температуру до чотирьох діб. Єдине — не варто постійно відкривати та перевіряти стан продуктів. Також у морозилку можна покласти пляшки з водою. Лід допоможе зберігати продукти ще довше.

Усі перераховані продукти зберігаються без холодильника. Тому їх можна покласти у food-валізку та бути впевненим, що в разі блекауту ви не будете голодними.

Читайте також


Наші будинки стоять без світла, а ми продаємо електроенергію до Європи — Руслан Соболь

З 1 листопада деякі непобутові споживачі почнуть платити за світло більше згідно з рішенням Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Однак граничні ціни на електроенергію для бізнесу можуть збільшити на 4−23% до кінця року. Рішення про це мають затвердити в листопаді 2023-го. Тож чи не знищать такі рішення бізнес під час війни, та як виходити з цієї ситуації, журналісти спитали голову ГО «Асоціація власників малого та середнього бізнесу» Руслана Соболя.