ЮНЕСКО назвало найбільш вразливі групи населення в Криму

Від дискримінації з боку окупаційної влади найбільше потерпають кримські татари та українці.

ЮНЕСКО назвало найбільш вразливі групи населення в Криму

Ситуація з дотриманням прав людини і збереженням культурних цінностей на території окупованого Р Ф Криму продовжує погіршуватися, йдеться в доповіді генерального директора ЮНЕСКО, підготовленого на виконання рішення Виконавчої ради Організації «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)».

Як повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, звіт ЮНЕСКО охоплює період з січня по червень поточного року і свідчить про проведення РФ систематичної політики маргіналізації і переслідування осіб, які виступають проти окупації Криму.

Згідно зі звітом, найбільш уразливими групами населення в Криму, яке страждає від порушень прав людини в результаті політики нетерпимості і дискримінації за ознакою національності та релігії залишаються кримські татари і українці. «Освіта кримськотатарською та українською мовами витісняється російськомовним, а на керівництво шкіл, вчителів батьків та дітей здійснюється тиск, щоб припинити викладання цих мов. Це призводить до суттєвого обмеження присутності кримськотатарської та української культури на півострові», — йдеться в повідомленні.

У звіті також йдеться про те, що обсяги і активність незаконного переміщення українських культурних цінностей з території Криму в РФ істотно виросли.

«При відсутності зовнішнього моніторингу та контролю незаконне переміщення культурних цінностей з кримських музеїв з метою організації виставок набуває все більш серйозних масштабів. Створена державою-окупантом атмосфера безкарності і повної відсутності транспарентності призводить до зростання випадків порушення прав людини у Криму та позбавлення населення півострова цінностей, які пропагує ЮНЕСКО», — йдеться в тексті звіту.

Звіт базується на інформації Секретаріату ЮНЕСКО, а також матеріалах української сторони і інституційних партнерів Організації — Управління Верховного комісара ООН з прав людини, представника з питань свободи ЗМІ ОБСЄ, ІКОМОС, Amnesty International.

Джерело Телеграф