9 питань про цифровий ідентифікації в Естонії для громадян інших країн

Республіка Естонія є першою країною, яка пропонує e-Residency — цифрову ідентифікацію, яка надається урядом і доступна для громадян будь-якої країни. Е-резиденція — це спеціальний документ, ID-карта, яку випускають влади Естонії.

9 питань про цифровий ідентифікації в Естонії для громадян інших країн

Вона дозволяє кожному бажаючому в світі отримати доступ до розвиненої системи електронного держави Естонії, що на практиці означає повністю електронне і дистанційне взаємодія з державою при реєстрації компанії, роботі з банками, оплаті податків.

Які основні секрети успіху проекту електронного уряду в Естонії?

Секрет — лідерство в сфері цифрових технологій з боку уряду, а також його інтерес до інновацій. Крім того, гнучкість і компетентність ІКТ-сектора в питаннях реалізації цифрових фантазій.

Скільки часу і грошей було витрачено на цю систему державою?

Протягом багатьох років Естонія інвестувала близько 1% державного бюджету на різні розробки та інновації. Результати не були помітні відразу — потрібно було інвестувати в інфраструктуру, підвищувати навички людей, зміцнювати співробітництво, змінювати закони, а потім апаратне забезпечення та ІТ-сферу.

Як змінилося законодавство? Які труднощі виникли?

Важко пояснити це двома словами, але за цей час ми змінили безліч законів. Від впровадження єдиного принципу, що регулює приватну і публічну інформацію, зміна системи зберігання даних (зібраних урядом або медичними установами), а також регулювання обміну інформацією. Система завжди розвивалася. Важливим питанням було збереження первісного напрямку розвитку, коли учасники і керівники мінялися.

Як держава виграла від впровадження електронного уряду? Що щодо бізнесу, простих громадян країни?

Наші послуги доступні 24/7, і 99% з них знаходяться в режимі онлайн завжди, а ми економимо 2% ВВП від ведення документації та укладення контрактів в електронному вигляді з цифровим підписом. Ми можемо в цифровій формі створити компанію приблизно за годину. Податки фізичних осіб оплачуються на 98% в онлайн-сервісах протягом 2-х перших тижнів року, в той час як люди витрачають на заповнення декларацій всього 3 хвилини. Це економить нам більше 800 людино-років щороку через обміну даними між державними і приватними організаціями для надання послуг громадянам.

Як виглядає IT-індустрія в Естонії? Які її основні показники, тенденції?

Естонська IT-індустрія невелика, але ефективна і надає дуже конкурентоспроможні послуги. Вона надає рішення, які працюють, і створила всі, на що спирається наше електронне держава. ІКТ-сектор працює в усьому світі, і такі відомі компанії, як Skype, Transferwise, Guardtime, Testlio, Nortal, Cybernetica, є відмінними прикладами компетентності та успіху. Естонія має світовий рекорд в стартапи на людину.

Розкажіть, будь ласка, кілька слів про програму електронного проживання.

Естонія є першою країною в світі, що створює необмежене цифрове суспільство для жителів планети, пропонуючи електронну резиденцію. Будь-хто може подати заявку на транснаціональну державну цифрову ідентифікацію, і скористатися платформою, заснованої на включенні, легітимності та прозорості. E-резиденція надає повний доступ до естонських цифровим сервісів і міжнародним бізнес-інструментів для підприємців. Також E-резиденція пропонує свободу кожному громадянину світу, щоб легко створити і запустити глобальну компанію в ЄС, повністю в мережі, з будь-якої точки світу. Електронна резиденція не тягне за собою громадянства, виду на проживання, податкового громадянства або права в’їзду в Естонію і ЄС.

Як це було створено? Що він дає уряду? Хто може брати участь в цій програмі і які вигоди вони отримують?

У квітні 2014 року програму E-резиденції, ініційована Тааві Котка (тодішнім IT-директором Естонської Республіки), Рут аннус (тоді і в даний час начальник Відділу міграції та прикордонної політики при Міністерстві внутрішніх справ Естонії) і Цим Сіккут (тоді радник з політики в сфері ІКТ для Групи з питань стратегії урядового управління) був прийнятий урядом Естонії.

Через пару місяців пошук нових базових концепцій для держави привів до конкурсу бізнес-ідей, ініційованого Естонським фондом розвитку і Стеном Тамківі, колишнім главою Skype. Було запропоновано кілька проектів, які мали потенційно глобальну привабливість, і один з них був названий «10 мільйонів цифрових естонських резидентів до 2025 року», представлений Тааві Котка, Рут аннус і Цим Сіккут. Їх ідея виграла конкурс і сформувала базу для поточної програми електронної резиденції, яка потім отримала безпрецедентну підтримку з боку всіх політичних партій і зелене світло від парламенту для початку роботи в грудні 2014 року.

В даний час, за станом на 24 жовтня 2017 року, більше 27 000 чоловік з 148 країн світу подали заявку на цифровий ідентифікатор E-резиденції. Електронними резидентами створено понад 2100 нових компаній, і понад 4 000 компаній асоційовані з електронними резидентами (власниками, членами ради директорів). На сьогоднішній день до системи звернулися 1554 людини з України, і 288 компаній були ними.

Що система дає уряду?

Почавши практику E-резиденції, уряд прагнув зробити Естонію більш масштабною — щоб розвивати нашу цифрову економіку і наповнити ринок новими клієнтами, стимулювати інновації та залучати нові інвестиції. Чим більше людей і компаній працює в естонському бізнес-оточенні, тим більше клієнтів для наших компаній.

Коли такий резидент створює компанію, це означає, що він, швидше за все, почне використовувати послуги, що пропонуються іншими естонськими підприємствами. Наприклад, створення банківського рахунку, партнерство з постачальником платіжних послуг, звернення за допомогою до бухгалтерам, аудиторам і юристам. У міру створення більшої кількості клієнтів для естонських компаній їх потенціал зростання збільшується, а також зростає потенціал зростання економіки Естонії.

Хто може брати участь в цій програмі і які вигоди вони отримують?

Будь-яка людина, незалежно від національності або місцезнаходження, може скористатися E-резиденцією. Цифрова ідентичність забезпечує доступ до естонських E-сервісів і міжнародним цифровим бізнес-інструментів для підприємців для безпроблемного цифрової реєстрації і роботи глобальною компанією в ЄС, де б ви не знаходилися.

Електронні резиденти можуть в цифровій формі відкривати компанію протягом дня і керувати нею з будь-якої точки світу, відривати банківський рахунок і кредитну карту, підключати електронний банкінг, використовувати міжнародних постачальників платіжних послуг (наприклад, Paypal, Braintree і інші), декларувати податки в Естонії (якщо необхідно), а також підписувати документи і контракти. Все це можна зробити в цифровому вигляді і без необхідності наймати місцевого директора. Нещодавно ми запустили нову веб-сторінку українською мовою, де можна дізнатися більше про переваги — https://e-resident.gov.ee/ua/home-ua /.

E-резиденти приєднуються до одного з найбільш передових цифрових товариств за версією Всесвітньої доповіді про розвиток Світового банку від 2016 року, а також до найбільш функціональної віртуальної бізнес-середовищі в світі. Вони є частиною бізнес-екосистеми ЄС і користуються узгодженими правилами Єдиного ринку ЄС. Вони мають низькі витрати на запуск і обслуговування для своєї компанії, оскільки державне мито за реєстрацію компанії становить 190 євро, а послуги з бухгалтерського обліку приватним сектором починаються від 60 євро в місяць.

В Естонії зростання стимулюється. Податок підприємств на знову інвестовані прибутку становить 0%, а значить, існує більше коштів для реінвестування. Бюрократія мінімальна, а податкові рамки максимально чіткі — Естонія посідає перше місце в ЄС за Індексом економічної свободи 2017 роки від Фонду «Спадщина» і перше місце по Міжнародному індексу конкурентоспроможності податків 2017 роки від Податкового Фонду. Рівень корупції дуже низький, в той час як бізнес-середовище — дуже прозора.