Візит Ненсі Пелосі на Тайвань: може статися нещасний випадок

  • 2253

Залишається незрозумілим, чи спікер Палати представників США Ненсі Пелосі відвідає Тайвань, але така можливість засмучує китайських чиновників. Зак Купер з Альянсу з забезпечення демократії каже, що візит може принести більше шкоди, ніж користі.

Візит Ненсі Пелосі на Тайвань: може статися нещасний випадок

DW: Спікер Палати представників Ненсі Пелосі залишила відкритою можливість свого візиту на Тайвань. Як ти думаєш, чому вона це робить?

Зак Купер: Я припускаю, що вони хотіли б залишити свої варіанти відкритими, але я вважаю, що на даний момент цілком зрозуміло, що вона збирається поїхати на Тайвань. Я був би дуже здивований, якби вона цього не зробила.

З точки зору США, які ризики?

Існує кілька ризиків. По-перше, дозвольте мені сказати, що Пелосі абсолютно має право поїхати на Тайвань. Про це немає жодних питань. У політиці чи законодавстві США немає нічого, що стверджує, що вона не може поїхати. Я думаю, що ризик насправді не пов’язаний із цим візитом. Йдеться про відчуття з боку Пекіна, що Сполучені Штати — це щось на зразок елементів статус-кво, які нарізають салямі — елементів розуміння політики США та Китаю щодо Тайваню. Ви змусили Джо Байдена зробити три серйозні помилки щодо політики США щодо Тайваню. Нещодавно двоє високопоставлених республіканців, Майк Помпео та Марк Еспер, побували в Тайбеї і запропонували покінчити з політикою США «Єдиного Китаю». У Конгресі є законодавчий акт, який змінить деякі аспекти відносин США і Тайваню.

Тож я думаю, з китайської точки зору, це низка дій. Я припускаю, що китайці, особливо враховуючи майбутній партійний з’їзд, повинні будуть щось зробити, щоб показати своє серйозне невдоволення цим візитом. Що це таке, я не знаю. Занепокоєння полягає в тому, що, знаєте, китайці зроблять певну ескалацію. Існує невід’ємний ризик, коли щось подібне трапляється, і, коли велика кількість військових сил знаходиться поруч один з одним, може статися якийсь нещасний випадок або інцидент, який посилиться.

Що ви бачите в тому, чого хоче досягти Ненсі Пелосі?

Причина, через яку я поставив під сумнів доцільність цього візиту, полягає в тому, що я не думаю, що він багато чого досягне, і, насправді, я справді вважаю, що він певним чином підриває єдність усередині США щодо проблем, пов’язаних із протокою. Тому що тепер у вас є певна відокремленість Джо Байдена від Ненсі Пелосі щодо важливого політичного питання, що є нездоровим. Я припускаю, що Пелосі хоче піти, тому що вона давній критик Комуністичної партії. У 1989 році вона відвідала площу Тяньаньмень і виступила на підтримку протестувальників. Тож для неї це не новий підхід, але незрозуміло, що саме він допоможе Тайваню.

І я думаю, що це проблема такого типу візитів. Тайвань потребує значної допомоги щодо того, що ми могли б зробити для американсько-тайванських економічних відносин, або щодо того, що ми могли б зробити, щоб допомогти Тайваню у військовому плані. Але візити та риторика, на мій погляд, насправді не допомагають у такому вигляді. Тож я думаю, що це поїздка з високим ризиком і малою винагородою.

У телефонній розмові між Джо Байденом і Сі Цзіньпіном буквально пару днів тому були погрози з боку Китаю, в той час як Джо Байден явно намагався запевнити, що немає жодних змін у політиці США щодо Китаю, зокрема щодо Тайваню.

Рекомендовані публікації