путін може примусити Лукашенка вступити у війну проти України — Сергій Толстов

Неоголошений візит президента України Володимира Зеленського у США обговорюють аналітики у всьому світі. Тож чим він важливий, що дасть Україні та чи загрожує нам наступ з Білорусі, журналісти i-ua.tv розпитали у політолога, фахівця з питань міжнародних відносин і зовнішньої політики Сергія Толстова.

путін може примусити Лукашенка вступити у війну проти України
путін може примусити Лукашенка вступити у війну проти України

— Чим важливий візит Зеленського у США. Що він дасть Україні ?

— Візит був дуже актуальний. Він давно назрів. Рішення про нього ухвалювалось в Адміністрації президента США. Назрівало питання, що США погодяться надавати більше ППО. Також під цей візіт було ухвалено рішення про надання однієї батареї ППО Patriot. До речі, Patriot є тільки у 20 країнах, але Україна отримає лише одну батарею лише після того, як впродовж кількох місяців буде навчатися екіпаж цієї батареї. Але війна, яка йде в Україні, дуже жорстока. Вона не дає підстав для великого оптимізму. Близько 8 млн українців знаходяться за кордоном, величезна кількість ВПО та фронт по всій південній та східній Україні, події, які відбуваються не завжди так оптимістично, як під час Харківської операції чи відступу російських військ від Херсону. Там йдуть важкі бої, є великі втрати, що позначається на ситуації в Україні.

Зокрема, за даними головнокомандувача Валерія Залужного, Україні, щоб вийти на кордони 23 лютого 2022 року, потрібно 300 танків, 700 БМП та 50 гаубець. Але після візиту Зеленського до США, Україна з цього списку нічого не отримала.

— Чому Україні не надали необхідну зброю?

— Президент США Джо Байден на спільній прес-конференції з Зеленським заявив, що деякі західні політки, зокрема, лідери країн членів НАТО у Європі, не хочуть вступати у війну. Вони вважають, що така передача зброї спровокує ескалації з росією, а вони не хочуть починати Третю світову війну. США можуть ухвалювати одноосібні рішення, однак вони хочуть дотриматися практики спільних консультацій. Тобто, щоб їх позиція не відрізнялася від позиції блоку НАТО. Тому політичні радники радять відвідати Зеленському Великобританію, Францію та Німеччину. Адже треба зрушити ситуацію з мертвої точки, щоб нам розширили спектр озброєння. Крім того, в української армії немає резервів. Ми воюємо тим, що нам дадуть західні партнери і для оборони, і для наступу. У Залужного немає запасів артилерійських снарядів, для реактивних систем залпового вогню, мало керованих ракет і, очевидно, що все це заощаджується. Адже не відомо, коли нададуть наступну партію озброєння. Проте немає жодних гарантій, що Україна буде отримувати достатню кількість боєприпасів та озброєння.

Також у нас мало повідомляється про втрати зброї. Проте за даними військових, якщо щодня стріляти великою кількістю снарядів із гаубиці, то через 2−4 місці ці гармати виходять з ладу. Крім того, не тільки у російської армії є великі втрати військових. Тож Україна потребує достатньої кількості озброєння, яке допоможе змінити розстановку сил на полі бою, або у нас буде дуже важка війна, і лінія фронту буде дуже нестабільною.

— Під час зустрічі Байден і Зеленський розбирали кілька сценаріїв завершення війни. Один з них, що Україна закінчить війну, коли вийде на кордони 1991 року. Наскільки ймовірно, що це відбудеться у 2023 році?

— На сьогоднішній день немає достатньої кількості озброєнь, щоб Україна вийшла на кордони 2023 лютого. Якби західні партнери наважилися і дали б все, що Україні потрібно напередодні війни, або на її початку, то ситуація виглядала б більш оптимістичною.

Україна може зайняти територію Донбасу, яка 8 років була непідконтрольною Україні. Це не є великою проблемою за наявності відповідної кількості озброєння. А що до Криму — то тут зовсім інша ситуація. Його набагато легше обороняти, ніж захоплювати. Україна має отримати перевагу над армією рф для того, щоб виконати цю стратегічну операцію. Адже півострів є достатньо укріпленою територією. Тому виходячи з сьогоднішньої ситуації, важко прогнозувати, яким чином Україна військовим шляхом зможе оволодіти територією Криму. Адже зараз все залежить від того, чи зможе росія до весни сформувати 300- 500 тисяч нових військ, як вони планують це зробити, та чи буде черговий наступ з боку Білорусі. Також ще одне ключове питання, чи буде достатньо поставок зброї для України. Адже країни Європи значно вичерпали свої запаси зброї. Крім того, вони бояться надсилати зброю, адже поруч із ними ведеться важка та кривава війна, якої в Європі не було з 1945 року.

— В рф вже заявили про ескалацію конфлікту. Чого очікувати?

— Позиція кремля полягає в тому, щоб чинити на Україну психологічний тиск. Залякувати українське керівництво та населення. Таким чином, в рф підбадьорюють населення, щоб воно йшло воювати в Україну. Проте росія може бити по центрах прийняття рішень та застосувати ядерну зброю, якщо ситуація на фронті буде несприятливою для російської сторони. Проте те, що росія знищує енергетику України, свідчить про те, що вже почалася ескалація конфлікту.

— Президент рф в. путін літав до білоруського диктатора О. Лукашенка, чи умовить путін вступити його у війну проти України?

— Умовити на це Лукашенка путін не може. Бо Лукашенко розуміє, що для нього це буде хибне та небезпечне рішення, яке підірве його владний режим. путін лише може примусити Лукашенка вступити у війну проти України. Крім того Лукашенко освідчений і має великий досвід та великий інстинкт влади. Він наляканий, адже невідомо, чому помер його міністр МЗС Макей. Переконати Лукашенка взяти участь у війні путін не може. Лукашенко буде гальмувати цей процес та опиратися всіма можливими методами. Або ж можуть відбутися непередбачувані події, які призведуть до того, що білоруське керівництво буде змушене надати свої війська. Це частково посилить російську армію. Крім того, Білорусь і так віддає великі резерви власної техніки. До речі, техніки в них залишилося чимало. Також є потужна зброя власного виробництва — білорусько- китайська РСЗВ Полонез, який є аналогічним по показникам Himars.