США побоюються дефрагментації рф — Ігор Петренко

На мирному саміті у Саудівській Аравії учасники досягли порозуміння щодо поваги до територіальної цілісності України. Однак в ЗМІ почали викладати повідомлення і про те, що це не так. Тож чого насправді чекати після саміту, чи змінить Китай свої позиції, щодо рф та України, а також, як загострення ситуації біля кордонів Польщі та Білорусі може вплинути на війну в Україні, журналісти i-ua.tv спитали у політолога Ігоря Петренка.

Ігор Петренко
Ігор Петренко

— Про що свідчать підсумки так званого «Мирного саміту» у Саудівській Аравії?

Заява Китаю чітко говорить про те, що завдячуючи цьому саміту довелося досягти певної консолідації позицій та досягнення консенсусу. Тобто будь-які ініціативи мають базуватися на територіальній цілісності та суверенітету. Це серйозний удар по позиціях рф. Підсумку саміту свідчать, що ми змогли створити комунікаційний майданчик та робочу групу, куди залучили країни глобального Півдня, які знаходяться у своєрідній мушлі. Вони живуть своїм життям, думаючи, що війна в Україні десь далеко, а цю ситуацію можна використати, щоб заробляти шляхом співпраці з рф. Однак саме країни глобального Півдня можуть здійснити вплив на росію. Той же Китай здійснює велику частку реекспорту до рф. Зокрема чіпи. Він та Індія допомагають рф обходити санкції, вона закуповує нафту її переробляє після чого продає паливно-мастильні матеріали до різних країн. Все це послаблює санкційний режим, який має свою мету. Тому робота в контексті мирної формули та інших питань тиску на рф є важливою. Цю комунікацію ми наразі маємо.

— Чи стане Китай, який приєднався до обговорення мирного плану, на сторону України. Чи зможе Пекін вплинути на Москву? Зокрема, щоб рф вивела свої війська з України?

— Китай не є не проукраїнським не проросійським. Він стоїть на власних позиціях, однак має на рф влив. КНР — один з найбільш важливих торгівельно- економічних партнерів рф. Китай більше використовує рф, тому він має припинити реекспорт туди та зменшити закупівлю енергоресурсів. Все це спровокує величезні складнощі для рф. Однак тут потрібно запропонували Китаю альтернативу для того, щоб забезпечувати ці об’єми. Однак Китай не задоволений тим, що рф зупинила зернову угоду. Китай значну частку кукурудзи отримував з України, а питання продовольства для Пекіна дуже важливе. Це країна з величезною кількістю населення. Тому він знервований та незадоволений.

Чи зацікавлений Китай, щоб рф отримала поразку у цій війні? Є питання. Адже для Пекіна зручно мати такого придурка, як рф, який буде руйнувати міжнародні правила, які не подобаються Китаю. З іншого боку в КНР зацікавлені в нормалізації відносин з Заходом та США.

— Чи вдасться повністю ізолювати рф, щоб вона не могла торгувати з різними країнами, зруйнувавши її економіку?

— Повністю ізолювати рф неможливо. Проте можна створити умови, щоб в неї було обмаль ресурсів для продовження агресії. Це те завдання, яке ми перед собою ставимо. Та ж Саудівська Аравія може створити величезні проблеми для рф — це питання видобутку нафти. Якщо вони збільшать її видобуток та обвалять ціни на нафту, а це головна фінансова подушка рф, то це буду шалений удар по москві. Однак є складнощі у відносинах між США та Саудівською Аравією. Тому цей інструмент залишається поки що незадіяним.

Однак однозначно треба посилювати вторинні санкції. Тобто тиснути на компанії, які порушують санкційний режим ЄС та США. Адже поки створюються умови, що хтось просто може заробляти на санкціях проти рф. Однак все це затягування часу, а для українців — час це життя наших хлопців на фронті та цивільних людей, які щодня гинуть від рук окупантів. Посилення вторинних санкцій змусить різні держави шарахатися рф, як прокаженої. Однак все одно буде частина тих, хто намагатиметься на цього заробити.

— Чи готовий світ, щоб рф припинила своє існування? Чи розуміє світ, що рф в нинішніх кордонах порушує загрожує світовій безпеці?

— США побоюються дефрагментації рф. Адже почнеться купа нелінійних процесів, на які впливати та контролювати складніше. Позиція США, зокрема Салівона, схилити рф на свій бік, натиснувши на неї, змінивши режим. В США не хочуть віддавати Китаю рф, а хочуть її тримати ближче до себе.

— З іншого боку в Британії абсолютно не бояться дефрагментації рф та її розвалу. Вони постійно намагаються донести до американців, що так буде краще. Однак поки сценарій розвалу рф розглядається, як не надто і бажаний.
Однак світ має зрозуміти, що росія в тому вигляді, як сьогодні все одно буде намагатися реваншувати та накопичити ресурси для нової агресії. Тому наша дипломатія має змінити думку США та показати, що не так страшно, що рф буде де фрагментована. Таку дискусію треба провести на Заході та виробити спільну позицію. Бо знову ж таки американці та британці по-різному на це дивляться. Нам треба працювати над тим, щоб на Заході перестали боятися розвалу рф.

— Стосовно реваншу? Як ситуація біля кордонів Польщі та Білорусі може вплинути на війну в Україні?

— Малоймовірно, що Польща окремо вступить у війну з рф. Думаю, що і росія цього не хоче, а Білорусь боїться. Однак рф треба створювати певну картинку та відвертати увагу. Тому рф використовуючи Білорусь намагається створити об'єднавчий чинник, що вагнерівці будуть «кошмарити» поляків. В рф чудово розуміють, що вступати в конфлікт з НАТО — це самогубство. А залітанням гелікоптерів на територію Польщі вони намагаються створити картинку, щоб відвернути увагу Заходу від України.