Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Країни ЄС втратять комфортний світ, де можна було розслабитися і просто жити
Країни ЄС втратять комфортний світ, де можна було розслабитися і просто жити

— До чого призведе протистояння між США та Іраном і чому в Британії закликають готуватися до серйозних загроз?

Ми повинні усвідомити, що те, що називають війна України та рф — це те, що колись назвуть 4-ю світовою війною. Тобто, ми маємо справу з глобальним конфліктом, а не з локальним, чи регіональним. Це означає, що усім країнам світу, хочуть вони чи ні, але їм доведеться визначатися на боці якої коаліції вони будуть. Так як під час Другої світової війни США виступали на боці Англії та радянського союзу, а Мексика була на боці Гітлера. Хоча Мексика не брала учать у війні, але всім країнам світу довелося визначатися. Ми зараз маємо справу з таким же глобальним конфліктом. Наступає момент, коли визначитися доведеться всім, як це вже зробили Японія чи Йемен.

Далі. Світові війни мають свої особливі закони та розвиваються не так, як звичайні війни. Знаючи ці закони, ми можемо сказати, що глобальний конфлікт спочатку великий проміжок часу розгортається без великих силових зіткнень. Однак врешті-решт все переростає до глобального силового протистояння. Очевидно, що нинішня світова війна входить у фазу глобального протистояння. Згадайте Другу світову війну. Тут і Європа, тут, і Африка, і Тихий океан. Тобто, війна розгорнулася практично по всій земній кулі. Очевидно зараз людство входить у фазу, коли буде глобальний конфлікт по всій планеті Земля. Правда, цей конфлікт буде тривати не довго.

Міністр оборони Британії абсолютно правий. Ми вже бачимо ці дві коаліції. З одного боку, так звана проукраїнська. Хоча насправді це коаліція демократичних сил, коаліція вільних народів. З іншого боку, є Китай, Іран, росія, КНДР, тобто коаліція деспотій, коаліція декоративних демократій. Таким чином, ми маємо не тільки військовий та геополітичний конфлікт, а і цивілізаційний конфлікт. Кожна сторона використовує свої переваги в цьому конфлікті. Головною перевагою деспотичних режимів є здатність швидко мобілізовувати ресурси країн на війну та нанести сильний перший удар.

Так як це зробив Гітлер, японці у Пірл-Харборі та путін в Україні. Але деспотії завжди програють демократіям у довгострокових зіткненнях бо завжди поступаються в економіці вільному світу. І ніяка надмобілізація «м'яса» їм не допомагає. Як не допомогли японцям камікадзе, так і Путіну не допомагають «м'ясні штурми».

Вважається, що в середньому країна може мобілізувати на війну до 7% свого населення. Якщо ж мобілізувати більше, починаються серйозні проблеми для країни. В першу чергу падає виробництво їжі та в країні починається голод. До речі, Сталін, як деспот зміг мобілізувати під час війни втричі більше — 20% населення радянського союзу. Як наслідок, коли Сталін посварився з США і вони перестали постачати харчі, це стало однією з головних причин голоду 1946−1947 років.

Відтак, деспотії мають перевагу лише на першому етапі. Зараз Китай, Іран та рф швидко мобілізують свої ресурси, але війну в довгу вони завжди програють. Бо вільні народи мають свої переваги. Головною перевагою є темпи економічного та технологічного розвитку. Довгі зіткнення завжди виграють вільні народи, бо в них на порядок краща економіка. Наприклад, у 1939 році США та Японія мали по 6 авіаносців і всю війну їх будували. До кінця війни Японія збудувала 28 авіаносців, а США — 160. Тобто, перемога буде за вільними країнами.

Що означає для України втягнення у військовий конфлікт Ірану та США?

Перехід до глобального етапу дуже вигідний для України. Адже ресурсів у деспотій менше. Зараз всіх лякає думка, що Європа та США будуть витрачати ресурси на інші регіони і не все піде Україні. Однак і деспотії перестануть всі ресурси витрачати на війну в Україні. Але оскільки ресурсів в них менше, то тепер, коли війна розповзається, концентрації ресурсів деспотій на українському фронті не буде. Тобто, це означає, що нашим хлопцям тепер буде легше.

Окремо слід зазначити, що США, як найбільш прагматична країна світу вступає у війну перед самим її завершенням. Нагадаю, що у Першу світову вони вступили за рік до кінця війни. В Нормандії вони висадилися влітку 44-го, менше ніж за рік до кінця війни. Чи означає нинішній вступ США у силове протистояння, що до кінця війни залишилося менш року? Вважаю, що так. Тобто, війна в Україні наближається до свого завершення з чим хочу привітати всіх українців.

Перехід США з мирного стану у воєнний означає, що допомога буде серйозною і ніякий Трамп вже не зможе сказати, давайте домовимося з росією. В той момент, коли деспотії стріляють по американським солдатам, ніякий Трамп не зможе домовлятися з президентом рф путіним. Тому вже не важливо, хто переможе на президентських виборах в США. Адже відбувся удар Ірану по американським базам в Іраку. Вже нічого не зможе змінити позиції США у цій війні і вони будуть йти до переможного кінця.

— Чому ж тоді міністр оборони Британії каже, що найближчі 5 років перед союзниками постануть численні виклики, пов’язані з діями росії, Китаю, Ірану та КНДР?

В нього для цього є свої аргументи та своя логіка. Саме стільки часу потрібно європейським демократіям, щоб запустити свій військово-промисловий комплекс на рівень гарантованої, багаторазової переваги над ВПК деспотій.

Однак вважаю, свою логіку більш правильною, тому повторюю, що США вступають у війну тільки за рік до її кінця. Коли вони порушували це правило, як, наприклад в Кореї чи у В’єтнамі, то вони програвали війну. Цю війну американці програвати не збираються. Бо це не локальний конфлікт типу корейського чи в’єтнамського, а війна за встановлення Нового світового порядку. Порядку деспотій, чи Порядку вільних народів.

Чому США не поспішають виділяти Україні обіцяну військову та фінансову допомогу на 2024 рік?

Це окрема тема. Ще раз наголошую, світові війні мають свої особливості та правила. Перше правило світової війни полягає в тому, що вона завжди розгортається між найближчими офіційними союзниками. Друга світова тривала не за те, щоб підняти червоний прапор над Берліном. Світова війна завжди триває за геополітичну могутність і, перш за все за світову гегемонію. Нагадаю, що у 1939 році світовим гегемоном була Велика Британія, а в 1945 — США. Тобто, поки німці вбивали нас, а ми їх, американці відбирали світову гегемонію у англійців. І так було у кожній світовій війні.

Зараз теж іде така ж конкуренція між лідерами світу. Зокрема, між США та Німеччиною, яка об’єднавши країни ЄС, отримала потугу яка була здатна конкурувати з США. Зокрема, у 1991 році ВВП США був 24% від світового і ВПП ЄС також складав 24%. Однак німці організували так Європу, що її темпи розвитку стали швидшими за темпи розвитку США. У 2011 році ВВП США був 19%, а ЄС 31% від світового. Тобто, Німеччина отримала півтора-кратну перевагу над США.

Ці переваги Берлін здобув завдяки союзу з москвою. В першу чергу, завдяки дешевому газу — 209 дол за 1000 кубів. В той же час Франція та Україна платили по 450 дол по 1000 кубів. Це давало неконкурентну перевагу німецькій економіці над економіками інших країн Європи, а також США. Крім того, Америка витрачала кошти на оборону, а Німеччина — ні. Якщо у США було 8 тисяч танків, у рф — 22 тисячі, то у Берліну було усього 230 танків.

Союз з рф давав Німеччині дешевий газ і відсутність витрат на оборону. Але в Берліні мали справу з путіним — неконтрольованим, непрогнозованим та недоговороздатним. Тобто, німці не могли передбачити, що рф здійснить напад на Україну під гаслом «Крим наш», наслідки чого стали катастрофічними і для рф, і для її союзника Німеччини.

Після того, як путін напав на Україну та провів анексію Криму, ВВП рф за один рік впав на 40%, з 2031 мільярда $ до 1331 мільярда. Про це ніхто не говорить. Ці події обвалили і економіку Німеччини, яка втратила за той же 2015 рік близько пів трильйону доларів, та з’їхала з 3868 мільярда до 3362. Це більше 15% від ВВП Німеччини! Союз з рф, який з 1975 року давав Німеччині все більше могутності, після Кримнашу почав нищити могутність Німеччини і ЄС. В 2019 році ВВП США був 24%, в той же час ВВП Євросоюзу — 17%. А в 2023 році ВВП США — 26%, а ЄС — 16%.

Тобто, частка ВВП Євросоюзу у світовому, внаслідок союзу Німеччини з рф, за 12 років скоротилася в два рази — з 31% до 16%. Зараз конкуренція між Вашингтоном та Берліном ввійшла у фінальну фазу. Спочатку німці не хотіли розривати союз з рф, навіть після її повномасштабного нападу на Україну. Навіть після Бучі в Берліні відмовлялися постачати Україну зброю. Тільки у вересні 2022 року у Німеччині прийняли політичне рішення влитися в нашу коаліцію. Тобто, союз Німеччини та рф було зруйновано і у Берліні стали купувати не російський, а американський газ.

Зараз вирішується останнє завдання конкурентного протистояння Німеччини і США. Німеччина та всі інші країни ЄС нарешті починають вкладатися у власну оборонну промисловість, чого не робили понад 20 років. Тепер не тільки США будуть витрачати необхідні кошти на оборону, до них долучаються Німеччина, Франція та інші країни ЄС. Це все повільні процеси, які точно розтягнуться на 4- 5 років. Адже за місяць не вдасться побудувати завод та наростити виробництво озброєння до відповідного рівня. Нагадаю, що з мільйона обіцяних снарядів для України, країни ЄС виробили у 2023 році лише 200 тисяч. Скоріш за все цією логікою і керувався міністр оборони Британії.

Узагальнюючи, ясно, що німці у протистоянні програли американцям. Тому зараз ЄС чекають не найкращі часи. Не факт, що ЄС залишиться як такий, бо коли починаються погані часи, європейська солідарність якось раптом зникає. Поляки вже почали блокувати кордон з Україною, а німці так само почали блокувати кордони з Польщею.

Збільшення витрат на оборону призведе до падіння доходів та протестів всередині країн ЄС. В Німеччині селяни вже почали акції протесту. Тому перемога над рф та світом деспотій дорого коштуватиме вільному світу. Втрати будуть нести всі вільні країни. І дай Боже, щоб ці втрати були тільки фінансовими.

Країни ЄС втратять комфортний світ, де можна було розслабитися і просто жити. І їх, і нас чекає нова реальність. Це не просто Новий Світовий Порядок, а Новий Світ, не такий, як був 30 років тому. Світ, де кожен буде нести пряму відповідальність за свої дії чи бездіяльність.

Україна в цьому Новому Світі виграє найбільше. Заслужила.