Україна має оголосити дефолт — Святослав Дубина

Згідно з публікаціями в американських ЗМІ, кредитори вимагають від України виплатити борги. Зазначається, що група іноземних власників облігацій, включаючи BlackRock BLK, планує натиснути на Україну, щоб вона знову почала виплачувати відсотки за своїм боргом уже наступного року. Чи треба оголошувати дефолт, або ж як будемо віддавати борги, журналісти розпитали правника, підприємця, експерта з міжнародного фінансового та податкового права Святослава Дубину.

Україна має оголосити дефолт
Україна має оголосити дефолт

— Власники облігацій змушуватимуть Україну відновити виплати боргів після перерви. Чому саме зараз і як віддавати борги?

Ступінь невизначеності у війні збільшується. На початку вторгнення рф кредитори прийняли рішення почекати, адже була домовленість з урядом України про неоголошення дефолту. До речі нардеп Сергій Демченко в ефірі казав, чому у нас не запровадили стан війни, а ввели воєнний стан. Зокрема, що це було політичне рішення. Адже саме кредитори вимагали не оголошувати стан війни. Бо стан війни — автоматичне визнання форс-мажорної ситуації та дефолту згідно з якою країна оголошує про неможливість розрахунку за зобов’язаннями та списання всіх боргів. Однак на це наша влада не пішла, а пішла на політичну домовленість за схемою — ми не оголошуємо стан війни, а кредитори чекають на повернення боргів. Вже пішов третій рік повномасштабної війни. Нас намагаються посадити за стіл перемовин з рф. А це фактичне оголошення нашої капітуляції, бо ми визнаємо, що більше не можемо вести війну. Однак рф не піде на повернення територій, репарацій та таке інше. Через це і зростає ступінь невизначеності повернення боргів. Тому кредитори починають нервувати, і хочуть забрати свої кошти. Треба також зазначити, що це загальносвітова тенденція зростання боргових зобов’язань до рівня стану дефолту. Світовий борг всіх держав світу зараз складає 315 млрд доларів і продовжує збільшуватись. Це складає майже три сукупних світових ВВП. Що означає, що не всі кредитори зможуть повернути свої кошти. І це розуміють фінансові гравці.

— Чи має Україна оголосити дефолт?

Україна де-факто банкрут. Адже в цьому році наш зовнішній борг збільшується на 21%. Це більше ніж наш торішній ВВП, що склав 6,51 трлн гривень. Цього року борг Україні перевищить 7,46 трлн гривень. Більшість коштів, які ми отримували, надавалися для поповнення золото-валютних резервів. Наразі наш золото-валютний фонд складає 42 млрд доларів. Однак це лише ⅙ боргу України. Тобто ми не здатні покрити власні борги.

— Якщо Україна не оголосить дефолт, то чим будемо віддавати борги, можливо землею?

Сенатор США Ліндсі Грем під час останнього візиту в лютому цього року заявив, що США варто надавати Україні допомогу не безкоштовно, а у вигляді кредитів або в обмін на корисні копалини. До речі, звертаю увагу, що так відбувалось і до цього. Торік нам надали кредитів та грантів на 1,6 трлн. З них 425 млрд — були гранти. Тобто безповоротна допомога. Всі інші кошти — кредити із різним відсотком. Наприклад, якщо Японія та Канада давали кошти під 1,5−2%, то МВФ дає зараз кредити під 8,5%. Тобто для України збільшуються кредитні ставки. Разом зі зростанням ризиків неповернення, збільшуються і відсоткові ставки. Думаю, що Україна на це погоджується, бо цей уряд не збирається повертати борги.

До речі, якщо проаналізувати фінансування держбюджету, то у нас постійно збільшується фінансування державного апарату, що також викликає занепокоєння кредиторів. Наприклад, в 2021 році видаткова частина була 1,5 трлн, то минулого року вона сягнула понад 4 трлн. Тобто видаткова частина зросла у 2,5 рази, бо збільшилося фінансування. Частка з цих коштів пішла на збільшення оборонних проектів, але й паралельно збільшилося фінансування мирної частини. Тобто кошти пішли на бруківку та клумби. Це сильно турбує кредиторів, бо вони розуміють, що це проїдання коштів. При цьому борг України постійно збільшується. Країна фактично в дефолті, а кредитори не розуміють, яким чином повернуть свої кошти.

А щодо спроби розрахуватися за борги українською землею. То такі спроби будуть. Тут все залежить від громадянської позиції українців. Адже український народ постійно, як чорний лебідь влітає та руйнує плани рф, заходу та наших чиновників.

— Що може зупинити пограбунок країни?

Це зміна позиції українського народу на громадянську позицію. Багато українців турбуються про свої права, але, якщо ми хочемо зберегти країну, як державу, а українців, як націю, потрібна активна громадянська позиція. На жаль, більшість людей не готові брати на себе зобов'язання за майбутнє України. Хоча частка людей прийняла це рішення і активно включилася у вигляді добровольців, волонтерів. Також є активна позиція бізнесу, який вкладається у розробки новітніх технологій та озброєння. До речі, останні пів року фронт тримався коштом бізнесу та волонтерів, що власними силами забезпечували фронт БПЛА, які таки стали тригером змін на фронті всупереч заявам ексміністра оборони Резнікова. Тому все залежить від українців, чи хочуть вони мати власну державу.

— Нацбанк планує наймасштабніші валютні послаблення. Чи не для того, щоб максимально вивести кошти з країни?

Вивід коштів ніколи не зупинявся. Згідно з даними організації Global Finance Integrity, яка моніторить вивід коштів за кордон по всьому світу, Україна в лідерах з виводу коштів за кордон у відсотковому еквіваленті від ВВП. Так ми завжди присутні в першій десятці країн. У грошовому вимірі це 10 млрд доларів на рік. Тільки торік зернотрейдери вивели 8 млрд доларів і не повернули кошти в Україну за відвантажене зерно. Таких схем дуже багато і вони працюють. На разі не готовий сказати для якої схеми готується таке послаблення. Можливо йдуть попередні домовленості про погашення боргів. Крім того, в нас багато компаній з іноземними інвестиціями. Наприклад, американські, які давлять на свої уряди, щодо виведення своїх коштів з України. Через те, що ми наразі повністю залежимо від Заходу це впливає на наш уряд і вони йдуть на такі домовленості.

А чи готові українці сьогодні захищатися не тільки від зовнішніх, а й від внутрішніх ворогів, які висмоктують з країни ресурси та фінанси, час покаже. Подивимося, чи готові ми відстоювати власну країну, не тільки на воєнному фронті, а й на управлінському, економічному, фінансовому й інформаційному.

— Як таке валютне послаблення від НБУ вплине на курс гривні?

Курс гривні тримається регулятором — НБУ. Тобто наразі Нацбанк його штучно стримує. Чи потрібно підтримувати курс валют на штучному диханні, як людину, яка в коматозному стані, не знаю. Більше хвилююся за те, скільки підтримання штучної інфляції вбиває українців на фронті. Як можна рахувати інфляцію, коли ми не забезпечуємо всім необхідним фронт, тримаючи штучну стабільність. Це більше схоже на стабільність на кладовищі.

Тож якщо ми не почнемо змінювати економіку та нас не вилікує війна, то нас уже нічого не вилікує. Однак треба перестати тримати курс гривні. Також треба забезпечити виготовлення власної зброї. У нас оборонний комплекс потужністю 18−20 млрд, а в бюджет заклали лише 6 млрд. Тому якби ми скерували «стабільність», і надали кошти конкретним виробникам зброї, це б зберегло життя українців на фронті. І це дало б кращий економічний ефект, ніж штучне стримання інфляції та стримання гривні.

У нас за часи незалежності долар зріс з 1.80 до 40 грн. Процеси, що це спонукало мали на меті збільшення економіки? Ні. На цьому просто заробляли спекулянти. Це нам сприяло уникнути війни? Ні. Тому треба змінювати акценти. Зокрема на розвиток економіки та внутрішнього ВПК. Поки ми не відновимо наш оборонний потенціал, ніхто не буде нам допомагати перемогти. На Заході готові підтримувати нас під апаратом штучного дихання, щоб ми не відмовлялися від боргів та поступово віддавали їх спочатку людьми, а потім ресурсами — природними надрами. Така політика приведе до загибелі України.