З початку війни прийнято декілька законів, що призвели до суттєвої трансформації трудового законодавства України

Зокрема, законом щодо оптимізації трудових відносин запроваджено додаткові спрощені підстави для звільнення працівників з ініціативи роботодавців та фактично дозволено збільшувати робочий тиждень до 60 годин, а за мобілізованим працівником не зберігається середній заробіток

Про це заявляє експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

Крім того, роботодавці отримали право відправляти своїх співробітників на час воєнного стану у відпустку без збереження заробітної плати (за власний рахунок) та без обмеження строку.

Законом щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва скасована обов’язковість норм трудового права для всіх, хто працює на приватних підприємствах менше ніж з 250 працюючими. Закон дозволяє «розірвання трудового договору за власним бажанням роботодавця» та «односторонню зміну роботодавцем істотних умов праці» — обидва ці положення порушують конвенції МОП та директиви ЄС. Цим законом також передбачено: знищення профспілкового імунітету — для звільнення та надурочних робіт не потрібна згода профспілки; нестабільна зайнятість — немає обмежень на застосування строкових договорів; безвідповідальність роботодавця за безпеку праці — трудовими договорами можуть встановлюватись виключання із стандартів безпеки праці.

Також ухвалено закон, що дозволяє державі конфісковувати майно профспілок.

Зазначені трансформації трудового законодавства суттєво обмежують права людей праці і профспілок, суперечать міжнародним зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Європейській соціальній хартії, порушують конвенції Міжнародної організації праці та директиви ЄС.

Європейський Союз регулярно висловлює занепокоєння щодо радикальних трудових реформ та закликає уряд України привести реформи у відповідність до міжнародних трудових стандартів і принципів соціального діалогу.

Не дивно, що по рівню відповідності країн-кандидатів вимогам ЄС, по соціальній політиці Україна отримала найменшу оцінку!