Робоча зустріч з експертами Офісу Ради Європи

14 листопада відбулась чергова зустріч з делегацією експертів Офісу Ради Європи в рамках проекту ініціативи ЄС «Східне партнерство «CyberCrime@ЕАР III».

Робоча зустріч з експертами Офісу Ради Європи

14 листопада відбулась чергова зустріч з делегацією експертів Офісу Ради Європи в рамках проекту ініціативи ЄС «Східне партнерство «CyberCrime@ЕАР III».

Учасники зустрічі обговорили питання співробітництва між державним та приватним секторами у сфері боротьби із кіберзлочинністю. Йшлося про проблеми законодавчого процесу, хід імплементації Конвенції про кіберзлочинність, практичні кроки у сфері приватно-державного партнерства, можливості європейських експертів щодо підтримки цього процесу в Україні.

Представники ІнАУ звернули увагу на нещодавній «винахід» в Україні такої шахрайської практики, коли суть пропонованого законопроекту протилежна його декларованій меті і назві, коли привабливою і «прохідною» назвою прикривається диктаторська і антиринкова суть.

Це стосується прийнятого цього року закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні», де медіагрупи пролобіювали настільки надмірні обов’язки датацентрів щодо досудового блокування контенту, що навіть в Спеціальної доповіді 301 2017 року Торгового представництва США відмічено занепокоєння через те, що в цьому законі певні обов’язки є надто неоднозначними та важкими, щоб полегшити та ефективно реагувати на інтернет-піратство.

Такі ж підходи застосовані і низці інших законопроектах, зокрема:

  • — про імплементацію Конвенції про кіберзлочинність, куди представники силових структур планують додати блокування інтернет-контенту провайдерами, про що в Конвенції немає й мови;
  • — № 7275 від 10.11.2017, який декларує забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування, і зокрема протидію безпідставному вилученню органами досудового розслідування комп’ютерної техніки у суб’єктів господарювання, а насправді фактично відміняє навіть ті механізми протидії вилучення серверів, які чинні сьогодні, а також створюють корупційний механізм, коли правоохоронці будуть самі вирішувати, видаляти сервери, чи копіювати з них інформацію;
  • № 6754 (про захист прав споживачів" та щодо заходів детінізації діяльності суб’єктів електронної комерції), 7183 (про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні), 3672-д (про діяльність форекс-компаній), 6676 та 6688 (щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері), які повертають хибні злочинні практики режиму Януковича від 16 січня 2014 стосовно контролю за інформаційними ресурсами та прийняття рішень щодо їх блокування без рішення суду, створення органів на кшталт російського «Роскомнадзор», а також запровадження практик тоталітарних країн.

Також було нагадано про висновки міжнародної правозахисної організації Freedom House в її новому звіті, зокрема щодо маніпуляцій онлайн-контентом у соціальних мережах, що призводить до занепаду демократії та укріплення авторитарних тенденцій. Загалом, рівень зниження інтернет-свободи в Україні за останній рік визначено як такий, що є одним із найбільших у світі.

На зустрічі йшлося також про те, що в сфері кібербезпеки має діяти кодифікований закон, де з усіма запобіжниками мають бути чітко визначені процедури зберігання, копіювання, відстеження і надання метаданих та інформації.

За результатами зустрічі сторони погодилися на продовження конструктивної співпраці.