Підсумки засідання НКРЗІ від 05.12.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

05.12.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— прийняла за основу проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері телекомунікацій і користування радіочастотним ресурсом України та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) НКРЗІ» та встановила, що зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб до проекту прийматимуться до 15.01.2018.

Цікаво, що це перший випадок, коли НКРЗІ визнала той факт, що державний нагляд у сфері телекомунікацій і користування радіочастотним ресурсом України повинно відбуватися у відповідності до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», незважаючи на те, що аж 16 серпня 2014 р. набрали

чинність зміни до деяких законодавчих актів України щодо обмеження втручання у діяльність суб’єктів господарювання, що внесено Законом України від 22 липня 2014 року № 1600-VII, яким поширено на ринок телекомунікацій, користування радіочастотним ресурсом України в смугах радіочастот загального користування та поштовий зв’язок.

— вирішила доручити делегації УДЦР взяти участь у проведенні двосторонніх координаційних зустрічей щодо присвоєнь радіочастот з представниками адміністрацій зв’язку Республіки Польщі, Словацької Республіки, Угорщини та у 14-му засіданні Північно-Східного форуму з імплементації цифрового дивіденду, м. Варшава, Республіка Польща, 11−12.12.2017.

Поки не відомо з якими результатами та пропозиціями поїде українська делегація, але через блокування більшості пунктів Плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення (розпорядження К М України від 26.10.2016 № 788), вирішення питання цифрових дивідендів в Україні на цей час не розглядається.