Міністерство культури не передавало УПЦ МП козацьку церкву на Дніпропетровщині

Ділянка, на якій знаходиться «Біла церква», відповідно до статті 34 Закону України «Про охорону культурної спадщини», належить до земель історико-культурного призначення. Іншими слова, вона не може передаватися ні у користування, ні у приватну власність.

Міністерство культури не передавало УПЦ МП козацьку церкву на Дніпропетровщині

Міністерство культури не давало жодного дозволу на користування, або передачу у власність УПЦ Московського патріархату собору Різдва Пресвятої Богородиці у Малій Петриківці на Дніпропетровщині.

Про це стало відомо 12 грудня, під час підготовчого засідання по справі «Білої церкви» у Господарському суді Дніпропетровської області. Релігійна громада Свято-Різдва-Богородична парафія Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП подала позов проти Дніпропетровської ОДА та Петриківської селищної ради. Вона хоче отримати у власність старовинний собор Різдва Пресвятої Богородиці. Зараз Московський патріархат проводить ремонтні роботи козацької церкви, які не мають жодного відношення до відновлення її першопочаткового вигляду.

Варто зазначити, релігійна громада Свято-Різдва-Богородична парафія Дніпродзержинської єпархії УПЦ МП вважає старовинний собор своїм. На минулому судовому засіданні її юридичний представник Юлія Литвин у якості доказу надала ксерокопію рішення Петриківської райдержадміністрації про передачу церкви. Оригіналу документа у сторони позивача немає. Тим не менш, за Законом України «Про захист культурної спадщини», подібні рішення може приймати тільки облрада на підставі дозволу від міністерства культури.

Однак жодного подібного дозволу міністерство культури не давало. Таку відповідь з відомства отримала представниця прокуратури Летяк. У ній йдеться, що собор Різдва Пресвятої Богородиці є пам’яткою архітектури національного значення. Відповідне рішення ще прийняла Рада міністрів УРСР. У міністерстві культури також зазначили, що ділянка, на якій знаходиться «Біла церква», відповідно до статті 34 Закону України «Про охорону культурної спадщини», належить до земель історико-культурного призначення. Іншими слова, вона не може передаватися ні у користування, ні у приватну власність.

До своєї відповіді міністерство культури надало додатки. Ними є листи відомства до Дніпропетровської ОДА, очільника Свято-Різдва-Богородичної парафії священика Дмитра Сахна, керуючого Кам’янської єпархії архієпископа Кам’янського і Царичанського Володимира, голови Петриківської селищної ради, а також до Петриківської райдержадміністрації.

Зокрема, із документів стало відомо, що Дніпропетровська ОДА відправляла до міністерства культури пакет документів щодо собору. Розглядаючи звернення окремих осіб, у облдержадміністрації встановили що церква дійсно є пам’яткою архітектури.

У листі до священика Дмитра Сахна, мінкульт просив зупинити ремонтні роботи церкви. Оскільки такі дії порушують Закон України «Про охорону культурної спадщини». У випадку продовження ремонту є загроза втрати старовинної церкви.

Лист аналогічного змісту від мінкульту отримав і архієпископ Володимир. У відомстві його просили припинити незаконний ремонт храму. А якщо МП дійсно бажає зробити добру справу та відреставрувати церкву, варто розробити передбачену законодавством документацію і отримати дозвіл. Однак нічого з переліченого зроблено не було.

А ось Петриківську селищну раду та Петриківську райдержадміністрацію мінкульт попросив вжити заходів для припинення незаконної реставрації козацької церкви.

У свою чергу, юридична представниця Свято-Різдва-Богородичної парафії Дніпродзержинської єпархії УПЦ М П Юлія Литвин заявила, що ніякого листа від мінкульту Дмитро Сахно не отримував. Що ж стосується ремонтних робіт у старовинному соборі, то вони мають лише косметичний характер.

Наступне судове засідання по справі «Білої церкви» відбудеться 27 грудня о 15:00.