Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

В ході обговорення членами комітету були висловлені зауваження до діяльності Агентства з е-урядування, зокрема щодо відсутності самого Е-Урядування (є окремі продукти, але відсутня цілісна система), та діяльності Мінюсту (як приклад, блокування реєстрації скасування норм СЕС, прийнятих в рамках Плану дерегуляції КМУ), тощо.

Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

Після місячної перерви, 22 березня 2017 року відбулося чергове засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку.

Згідно порядку денного розглядалися наступні питання:

— Про хід і результати виконання програми діяльності КМУ у 2016 році в частині предметів відання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

— ПЗ про електронні довірчі послуги (р. № 4685 від 17.05.2016 р.), КМУ (повторне 2-е читання);

— Запит до КМУ щодо надання висновку до законопроекту «Про внесення змін до Закону України „Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції“ щодо розроблення трирічних планів заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції» реєстр. № 6160 від 06.03.2017р.

— Різне.

По-першому питанню заслухали керівників Держспецзв’язку (Л.Євдоченко) та Агентство з е-урядування (О.Риженко), заступника Мінюсту (Н.Севостьянова).

В ході обговорення членами комітету були висловлені зауваження до діяльності Агентства з е-урядування, зокрема щодо відсутності самого Е-Урядування (є окремі продукти, але відсутня цілісна система), та діяльності Мінюсту (як приклад, блокування реєстрації скасування норм СЕС, прийнятих в рамках Плану дерегуляції КМУ), тощо.

Головною проблемою названа відсутність єдиного відповідального за інформатизацію та зв’язок, та слабкий контроль з боку Уряду.

Незважаючи на те, що пропонувалось роботу Агентства з е-урядування визнати «назадовільною» (Л.Лук'янчук) (в кінцевому варіанті це питання не затверджувалося), в цілому діяльність КМУ визнана комітетом як «задовільна».

По-другому питання практично завершена робота з підготовки ЗП до другого читання, за винятком, зокрема, питання фінансування державних підприємств Мінюсту, на створення, утримання та модернізацію реєстрів.

В різному затверджено план засідань комітету на наступний місяць.

Крім того, член НКРЗІ О. Скляров запропонував членам комітету підготувати зміни щодо скасування так званого мароторію на проведення перевірок в рамках державного нагляду НКРЗІ.

Олег Гусєв звернув увагу членів комітету на той факт, що позапланові перевірки державного нагляду можна проводити і сьогодні, але для цього потрібно отримати погодження Державної регуляторної служби, якій вона надає при наявності відповідних обґрунтувань. Також він звернув увагу на те, що НКРЗІ сьогодні не має повноважень запобігання правопорушенням при користуванні радіочастотним ресурсом України, які здійснюються не користувачами РЧР. Внесення змін до закону блокується майже з 2010 року.

Зі слів голови комітету, питання державного нагляду буде розглянуто на одному з засідань.