Чи стане 11-й пакет санкцій проти рф «контрольним в голову» — відповідь експерта

Наразі санкцій не достатньо, щоб примусити росію до миру.

Поки санкцій не достатню, щоб примусити росію до миру.
Поки санкцій не достатню, щоб примусити росію до миру.

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Коли ми говоримо, що нібито санкційний режим має припинити будь-які транзакції між рф та Заходом. То ми не розуміємося на специфіки санкційних механізмів. Припинити будь-які транзакції можна лише введенням прямого ембарго. Воно передбачає повне припинення будь-яких економічних взаємин з країною агресором. Накладається автоматичний режим переслідування економічним суб’єктів, які вступають в ці взаємини. Ембарго на рф не накладено, а в санкційному режимі є безліч дірок, якими користується росія. Як свідчить приклад КНДР та Ірану — обхід санкцій є міжнародним мистецтвом. Ми бачимо, як КНДР вдається виживати та навіть будувати ракети, підвищувати власну обороноздатність та навіть запускати супутники. Вони обходять санкції тому що є треті сторони, зокрема Китай, який надає допомогу КНДР. Тобто країна міжнародний ізгой — все одно може забезпечувати свою обороноздатність в обхід санкційних механізмів. Санкційні механізми створюються для того, щоб залишати простір для переговорів. Коли ж вводять ембарго, як це було з Кубою, то сторони сідають за стіл переговорів негайно», — каже експерт.

За його словами, проти рф треба було ввести ембарго. Однак ЄС та Захід в цілому не могли собі цього дозволити, адже були залежні від російської нафти та газу, а також певних речей — продовольства третіх країн.

«Для рф, як ядерної держави залишають вікно для дипломатії. Тому рф завжди може собі дозволити обійти санкції та отримати бажане. Однак це не означає, що санкції не працюють. рф з кожним роком відчуває тиск на економіку. Санкції вибивають цілі ланцюги виробництва. У рф залишається все менше можливостей покрити дефіцит комплектуючих та спеціального обладнання для вироблення зброї, в тому числі для виготовлення шахедів. Завод в Татарстані не прокриє дефіциту дронів для армії рф. Вони будуть залежними від зовнішніх поставок та будуть шукати можливості закупок то в Ірані то в Індії, чи КНР», — каже експерт.

Він підкреслив, що санкційні механізми відривають російську економіку від світовою, створюючи між ними провалля.

«Покрити цю розбіжність рф не вдасться за 10−20 років. Однак рф зможе обходити санкції. В неї зараз режим слабкіший ніж в КНДР. Він частково схожий з Іраном. Однак цього не достатньо, щоб примусити рф до миру. Оскільки Захід залежний від російських поставок в тій чи іншій сфері. Зокрема, це стосується корисних копалин, зерна та добрив. Також у Заходу є страх перед застосуванням ядерної зброї», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що вітає запровадження санкцій в 11 пакеті проти нафтопроводу «Дружба» .

«Але нагадаю, що він проходить через Україну і це наш транзит. Вже зараз ми бачимо скорочення споживання російської нафти. В ЄС відмовляються від всіх російських енергоносіїв. Це спільне досягнення Польщі та України. Далі треба дивитися, бо рф шукає виходи на китайський ринок. Крім того, Індія досягла рекордних показників по закупівлі російської нафти. Тому альтернатива Заходу у рф є і це треба теж враховувати. Тому не треба виставляти завищених очікувань від 11 санкційного пакету. Це лише один з інструментів. Вони не є остаточно добиваючими рф. Тобто це не контрольний в голову», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Рада Європейського Союзу 23 червня прийняла одинадцятий пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів, спрямованих на посилення існуючих санкцій. Пакет також сфокусований на тому, щоб завадити рф обходити діючі обмеження.