Експерт розповів, чому Макрон хоче швидкого вступу України до НАТО

Президент Франції Е. Макрон виступає за швидкий вступ України до НАТО через класичне протистояння між офіційним Парижем та Берліном.

Президент Франції Е. Макрон
Президент Франції Е. Макрон

Про це i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

" Ми бачимо класичне протистояння між офіційним Парижем та Берліном. Це класика жанру і насправді те, що Макрон почав заявляти про необхідність швидкого вступу України до НАТО — питання умов такого вступу. Ми маємо розуміти параметри такого вступу. Зокрема, куди буде розповсюджуватися 5 стаття Вашингтонського договору про гарантії безпеки. Знову ж таки, швидкий вступ до НАТО означатиме, що з країн, які будуть надавати гарантії безпеки в рамках G7, щодо підтримки України, куди приєдналося понад 15 країн, буде знято це питання. Вони не будуть надавати Україні конкретну військову допомогу. Все це ляже гамузом на «общак» НАТО", — каже політолог.

Він не виключає, що можливо Е. Макрон послухав колишнього держсекретаря США Генрі Кіссінджера, який теж пропонував швидкий вступ України до НАТО за аналогією з західної Німеччини.

«Однак Україна єдина. Ми неділимі. Наша територія сьогодні окупована. Тому не виключаю, що може відбутися поступове прийняття території під парасолю 5 статті Вашингтонського договору. Однак все це геополітика. Ми бачимо, як на темі України різні політичні центри намагаються показати свою проактивність. Знову ж таки, те, що Макрон почав заявляти про необхідність швидкого вступу України до НАТО — позитив для України. Тому шлях нашої країни до НАТО може бути набагато швидшим, ніж до ЄС. Чим швидше ми опинимося в Альянсі, тим буде краще. Адже на сьогодні немає нічого кращого ніж система колективної безпеки», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що президент Франції тисне на Берлін не лише у сфері військової допомоги. Макрон також змінив свою думку щодо вступу України до НАТО і ЄС. Але через свою прогресивну політику щодо України він переслідує власні далекосяжні цілі. Про це пише Die Welt.