Знищення трудових прав в Україні — масштабний та системний елемент — голова профспілок

На жаль, так відбувається і тому, що у нас багато українців кажуть, що вони «вне політики», а потім вони обирають політиків, які погіршують життя в країні.

Веніамін Тимошенко
Веніамін Тимошенко

Про це під час ефіру заявив голова об'єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніамін Тимошенко.

«Знищення трудових прав — масштабний та системний елемент. На жаль, у нас багато людей кажуть, що вони „вне політики“, а потім ці люди обирають політиків, які погіршують життя. Через це одні мають йти на барикади та виборювати справедливість, а вони чекають — буде добре чи погано. Адже не зацікавлення політикою в прямому сенсі вбиває. А ми потім живемо в такій країні, де немає прав або вони не виконуються», — каже Веніамін Тимошенко.

Своєю чергою, біженка, яка була звільнена з роботи в ДП «Антонов» Вікторія Ковальова визнає слабкість українських профспілок.

«Слабкість наших профспілок полягає в тому, що у 2015 році уряд Яценюка вніс зміни в постанову Кабміну про порядок перетворення державних унітарних підприємств в акціонерні товариства. Зокрема, було вилучено з комісії по корпоратизації підприємства участь трудового колективу. Тобто зараз адміністрації підприємств роблять свавілля, тому що у профспілок немає важелів впливу на цю ситуацію. Крім того, до 2015 року була вимога надавати засновникам підприємств бізнес- плани, якщо вони хочуть робити перетворення та вимагати очікуваних соціальних наслідків. Тобто раніше надавалася інформація чи збільшиться кількість робочих місць та чи покращиться робота. Якщо у Німеччині у наглядових радах десь 50% членів наглядових рад обирають профспілки, то в Україні це тільки власники бізнесу. Тому ми далекі у корпоративному управлінні наших підприємств, хоча і рівняємося на Європу», — каже Вікторія Ковальова.

За її словами, підприємство Антонов також на порозі корпоратизації.

«Тому не думаю, що те, що відбувається покращить його перспективи. Адже складається дуже сумна ситуація. Адже корпоратизація підприємств, відбувається без втручання трудових колективів. Тобто вони не можуть впливати на адміністрацію», — резюмує Вікторія Ковальова.