А чи потрібно нашій владі повернення українських біженців?

Наша влада використовує будь-яку можливість, щоб поговорити про необхідність повернення українських біженців додому.

Інколи така турбота доходить до неприхованого цинізму, коли можновладці вимагають від наших партнерів передавати допомогу на біженців українській владі, а та вже «справедливо» розподілятиме ці кошти.

У сьогоднішній програмі розглянемо випадок з Вікторією Ковальовою, яка зазнала жахів війни, стала біженкою, а згодом її посаду керівництво ДП Антонов вивело зі штатного розкладу, а нову посаду так і не надало. Її витісняли 5 місяців з підприємства і вона змушена була написати заяву на звільнення за власним бажанням.

На жаль, така ситуація є типовою і свідчить про те, що в Україні під час війни формується прискореними темпами несприятлива для людини і її розвитку система. І цю систему створює насамперед влада, яку ми обираємо. Про те, як вийти з цієї небезпечної ситуації, як зупинити негативні соціальні тенденції говоримо з головою об'єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніаміном Тимошенком.

Сьогодні державі та правоохоронним органам плювати на втрати українських біженців, як і на самих біженців. А повертатися в Україну для них немає економічних підстав. Про це під час ефіру заявив голова об'єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніамін Тимошенко.

«Нам багато розповідають про майбутні контрибуції, які Україна у разі перемоги буде отримувати з росії. Однак щодо втраченого майна, то з цих контрибуцій, ви не отримаєте нічого. Держава мало попіклуватися, щоб люди пішли в суд, який би встановив фізичні та моральні втрати. Зокрема, наприклад, суд би встановив, що будинок скажімо коштує 200 тисяч доларів, а претензія до рф також 200 тисяч доларів. Тому у разі контрибуції, які отримає Україна, на підставі рішення суду, навіть заочного, зможете претендувати на відшкодування цих збитків. Сьогодні ж державі та правоохоронним органам плювати на ваші втрати. Ви просто нічого не отримаєте за ваш зруйнований будинок. Тобто українців мають ставити у чергу на отримання цих коштів. Бо потім, ті, у кого є заводи та пароплави — своє отримують, а прості люди — просто вдовольнятимуться порожніми сертифікати», — каже В. Тимошенко.

На його думку, профспілки — це потужна сила громадянського суспільства, яка б могла займатися законодавством та тиском на політиків.

«Ми, як громадянське суспільство, маємо зрозуміти, яку країну хочем. Не просто чогось, а конкретну зарплату, певні трудові права, і так далі. Тобто, якщо громадянське суспільство хоче позитивних змін, то має безліч варіантів щодо об’єднання. Зокрема, громада об’єднується, формує свої інтереси та починає їх захищати. Профспілки — це потужна сила громадянського суспільства, яка б могла займатися законодавством та тиском на політиків. А ось якої якості сьогоднішні профспілки та чим вони займаються, саме на це і має звернути увагу суспільство. Адже, коли війна закінчиться починати думати про те, яку ми хочемо країну, та як її будувати, буде вже запізно. Потім можуть прийти інші політики, та почати просувати інші ідеї. Тому недарма питаю, а що хоче український народ? За великим рахунком все, що ми на сьогоднішній день маємо — ми зробили власними руками. Навіть війна зроблена нашими руками, а путін скористався тим, що ми не хотіли озброюватися, а чекали, що черговий цар з Банкової нам буде робити щось хороше. Тому все в наших руках, якщо ми зробили щось погане, ми так само можемо з цього поганого зробити хороше», — підкреслює Веніамін Тимошенко.

За його словами, влада закликає людей повертатися в Україну, а тут відбувається скорочення працівників.

«Тобто це Оруельщина, Коли на чорне кажуть біле. Можливо його книгу 1984 треба ще раз перечитати, щоб зрозуміти, який сценарій нас чекає. А повертатися в Україну на зарплату в 5000 тисяч гривень, немає сенсу та економічних підстав. Краще залишатися в Німеччині на роботі за 2000 тисячі євро до кращих часів. А вони в нас вони настануть не скоро», — резюмує Веніамін Тимошенко.

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~