Між Життям і Паралельною реальністю: тепер Княжичі, а далі що?

Княжити у Києві стає дедалі важче. Бо що не день — то нові Княжичі, гірші за попередні…

У стороннього, але вдумливого спостерігача може скластися стійке враження, що П. Порошенка намагаються позбавити психо-емоційної рівноваги, ввести у режим перманентного «робочого перегріву», спровокувати системний збій керівної функції, аж до її відмови. Чи персональної відмови її виконувати.

Справді, чи не забагато лише за останні 2 тижні:

  • пустельний, заблокований військовиками і бронемашинами центр Києва у національно-святковий День Гідності і Свободи, який завершився провокативним погромом перукарні;
  • цинічно-усміхнений й такий, що досі вважає себе «легітимним» екс-президент В. Янукович у якості телешоу-свідка по «глухій» справі про масові вбивства на столичному Майдані;
  • одкровення біглого парламентського рішали О. Оніщенка, які, після імовірної передачі певних аудіофайлів в руки спецслужб США, потребують-таки хоч якогось офіційного витлумачення всередині країни, не кажучи вже про потребу реагування на міжнародний резонанс;
  • 5 нічних трупів у Княжичах «при виконанні» відповідальних службових завдань, котрі, попри скороспішні деталізовані пояснення речника НПУ А. Геращенка, спеціалісти-кримінологи й прискіпливі громадські активісти характеризують не інакше, ніж «Там все значно гірше, ніж озвучують…»?

На цьому фоні, аж занадто дивною виглядає недільна нарада у Президента України з приводу останньої «НП» (http://www.president.gov.ua/news/sogodni-policiya-potrebuye-pidtrimki-suspilstva-prezident-pr-38 970). Зовні посірілому, пригніченому, у костюмі без краватки Главі держави про суть справи доповіли три представники ключових правоохоронних органів — ГПУ, Нацполіції, СБУ. Втім, на очі до Президента, який визнав за потрібне і знайшов час особисто, «під телекамери» заслухати доповідь силовиків, не з’явився жоден із перших очільників означених відомств: кричуще порушення субординації чи що це? Якщо вірити, що А. Аваков відбув з робочими цілями до Канади, то де тоді цього недільного дня перебували генпрокурор Ю. Луценко, котрий «узяв на особистий контроль» розслідування трагедії, та голова СБУ В. Грицак, чиї підлеглі, як було повідомлено, спільно з оперативниками Нацполіції розслідували діяльність небезпечної банди грабіжників? І чи не є характерною деталь, що 1-й заступник Генерального прокурора України Д. Сторожук, йдучи на екстрену доповідь до «першого», дотримався його ж «напівофіційного» стилю одягу, його колега із СБУ В. Маліков обрав для цієї нагоди польовий однострій, а виконуючий обов’язки керівника Національної поліції В. Троян — убрався в джинси?..

Справа чекає свого розслідування, як і суспільство — відповідних достеменних результатів. Наразі ж можна стверджувати, що головною причиною скликання і телезйомки «масовки» у кабінеті П. Порошенка стала воля останнього висловити на широкий загал заклик, що насправді скидався на особисте благання: «Поліція сьогодні потребує підтримки суспільства. Поліція потребує довіри суспільства… Я закликаю не використовувати ці трагічні події для того, щоби влаштовувати розбірки й дестабілізовувати політичну ситуацію…»

Водночас, гарант конституційної законності, судячи з його слів, апріорі зайняв позицію, що Княжицька драма сталася не унаслідок зухвалого орудування у столичному регіоні банди переатестованих «перевертнів у погонах», а є сумним прикладом т.зв. «дружнього вогню» — відтак, висловив упевненість, що «…істина буде встановлена, ті, хто винен у видачі наказів, що призвели до таких трагічних наслідків, будуть стовідсотково притягнені до відповідальності…»

Окрім іншого, згадана сумна подія спричинила вибух дискусій про, мовби, давно назрілу й таку, що ось-ось відбудеться відставку міністра внутрішніх справ А.Авакова.

Потужна хвиля цієї віртуальної полеміки між FB-перехожими і диванними спостерігачами зненацька, у цілком об’єктивний спосіб накрила кількадесят приватних підприємців з торговельного майданчику поблизу столичного метро «Політехнічний інститут». Як відомо, тієї ж недільної ночі, коли в Княжичах загинуло п’ятеро полісменів, невстановлені «представники місцевої влади», у супроводі молодиків у балаклавах, з використанням будівельної техніки, без жодних попереджень розтрощили біля 20 МАФів (переважно, продуктових наметів), попри наявність офіційних дозвільних документів, включно з позитивним рішенням Господарського суду України стосовно розміщення торговельних місць.

На даний час всі постраждалі підприємці впевнені: А. Аваков відходити від справ не збирається. За їх і ще багато чиєї версією, погром влаштували саме ті найняті псевдопатріоти-«тітушки», котрі 21 листопада ц.р. марширували київськими вулицями й тримали в напрузі власників офісів і кафе на перших поверхах будинків. Й зроблено це не через комерційні «розборки», а з метою відвернення суспільної уваги від безпрецедентного смертельного випадку у Княжичах.

Більше того, привертає увагу блискавична, гостро-антипорошенківська по своїй суті реакція проросійських медіа-пропагандистів на факт пригнічення малого бізнесу в центрі української столиці.

Приміром, дивним чином відзнятий «по гарячих слідах» відео-блог «Один сплошной Roshen» (https://www.youtube.com/watch?v=7jfAv-nACTA) політемігранта з України (як він себе називає) А. Шарія засвідчив обурливу реакцію підприємців, ураз позбавлених свого бізнесу і засобів існування, політикою і практичними діями не так Київської мерії на чолі з В. Кличком, й не так відвертим самоусуненням чергових служб нацполіції від припинення безчинства, як результатами управління державою П.Порошенком. Рефреном у їх міні-інтерв'ю проходить думка, що на місці «зачищеного» міні-ринку на вулиці Політехнічній, напевно, буде зведено чергову кондитерську «Roshen»…

Означені нічні події та похідні інформаційні меседжі мають цілком реального адресата, який, схоже, їх досить чітко сприйняв, навіть за відсутності у країні самого режисера.

Звісно, то неабияке мистецтво — боротися з особистими ворогами і внутрішніми політичними опонентами, цинічно використовуючи сили і засоби зовнішніх ворогів, але чи не в таких тектонічних розламах між Життям народу і Паралельною реальністю й проростають потім Врадіївки і Княжичі?

Шеберстов Дмитро, аналітик-експерт Національної Асамблеї України