Забутий власною державою Герой України, космонавт Леонід Каденюк…

Він помер 31 січня 2018 року, а й досі не має ні облаштованої могили, ні пам’ятника. Причина проста — немає коштів. Ті, хто мав би їх виділити, не дуже поспішають.

Сьогодні, 9 травня, коли ми вшановуємо пам’ять загиблих за визволення України від фашистських загарбників і розмірковуємо про необхідність будівництва Пантеону Слави України, де буде зібрана вся інформація про наших Героїв, дізнався про прикру новину. Виявляється і досі у Легенди України, Першого космонавта України, Героя України, генерал-майора ВПС Леоніда Костянтиновича Каденюка немає облаштованої могили і пам’ятника. Вже майже 1,5 роки пройшло з часу поховання Героя. Ні у родини, ні у його помічників немає таких великих грошей. Як відомо, Леонід Каденюк вів дуже скромне життя — їздив на громадському транспорті, всі вільні кошти вкладав у свою наукову, видавничу і громадську діяльність. Про його скромний і доброзичливий характер знають усі, хто був з ним знайомий. Він допомагав всім, кому тільки міг. А сьогодні виявилося, що він майже всіма забутий… Принаймні така неприємна картина вимальовується…

Ну, а як можна пояснити той факт, що навіть третини необхідних коштів і досі не зібрано? На прощання з Леонідом Каденюком до Клубу Кабінету Міністрів України приїздило багато впливових і небідних людей. Екс-президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, екс-секретар РНБОУ Володимир Горбулін, мер Києва Володимир Кличко, Юрій Алексєєв, голова Державного космічного агентства, Міністр оборони Степан Полторак та багато інших.

А Президент України Петро Порошенко тоді написав на своїй сторінці у Фейсбуці наступне:

На одному з заходів, присвячених вшануванню пам’яті Леоніда Каденюка був помічений олігарх Сергій Тарута. Здавалося б, до такого, про що я пишу, не повинно було б дійти. На виготовлення пам’ятника і облаштування могили необхідний час. Проект вже є, залишилось лише його профінансувати. І бажано це все зробити до настання глибокої осені, коли буде сиро. Тобто часу не так вже й багато, але спонсори не поспішають з допомогою…

Саме за таких умов, КРВ «УМАКО «Сузір'я» на офіційній сторінці Леоніда Каденюка в Фейсбуці змушений був зробити наступне оголошення:

«31 січня 2018 року пішов з життя Перший космонавт, герой України, військовий льотчик-випробувач 1 класу Леонід Каденюк. Сьогодні його могила на Байковому кладовищі виглядає так …

Підтримай Громадську ІНІЦІАТІВУ

стосовно увічнення пам’яті

Першого космонавта незалежної України, Героя України

Леоніда Костянтиновича Каденюка

та створення народного пам’ятника

на його могилі в м. Києві

ЗРОБИ СВІЙ внесок НА БАНКІВСЬКИЙ РАХУНОК

АБО картку ПРИВАТБАНКУ:

КРВ «УМАКО «Сузір'я»

ЄДРПОУ 24100829

р / р 26008052623805

ПАТ КБ «Приватбанк» у м. Києві,

код банку 320649

__________________________________

Номер банківської картки Приватбанк:

5169 3305 1090 0407

отримувач: Федоров В. М.

!! Обов’язково зазначати призначення платежу:

Благодійна допомога на пам’ятник космонавту Леоніду Каденюку

Бажаючі можуть придбати книгу Леоніда Костянтиновича «Місія — Космос». Гроші від продажу будуть перераховані на пам’ятник".

По суті весь тягар по вирішенню цього питання лежить на відданих соратниках Леоніда Каденюка — Олегу Петренку, Галині Руденко та деяких інших, які пройшли з ним пліч-о-пліч багато років. Це неймовірно, але у нас немає іншого вибору, як встановити дійсно народний пам’ятник Народному Герою Леоніду Каденюку, коли державі на це абсолютно байдуже.

За цей час на Байковому цвинтарі ті, кого ховали разом з Леонідом Каденюком, вже облаштували величезні і дорогі пам’ятники. Там різні люди є. Мабуть, вони більше на це заслужили, ніж Леонід Каденюк — «вори в законі», родичі директорів ринків та магазинів… Ось таку державу ми збудували. Чи всупереч нашій волі збудували ті, кому ми довірили таке право. До речі, держава навіть не виділила коштів, які була зобов’язана надати.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» Герой України має право на безплатне поховання за рахунок держави. На практиці ховали Леоніда Костянтиновича, за словами його помічників, за рахунок спонсорської допомоги…

Крім того обов’язок держави відповідно до цієї статті — спорудження на могилі померлого надгробка за встановленим Урядом України зразком. Відчуваю, що чекати цього від держави доведеться ще дуже довго.

Ось таке ставлення у держави до Легенди і Героя. Що вже казати про нас, простих громадян. Соромно, звісно, за таку державу. Але нехай на совісті тих, від кого залежало вирішення цього питання, це і залишиться. А ми маємо допомогти колегам і помічникам Леоніда Каденюка виконати їхню місію. Щоб не було соромно перед майбутніми поколіннями…

Помічниця Леоніда Каденюка Галина Руденко каже, що команда першого космонавта України буде вдячна будь-якій допомозі, що пришвидшить вирішення питання з пам’ятником. Бо відтепер в неї вся надія на нас.