Про Зе і Золоте

Весь сюжет фільму «За крок до миру» зводиться до того, що мешканці Золотого мріють про розведення військ і «усталі от вайни».

Змусила себе подивитися офіційний фільм про пригоди Зеленського у Золотому. Якщо коротко, це — збірка фейків, маніпуляцій, упередженості, підлабузництва та бидлацтва. Про пацанську манеру спілкування із Денисом Янтарем докладно говорити не будемо. Про це і так вже написано десятки сотень постів. Доводити очевидне я не збираюся. Не хочу витрачати строки тексту і ваш дорогоцінний час на їх прочитання.

Зараз йтиметься про сюжет офіційної кіношки про Вовіка і Золоте. Вона, до речі, має промовисту назву: «За крок до миру». Її знімали не для того, щоб закарбувати для історії приїзд Зеленського до прифронтового містечка. Режисери переслідували зовсім іншу мету. Переконати українців, що відведення військ — це круто (і звісно ж, що Зе не лапух какой-то і не л@х).

Стрічка починається із світанку. Зеля сідає у гелікоптер і мчить до Золотого. Потім йде нарізка кадрів із життя містечка. Дідок на лісапеті, чоловік з дитинкою на руках, бабця в хустці та окулярах ручкається із Зелею. Інша жінка, одягнена у блідо-зелений пуховик, вигукує у екстазі: «Сдєлайтє нам мір!». Ніби «зробити мир» так само просто, як заварити чай. Потім — нарізка розмови із вчителями зі школи № 7 (тієї, що з 2017 року припинила своє існування!)

— Паборімся! — каже вчителька.

— Паборім! — відповідає Зе.

Паборім кого? У відео немає жодних пояснень…

До Золотого ЗеБубочка прибуває о 19:20, його зустрічають військові і годують гречаниками. Ночувати Вовік йде у будинок чоловіка на ім’я Толік. Толік втомився від війни і каже, що «Всє хатят міра». «Вранці» показують усе, що анонсувалося на початку фільму: розмову з вчителями неіснуючої школи та спілкування з місцевими. Зраділі фейкові педагоги та бабулі розповідають як вони хочуть миру і раді бачити Зе. Для повної картини маслом не вистачало тільки вигуків: «Осана!».

Корочє. Весь сюжет фільму зводиться до того, що мешканці Золотого мріють про розведення військ і «усталі от вайни». А Зе яко справжній супермен обіцяє принести мир. Тільки заважають це зробити незрозумілі озброєні люди, які оселилися в одному з місцевих будинків. І в промо-фільмі, і в зведенні від ООС той факт, що це — бійці «Азову» чомусь вирішили замовчати.

Далі також цікаво! Гопницьке спілкування Вовіка з Денисом пропустили у офіційний відос. Ну, типо «хороший» Зеля — прийшов построїти «поганих хлопців». Хамити і бичитися — це нормально. Він цар і йому можна все. Тим паче, «простим людям» має сподобатися. Наприкінці фільму Вовік отримує від військових шеврон і летить до Києва. Голуб миру, блін. Для повної комплектації тільки оливкової гілки не вистачає.

А що далі? А далі початок розведення військ у Золотому.

На закінчення, невеличке резюме. Понад 23-хвилинний відос про Зепоїздку до Золотого свідчить про зміну ідеологічних трендів суспільного дискурсу. Було — «Україну понад усе». Стало — «надо просто пєрєстать стрєлять». Читайте — «мір любой ценой». І ця зміна дискурсу крокує на рівні високих владних кабінетів. Ось тільки «мір любой ценой» завжди призводив до ще масовіших жертв. Не вірите? Почитайте історію. Вона зберегла багато прикладів.

Рекомендовані публікації