Екскаватор

Із спогадів чоловіка — бійця ООС

Чим я займався того дня, до пам’ятних подій, точно не пригадую. Міг або куняти, або просто сидіти в бліндажі. А ось Андрія поглинуло його незвичне хобі. У нього зір кращий, ніж у нормальної людини. За це, власне, його і прозвали Глазастиком. Він — грізний вовк війни і ветеран розвідки. Та при цьому — дуже скромна і добра людина. А хобі в Андрія таке. Може десять хвилин сидіти спокійно і вдивлятися в один кущ, а потім переключити свій добрий зір на інший. За цим заняттям Андрій проводив десь години півтори. Він міг помітити більше, ніж інші з біноклем. Він першим і побачив екскаватор на окупованій території.

На перший погляд вам може здатися: екскаватор, не БМП ж, ну що тут такого? Звісно — це не військова техніка. Але він, вочевидь копав траншею, щоб сепари вночі туди загнали самохідку, з неї стрільнули, а ми радісно померли.

Мій командир наярює своїм командирам, а я натискаю кнопки, щоб зв’язатися зі своїми. Мої командири мовчать. Я не знаю, що робити. Я ж новобранець. Минає півгодини, і мені на зв’язок виходить незнайомий дядько.

— У мене є міномет, — каже він. — У тебе метео є?

— Є.

— А ХУ (координати — ред.)?

— Є.

— Через 15 хвилин будемо готові до роботи.

Екскаватор, тим часом, копає, Андрюха на нього радісно дивиться, а я весь в бусолі. Прийшла наша бадьора команда. Кажуть: «Кіно! Рускій зібрався корегувати!» Всі розсілися і висунули мордочки. І, щоб краще було видно, відібрали мій бінокль.

Мінометка повідомляє про свою готовність, я даю технічні цифри. Постріл і його звук. Всі дивляться. Лупануло в кілометрі. Бідолага-водій не зрозумів, що то у нього і продовжував працювати. Пізніше, я дізнався, що хлопці уронили міномет перед самим пострілом. Потім проходить хвилини дві - і в 200 метрах від екскаватора потужний «бух». Водій вистрибує з машини і біжить в невідомі далі.

Пізніше, досвідчені люди розповіли, що він — не сепар, чи росіянин. Водій — місцевий чоловік, якого, можливо, під страхом смерті, окупанти змусили працювати на себе. Сам же екскаватор міг бути краденим, або належати водію. А те, що чоловік, можливо, прпрацював 10 років, щоб придбати цей екскаватор сепарів, вибачте, не стосується. Може вони кадирівці. Слово «кадирівці» вимовляється з велетенським презирством.

Після вистрілу сьомого, екскаватор впав на бік. Усе. Ціль вражена. Кіно закінчилося і всі розійшлися. Я повертаюся у бліндаж, а там один побратим нарізає ковбасу, а інший щось куховарить. «Мабуть, ти не зрозумів, але ти сьогодні вперше в житті відпрацював за спеціальністю», сказали мені хлопці.