В Одесі так і не створили меморіал для загиблих Героїв

Чому війна йде сьомий рік, а камінь з банальним написом — це майже все, що уособлює пам’ять про наших полеглих захисників?

Меморіали нашим полеглим Героям бувають таким різними…

29 серпня, на День пам’яті захисників України, ми з чоловіком бачили один з них у Одесі. Прийшли, щоб покласти чотири гвоздички. Побачили — і витаращили очі. Од люді. Знаходиться цей невеличкий камінь неподалік Одеської ОДА. На ньому звичайний канцелярський напис: «На цьому місці буде споруджений меморіал на честь воїнів, які поклали своє життя за незалежність та цілісність України». Питання: коли? Іде сьомий рік війни з Росією, а віз і досі там. Мені це нагадує аналогічний камінь у Трускавці, закладений під меморіал для упівців у 90-х роках. Крокують 20-ті роки ХХІ сторіччя, а він так і не переріс у пам’ятник.

-
Камінь біля ОДА

Принаймні один нормальний меморіал в Одесі є. Щоправда, він знаходиться на території ППД 28ОМБр і туди потрапить не всякий цивільний.

-
Меморіал на території 28ОМБр

Для контрасту, розповім про стихійний меморіал для загиблих ватників 2 травня у Будинку профспілок. Там наклеєні фотографії, стоять вінки, лампадки та живі квіти. Ми з чоловіком ходимо на море через Куликово поле (там знаходиться Будинок профспілок). Біля стихійного меморіалу ватникам постійно хтось є. Люди дивляться фотки і поправляють лампадки. Невже одесити не спроможні зробити народну стіну пам’яті українським Героям?

Між іншим із такої народної меморі-стіни все починалося у Дніпрі. Неподалік від ОДА люди повісили фотки, спочатку Небесної Сотні, а потім — полеглих бійців на війні з путінською Рашкою. Нашу красиву Алею пам’яті збудували значно пізніше. Зараз я зла не на ЗЕобласну владу та ватана Труханова. Їх можна критикувати довго та нудно. Питання до рядових одеситів. Чому війна йде сьомий рік, а камінь з банальним написом — це майже все, що уособлює пам’ять про наших полеглих захисників?

Читайте також


Понад 100 героїв загинули за Україну: у Мощуні на Київщині облаштовують меморіал для захисників

На початку повномасштабного вторгнення рф на Київщині загинуло понад 100 захисників з різних куточків України. Більша частина з них саме у селі Мощун, яке стало щитом для Києва. Саме вони ціною власного життя знищували елітні підрозділи десантних військ та морської піхоти армії рф. Як зараз вшановують загиблих героїв та куди можуть долучитися всі небайдужі українці, або родичі полеглих захисників, читайте в матеріалі.