Гаряча тема ЖКГ. Як себе поводити при затопленні у багатоквартирному будинку

Питання ЖКГ стосуються кожного. Вас затопили сусіди? Вас звинувачують у затопленні? Пам’ятайте! Ви ніколи не будете готові до невігластва окремих працівників комунальних служб. Тому ви зобов’язані забезпечити собі повний захист, принаймні інформаційний. Ділюся останнім досвідом, що робити за фактом залиття. Статтю писала Людмила Веспер, Голова Правління ГО РУС. Консультував юрист з питань ЖКХ, правозахисник Юрій Івчук

Питання ЖКГ стосуються кожного. Коли я прийшла ведучою телепрограми «Громадська приймальня» кількість звернень «по комуналці» до «Громадської приймальні» ГО РУС зашкалювала.

Юристи намагались розібратися з масою дуже конкретних питань, аналітики — зрозуміти причини шквалу зловживань і порушень у цій сфері. Сходимось на одному — ця сфера досить пристойно врегульована, але «совкова» впевненість, що «цар-батюшка все порішає» без нашої участі, все ж таки перемагає. Відсутність контролю і корупція породжує дуже оригінальні форми і способи уникнути відповідальності представниками комунальних служб.

Загалом, алгоритм дій в тому чи іншому можна загуглити. Але, наша дійсність завжди коригує чіткі і зрозумілі алгоритми. Сантехніки — унікали, ЖЕКи та інші комунальні служби, розбещені своєю безнаказаністю, а вірніше, інертністю самих споживачів, тобто, нас з вами, користуються нашим же не знанням та примушують платити за послуги, що мають надаватися безкоштовно.

Пам’ятайте! Ви ніколи не будете готові до невігластва окремих працівників комунальних служб. Тому ви зобов’язані забезпечити собі повний захист, принаймні інформаційний.

Ділюся останнім досвідом, що робити за фактом залиття.

Спробуємо розібратись по кожному окремому питанню.

Вас затопили сусіди? Вас звинувачують у затопленні?

Зв’язуєтесь із сусідами, які безпосередньо живуть вище або нижче вашого поверху і ставите їх до відома про ситуацію.

Для чого це потрібно? По-перше, це по-людські. З сусідами вам іще жити поряд багато років. По-друге, необхідно вияснити причину залиття. Якщо хтось залишив відкритим кран або виявилось пошкодження комунікацій, що ведуть до внутрішньобудинкових систем і мереж, тут біда виникла з вини сусіда.

Якщо ж це протікання труб поза межами квартир (стоякових труб та ін.), то це — парафія ЖЕКу.

Важливо! Сантехнік ЖЕКу всіляко буде переконувати вас, що стоякові труби, що проходять у вашій квартирі — ваші і платити за їхній ремонт вам. Але це — неправда. Це парафія ЖЕКів і вони зобов’язані замінити пошкодження своїм коштом. Більше того, якщо профілактичний огляд не проводився протягом певного періоду, ви можете вимагати від ЖЕК відшкодування збитків на ремонт і моральну шкоду. Це за вашим бажанням. Те, що ЖЕК має надати безкоштовно — ремонт комунікацій. Тобто, за усе, що іде від вашої сантехніки до внутрішньобудинкових систем і мереж належить вам і відповідаєте за це ви. Поза цими межами настає відповідальність ЖЕК.

Тут є один суттєвий момент. Останній досвід такий. 7 років тому сталося протікання води між поверхами будинку. Сантехнік ЖЕК 504 — Володя, що обслуговує цей будинок, виявив, що пошкоджені труби, які ведуть від квартири до сусідів знизу. Правда, щоб це виявити, він зніс у в туалеті і ванні пів стіни. Труби було замінено за рахунок власника квартири. Відновлення нормального стану ванни і туалету — також коштом власника. Більше того, власник заплатила сантехніку Володі іще і за роботу. Так сталося тому, що вона вірила, що працівники, які утримуються комунальниками на кошти платників податків, мають діяти по інструкції.

Свята наївність! У цьому ж році, за офіційними даними, опублікованими в Інтернет, на ремонт внутрішніх комунікацій у вказаному будинку було списано близько 800тис.грн.

Як має бути на ділі? Насправді, ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» та затверджені «ПРАВИЛА утримання жилих будинків та прибудинкових територій»,

зобов’язують ЖЕКи відшкодовувати заподіяну вам шкоду, у разі, якщо ремонт мережі не поточний, а капітальний (у випадку ремонту комунікації ЖЕКу так і є). Якщо так — за їхній рахунок.

Телефонуєте в об’єднану диспетчерську службу (ОДС) вашого району та подаєте заявку про залиття. Також, викликаєте працівників ЖЕК або іншої управляючої компанії.

Закон України від 02.10.1996 № 393−96-ВР «Про звернення громадян» зобов’язує мати сторінку та спеціальну е-адресу для звернень.

Якщо у вашому населеному пункті орган місцевого самоврядування організував для громадян «Гарячу лінію», на кшталт служби 15−51 у м. Києві, обов’язково зателефонуйте туди і залиште свою скаргу там.

Ви залишили заяву на виклик сантехніка і він зафіксував факт залиття, оформивши «Акт обстеження із зазначенням причин залиття».

Сам Акт залиття дуже важливий документ, тому перевіряйте там кожне слово. У Акті має бути вказано точно, що саме залито, які необхідно провести роботи, які речі пошкоджено, тощо.

Чому це важливо? На підставі вказаних у Акті даних складається кошторис робіт. Якщо для ремонту потрібно, наприклад, демонтувати кухню, руйнувати стіну тощо, то це мають зробити ті працівники комунальної служби, які здійснювали ремонт і власним коштом.

Після усіх робіт має бути складено окремо Акт виконаних робіт. Взагалі — то, на такі ремонти мають відправляти бригаду (муляр, штукатур).

Усі вищевказані документи оберігають вас від безкарного руйнування вашої квартири і необґрунтованих витрат.

!!! Наполягайте, щоб це теж було зафіксовано письмово!!!

Копію узгодженого і підписаного кошторису мають надати і вам. У крайньому випадку, сфотографуйте документ на телефон.

Порада!!! По можливості, робіть відео фіксацію усіх рухів жеківців. Починайте із відео фіксації стану вашої квартири і майна до ремонту, у процесі і після.

Пам’ятайте! Комунальники повинні залишити по собі ваше житло в такому стані, як це було до ремонту.

Після цього на підставі складеного Акту, проводиться комісійне обстеження квартири за участю представників ЖЕКу, виконавця послуг та/або «власника» будинку (будинкового комітету), якщо таке передбачено.

Акт підписується усіма членами комісії.

Якщо ця процедура порушена, ніхто і ніколи не доведе свою правоту, навіть в суді. Тому будьте пильні!

Кошторис може бути складено на цьому етапі або може бути 2 кошториси — після першого обстеження і після комісійного обстеження квартири за участю представників ЖЕКу, виконавця послуг та/або «власника» будинку.

Якщо ви все робите правильно, це, зазвичай викликає або повагу або обурення комунальників. Друге-частіше. Що відбувається?

Вас будуть робити «винним». Тобто, сантехніка часто обурює сам факт того, що ви в курсі законної процедури. Він голосно обурюється, що «розвелося тут вас грамотних» і т.д.і.т.п. Цей «рєшала на районі», яким він себе вважає, відключає воду у цілому будинку. Ви разом із сусідами, вкупі з тими, які взагалі до цього не причетні, сидите без води день, два або стільки, скільки у вас вистачає терпіння, а у комунальників — наглості. Розрахунок тут на те, що сусіди почнуть вас травити. Не ведіться і наполягайте, щоб усе було зроблено по закону. Суд / поліція будуть на вашій стороні, якщо ви дієте згідно законодавства.

Часто жеківці вивішують у під’їзді об’яву, що, мовляв, через те, що мешканці такої-то квартири не надають доступу до стояків і т. д і т.п. Це цькування, наклеп та поширення недостовірної інформації посадовими особами. Ви можете вимагати: а) компенсації моральної шкоди, б) штрафу для посадових осіб, які розповсюджують недостовірну інформацію

Більше того, у разі виникнення аварійної ситуації, аварійне відключення має тривати не більше доби.

Можливо, комісія з ЖЕКу все-таки прийде. Усі вони разом будуть переконувати вас, що спочатку потрібно руйнувати стіни, стелі і т.п. — т. д і т.п., тобто отримати доступ до труб. Категорично не погоджуйтесь розпочинати роботи без складення детального переліку робіт і кошторису. Якщо залиття виникло з вашої вини (див. п. 1. цієї статті), витрати на відновлення понесете ви, якщо ж ні — ЖЕК. У другому випадку відшкодувати збитки мирно або через суд якраз і допоможуть усі ці правильно складені документи.

Ось посилання на судову практику.

Ось посилання на службу допомоги КМДА.

Як приструнити знахабнілих комунальників?

У Законах та підзаконних актах, вказаних вище, а також, згідно умов Договору між вами і ЖЕК (дивіться свій примірник такого Договору), зазначено, що ремонт, відновлення / підключення водопостачання має бути проведено протягом доби. Уважно читайте Договір (причому бажано до його укладання)). Якщо договором передбачені якісь санкції, вимагайте їх застосування.

На підставі акта — претензії, підписаного сантехніком, проводиться перерахунок оплати за водопостачання (примірник Акта-претензії додається в кінці статті).

Якщо сантехнік відмовляється підписати Акт, його підписують троє споживачів. Мотивуйте свої дії невиконанням ремонту (вкажіть якого) протягом доби і відключенням від водопостачання (вкажіть точний час).

Допоки факт аварії і ваша провина в ній не встановлені діє презумпція невинуватості. Якщо для встановлення факту затоплення потрібно проводити якісь роботи, що порушують цілісність вашої квартири, необхідно запросити будівельну бригаду. Як правило, ЖЕКи утримують такі бригади. Ця бригада будівельників повинна привести ваше житло у той стан, в якому воно перебувало.

!!! Поки факт залиття з моєї квартири не встановлено, і навіть якщо встановлено, усі роботи можуть бути розпочато тільки за наявності відповідних документів!!!

Лайфхак!!! Зазвичай, ЖЕКівці намагаються довести саме вашу вину. Можливо, ви робили ремонт або перепланування, комунальники будуть давити саме на це.

Часто буває так, що перепланування зроблене давно — понад 20 років, до прикладу. Тобто, термін позовної давності щодо незаконності таких робіт давно сплив або ви купили цю квартиру уже з ремонтом — ніхто не може вас звинувачувати вас у ремонті.

Приведу приклад. У одному з конкретних випадків, труби в кухні було перенесено і зашито у стіну. Комунальники «давлять» саме на цей факт, звинувачуючи власника у тому, що він порушив комунікації. Саме в цьому конкретному випадку має значення «строк позовної давності», оскільки ремонт було зроблено 30 років тому. Плюс той факт, що за відсутності явних ознак поломки мережі саме в цій квартирі, вам пропонують поламати стіну і демонтувати кухню. Оскільки власник занепокоєний шкодою, яку нанесуть його квартирі, він вимагає все задокументувати, скласти кошторис витрат і відновити житло після ремонту, для чого ЖЕК і має направити до нього бригаду будівельників, згідно законодавства.

Юрій Івчук, юрист з питань ЖКХ, правозахисник