Спецслужби РФ провели операцію з нагнітання паніки в українському суспільстві.

Російська Федерація розмістила фейкову інформацію про передислокацію колон бронетехніки в ОРДЛО і незаконно анексованому Криму. Мета спецоперації — залякати і посилити паніку серед населення України.

Так, наприклад, напередодні пропозицій Росії щодо нового мирного плану врегулювання на Донбасі, в українські ЗМІ було вкинуто інформацію про проходження колони військової техніки з території Росії на територію тимчасово окупованих районів через КПП «Гуково». У повідомленні зазначалося, що в ОРЛО зайшло 185 одиниць техніки, а в колоні були присутні новітні розробки російського ВПК, зокрема САУ «Бастіон».

Крім того, одночасно з цією інформацією, у ЗМІ з’явилася інформація про військові навчання і передислокацію бронтехніки та живої сили на території незаконно анексованого Криму. Вкидається інформація про начебто рух колони з Керчі до Феодосії. Утім ця колона налічує не більше 6 вантажівок.

Зазначу, що ця інформація не підтверджена і не відповідає дійсності.

Ці повідомлення носять ознаки інформаційно-психологічної операції. Її мета — створення атмосфери страху і дестабілізаційних моментів в українському суспільстві. Це все елементи психологічно-інформаційних операцій російських спецслужб, які мають на меті створення атмосфери нестабільності й хаосу в українському суспільстві.

Нагадаю, Telegram-канал «Четкий Луганск» повідомив, що в ніч на 28 березня з боку КПП «Гуково» на тимчасово окуповану територію Луганської області зайшла колона військової техніки загальною чисельністю 185 одиниць. Також зазначається, що Росія начебто передала терористам 4 одиниці 152-міліметрових САУ «Бастіон».

Повідомлення було розтиражоване низкою проросійських онлайн-ЗМІ, що діють в українському сегменті інтернету.

Крім того, видання Крим. Реалії 24 березня повідомило про інтенсивне переміщення колон російської військової техніки трасою «Таврида» з Керчі углиб півострова.