Учора котів душили-душили, душили-душили…"

Насправді, гарячі новини про варварські методи наведення «комунального порядку» на вулицях столиці України почали досягати температури кипіння не тепер-ось.

Скориставшись хештегом #демонтажМАФів, легко дізнатися, що упродовж 2016 р. під войовничим натиском «підвідділу очистки Києва від бродячих тварин» (вибачте, а ким іще виглядають малі приватні підприємці у очах чиновників КМДА?) припинили своє бізнес-існування безліч торговельних площадок і точок громадського сервісу. Для прикладу, згадаймо:

  • червень ц.р. — поблизу метро «Святошин» невідомі у масках, без жодних підтверджуючих документів, назвавшись співробітниками КП «Київблагоустрій», потрощили торговельні намети і міні-маги разом із товаром, не зачепивши тільки «Аптеку низьких цін», бутік мобільних телефонів, пункт обміну валюти і кіоск Roshen. Збурені комерсанти стихійно перекрили рух транспорту на проспекті Перемоги, а потім довго і марно вимагали компенсацій завданої шкоди;
  • початок серпня ц.р. — біля метро «Лісова» комунальники розправилися з черговим десятком МАФів, використавши спецтехніку та діючи під прикриттям патрульної поліції. Власників «незаконних» ларьков завчасно не повідомили про факт демонтажу, тож весь їх крам був зіпсований. За повідомленнями, у ході «розборок» між комунальниками і підприємцями стався конфлікт зі стріляниною;
  • вересень ц.р. — демонтаж десятків МАФів у Печерському районі столиці, вочевидь, переслідував незбагненну духовно-рятівну мету: цього разу не встояли кіоски Києво-Печерської Лаври та тимчасові торговельні споруди, власники яких вели торгівлю алкогольними напоями;
  • жовтень-листопад ц.р. — тривало послідовне виселення «незаконних» і «пожежонебезпечних» МАФів із вестибюлів і підземних переходів Київського метрополітену тощо.

Й нарешті у грудні ц.р., як ніби намагаючись на 100% виконати певний утаємничений план-графік по боротьбі з МАФами, комунальні тітушки пішли у «останній і рішучій бій» з дрібними торговцями, що отаборилися на Петрівці, Оболоні та при Політесі…

Паралельно зазначеному, найбільш уперті підприємці, відсунувши роздратування і відчай на другий план, намагаються у судах доводити своє право на життя і заробіток «в симбіозі» з велелюдними об’єктами комунальної інфраструктури.

Примітно, що хвиля приборкання дрібних «позасистемних» бізнес-ініціатив цьогоріч прокотилася й обласними центрами України. Так, боротьбу з МАФами (уособленнями яких, наче за калькою, стали такі собі пиріжечні-чебуречні, кава-мобілі, побутово-господарські, канцелярські, тютюнові лавки, газетярні тощо) зробили своєю «PR-фішкою» чиновники муніципальних органів влади у Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі та ін.

Причому, мало кого цікавить, що навіть не маючи статусу, якого вимагає зарегламентоване чинне законодавство, винищувані об’єкти справно, у мороз і спеку, з ранку до пізнього вечора обслуговують невідкладні соціально-побутові потреби населення на перехрестях усталених маршрутів його пересування: «дім — школа/університет/робота — дім».

То про нагальні потреби людей чи про щось інше думають ініціатори війни зі «шпаківнями»?

Здається, про інше.

Можна припустити, що таким є один з винайдених і погоджених «нагорі» способів нашкрябати грошенят у діряві місцеві бюджети, чимдалі гірше поповнювані з успішної виробничої діяльності базових підприємств, а ще менше — від залучення інвестицій.

А можна вбачати, що #демонтажМАФів є прибутковою для когось справою, яка має корупційне підґрунтя. Принаймні, як повідомляли громадські експерти (http://gromex.com.ua/ru/novyny/401-miljoniv-na-znesennya-mafiv.html), постійний партнер КП «Київблагоустрій» — ТОВ «Україна Бізнес Груп» у 2016 р. заполучило сумнівними шляхами тендер на 9 млн. грн. на знесення МАФів, попри те, що вартість його послуг виявилася учетверо вищою, ніж у інших підрядників.

Варто звернути увагу й на дотичний суспільно-політичний аспект.

Чи стане патріотична, відповідальна влада тяжко воюючої країни усвідомлено розбурхувати свій народ, який доведений до жебрацького стану і тягнеться в нитку, щоб вижити? Чи богобоязна влада насмілиться робити це напередодні Святого Миколая та Різдва Христового, коли навіть бомжі у підвалах сподіваються на невимовне чудо й готові увірувати в покращення своєї бідолашної долі? Зрештою, чи премудра влада, яка вважає себе ще не вичерпаною, стане вкладати зброю проти себе у руки своїм опонентам, до того ж, не надто до неї прихильним?

До речі, на загальному фоні, у 2016 р. в Харкові ніхто навіть не заїкнувся про боротьбу з МАФами.

От цікаво, чому?..

Дмитро Шеберстов, аналітик-експерт Національної Асамблеї України