На кримській платформі стає тісно

Стало відомо, що до саміту Кримської платформи доєдналась Сербія, кількість її учасників збільшилась до 67.

І в дурному сні володимиру путіну не могло привидітися, що весь світ, всі відповідальні лідери об’єднаються в протидії неоімперській експансії росії. Але навіть ті країни, які традиційно обирають свій зовнішньополітичний курс у фарватері росії, розуміють, що анексія території це вже повний злам світового устрою! Тому 67 учасником форуму стала Сербія.

За дев’ять років, які пройшли після ганебної анексії Криму, світ усвідомив, що своєю пасивною реакцією на цю подію в 2014 році ми відкрили скриньку Пандори подальшої російської агресії. Якщо б реакція світу тоді була б жорстка і однозначна, то не було б, а ні бучанської трагедії, а ні десятків тисяч втрачених життів! Тоталітарна система сприймає компроміс, як слабкість, а намагання вирішити проблему в мирний спосіб лише розпалює хижака.

Із за млявої реакції тоді, світ отримав війну тепер. Тому всілякі заклики до того, що давайте обміняємо території України на мир у Європі не мають ніякого сенсу, оскільки лишити Крим, або якісь інші українські території росії, це не спинити війну, а перевести її на інший, ще більш глобальний рівень!

Аналізуючи поведінку росії варто згадати класика російської літератури Достоєвського «Травь, я дрожащая, или право имею». Цю фразу сказав його персонаж Радіон Раскольніков, коли виправдовувався сам перед собою за те, що зарубав сокирою жінку-процентницю та її сестру. Так ось коли росія не отримала спротиву, то вирішила, що має право! Має право на війну, вбивство, анексію. Коли міністр закордонних справ росії Лавров говорить про «законні інтереси Росії», він під цим має на увазі не якісь утиснуті права, а саме те право, яке мав на увазі Роскольніков — право вбивати.

Якщо росії можна Крим, то чому Китаю не можна Тайвань? Ось дилема яка стоїть перед світом. Лишити Крим російським, це вкинути світ у полум’я третьої світової війни! Тому Кримська платформа, це зовсім не про Крим, це про світовий устрій, або він існує, або право сили. Політика закритих очей, або намагання уникнути великої війни коштом територій інших країн ніколи не приводить до миру, — людство втрачає час і отримує ще більшу війну! Історія це довела! Тому коли на Кримській платформі більшає учасників, значить в світі більшає країн, які засвоюють уроки історії.