«Слава Україні»

Виставка картин під такою назвою експонується у Музеї гетьманства. На ній представлені твори сучасного київського художника Андрія Івахненка.

«Слава Україні»

Майбутній митець народився у столиці в родині відомих майстрів пензля. З раннього дитинства виявив здібності до малювання, музики і спорту. Закінчив Художню школу ім. Т. Г. Шевченка, після чого навчався у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури, майстерня професора В. І. Гуріна. Згодом була аспірантура.

В академічних майстернях Андрій написав портрети Богдана Хмельницького, Івана Франка, Тараса Шевченка, серію портретів священнослужителів Української православної церкви, пейзажі та натюрморти. Монументальна картина «Перемога Богдана Хмельницького на Жовтих Водах» стала центральною у роботі художника в майстернях Академії.

Навчання в аспірантурі А. Івахненко закінчив створенням картини «Різня в Батурині, 1709 рік». Крім художніх творів у майстернях Академії написав дослідницьку роботу, присвячену місцю української картини в образотворчому мистецтві.

«Тематика моєї творчості доволі широка. Чимало картин присвячено сучасності. Дуже подобається історичний живопис, адже, створюючи полотна, присвячені давно минулим подіям, я проводжу паралелі з тим, що відбувається сьогодні. Приміром робота „Конституція Пилипа Орлика“ була створена після прийняття Конституції України, а „Різня у Батурині, 1709 рік“ написана під впливом трагічних подій у Грозному. Чимало історичних асоціацій виникає і через війну з Росією. Музею гетьманства запропонував саме історичні роботи, адже тут все дихає історією. Через великі розміри не всі мої роботи змогли поміститися у виставковій залі, тому, поруч з оригіналами, я представив і фотографії деяких картин», — розповів Андрій Івахненко.

На виставці представлені полотна, створені художником за останні 20 років. Центральне місце в експозиції займає великий портрет Богдана Хмельницького.

Фото автора

«Слава Україні»
«Слава Україні»
«Слава Україні»
«Слава Україні»
«Слава Україні»
«Слава Україні»