«Музика є життя»

У МВКЦК «Український дім» відбувся Перший Благодійний Світовий Музичний Фестиваль «Єднання співочих сердець». Основна мета цього музичного форму — відродження, збереження національної культурної спадщини, гідне ствердження її в світовому просторі через пізнання культури інших народів та розширення міжнародних мистецьких зв’язків.

«Музика є життя»

Серед організаторів пісенного свята — МВШЕВ ТОВ «Соло Співочого Серця», Міжнародна агенція музичних програм «МАМА», Міністерство культури України, Міжнародний конгрес-центр «Український дім», Український фонд культури, ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

«Хочу побажати, щоб пісня, дух, віра кожного народу розвивалися і жили. Національна пам’ять всіх народів зберігає свою неповторну культурну спадщину, традиції, звичаї та віру. А виховна та просвітницька місія мистецтва впливає на свідомість людства, формуючи непересічні особистості, які здатні впливати на хід світової історії.

Об’єднуючись ми стаємо непоборною силою, яка здатна відстоювати інтереси своєї держави та боротися за її незалежність і суверенітет. Єднаючи сили мистецтва в єдине співоче серце, прославляючи Бога та свій рідний край, ми можемо протистояти насильству та агресії. Збагачуючи свої серця силою духу і віри прокладаємо шлях для майбутніх поколінь. Зберігаючи традиції творимо нове. Адже творити від слова Творець. Музика є життя, життя є Господь, а Господь є Любов і Вічність", — наголосила автор проекту, засновник та режисер фестивалю, заслужена артистка України Інна Андріяш.

До участі у фестивалі запросили представників посольств і консульств Македонії, Польщі, Італії та Чехії, духовенство різних християнських конфесій, колективи духовної, народної, сучасної музики та відомих виконавців. Музичний форум відбувався під патронатом Свято-Покровської парафії УАПЦ м. Боярка (настоятель — митрофорний протоієрей Димитрій Присяжний).

На початку фестивалю Інна Андріяш виконала твір «Пісню збираю мов скарби», що присвячений рідній українській мові. Також у виконанні пані Інни цього вечора прозвучала пісня-молитва «Аве, Марія» та «Лист до Оксани від капелана» (другу пісню співачка виконала разом з Миколою Стародубом). М. Стародуб — священник храму св. Іонанна Хрестителя, капелан, випускник КМВУ ім. Глієра, учень І. Андріяш. Крім цього пан Микола подарував глядачам уславлену пісню «Два кольори». Вокальний ансамбль Свято-Покровської парафії виконав «Молитву за Україну». А подарунком до 20-ліття цієї парафії стала пісня на слова і музику Інни Андріяш «Покрова».

Бурхливими оплесками зал зустрів спеціального гостя фестивалю, автора і виконавця Сергія Файфуру, який представив пісню «Бандера». До речі, цей твір має близько 2 мільйонів переглядів у ЮТУБі. «Ми українці як нація виживаємо лише тому, що в середині ми міцні, ми тверді, ми незламні. Навіть у найскладніші часи можемо сміятися і танцювати, а пісня допомагає нам перемагати», — підкреслив пан Сергій.

До історичного минулого українського народу у своєму виступі звернувся народний артист України Олександр Василенко. Свої пісні співак присвятив героїчній звитязі наших козаків. Молоді виконавиці Софія Андріяш-Місько і Олександра Дідик представили пісні «Мамина ікона» і «Намалюйте, мамо, осінь».

Досить широко представили на музичному форумі пісенну культуру гостей фестивалю. Польську сторінку презентував Кафедральний хор костелу святого Олександра (диригент-органістка костелу Крістіна Лещенко), який виконав три духовні твори. Польську пісню «Плине Вісла, плине» у супроводі інструментального ансамблю «Олексбенд» (художній керівник Олександр Кот), заспівала Софія Андріяш-Місько. А Марина Гаркуша — однин з найвідоміших пісенних творів польського народу «Гей, соколи».

Чеську культуру представив вокальний ансамбль «Вишеград» (художній керівник Ірина Рутькова), учасниці якого виконують чеські народні пісні, беруть участь у Всеукраїнських фольклорних фестивалях чехів в Україні та краянських фестивалях у Празі. А долучитися до мистецьких скарбів Македонії допомогла Інна Андріяш. В її виконанні прозвучали пісні цього народу «Земjо македонска» та «Моjво серце таму остана».

Завершив програму пісенного свята посол Риму в світі, співак та композитор Джанні Девіс, який представив на фестивалі італійські пісні, а широковідому «Червону руту» виконав двома мовами — українською й італійською.