«Золота» творчість Михайла Горлового

У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району столиці відкрили виставку українського скульптора й живописця, члена НСХУ Михайла Горлового «Цвіту, горю, полум’янію», присвячену 65-річчю від дня народження митця. Тут представлені роботи, створені протягом останніх кількох років.

«Золота» творчість Михайла Горлового

У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району столиці відкрили виставку українського скульптора й живописця, члена НСХУ Михайла Горлового «Цвіту, горю, полум’янію», присвячену 65-річчю від дня народження митця. Тут представлені роботи, створені протягом останніх кількох років.

Михайло Горловий народився у селі Щербанівка Обухівського району, що на Київщині. Закінчив Київський художній інститут. Він автор багатьох персональних та колективних виставок. Для його творчості характерне використання фігурат пластики з вирішенням об’ємів площинами, орнаментації пластики кольором та лініями. Окремі роботи митця зберігаються в Музеї історії міста Києва, Обухівському історико-краєзнавчому музеї, Музеї сучасного мистецтва України, а також у державних і приватних збірках Канади, Австралії, Лівану, Іспанії, Франції, Австрії, Польщі, Сирії. Інформація про його творчість вміщена в багатьох каталогах та журналах.

М. Горловий був активним учасником Народного Руху України. 1989 року, під час святкування 175-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, Михайла, який тримав гасло: «Українська мова — дітям на рідній землі» схопили «особи в цивільному» й жорстоко побили. Саме Михайло Горловий виготовив дубові хрести на могилах Василя Стуса, Олекси Тихого і Юрія Литвина.

Митець автор пам’ятників Жертвам Голодомору 1932 — 1933 рр. (с. Щербанівка, 1989 р.), Степану Бандері (м. Бучач Тернопільської області, 2002), Жертвам Голодомору 1932 — 1933 рр. (селище Козин Обухівського району, що на Київщині, 2009), Жертвам Геноциду українського народу (с. Зікрачі Кагарлицького району, що на Київщині, 2009). Співавтор пам’ятників Гетьману Івану Виговському, Легендарній медсестрі, Григорію Косинці, Першовідкривачеві Трипільської культури Вікентію Хвойці, Воїнам-афганцям, Уласу Самчуку; співавтор меморіальних дошок багатьом діячам української історії та культури.

Крім цього М. Горловий — автор книжок поезій і спогадів «Я — скит з трипільських праглибин» (1996), «Діти Дажбога» (2000), «Дорога в Україну» (2002).

На відкриття виставки завітали його вчителі, друзі, художники, письменники, шанувальники творчості митця. Серед них: Василь Щербак — мистецтвознавець, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, художники й скульптори Володимир Гарбуз, Василь Бик, Василь Корчовий, Володимир Горовий, письменник, президент Історичного клубу «Холодний яр» Роман Коваль — із козаками-холодноярівцями, поет і виконавець авторських пісень Валерій Мартишко, письменники Тетяна Лемешко, Наталя Любиченко, Тетяна Добко, Валентина Козак, журналістка Олена Артюшенко, пісню «Історія» на слова Богдана Стельмаха виконав доктор хімічних наук НАНУ Сергій Лакиза.

Відвідати виставку приїхали й земляки Михайла Горлового — діти з його рідної Трипільської школи на чолі з директором Наталією Давидюк і заступником директора з навчально-виховної роботи Катериною Буренко, а також депутат Обухівської райради Олексій Новохатько та голова Трипільської сільської ради Анатолій Дегтяр.

Провів урочисте відкриття виставки народний художник України, лауреат Національної премії Т. Г. Шевченка Валерій Франчук.

«Творчість Михайла Петровича не вміщується в якусь єдину канву. Це світ Незбагненний. Це його незвичайна для осягання розумом і серцем праця. Гімн нашому Роду. Цей відчайдух вміщує в своїх творах тисячоліття і робить це так просто, і так щиро. Цей чистої джерельної води першовідкривач кришталю давнини Трипільської так високо пряде свою основу, що дивуєшся його глибинному розумінню високого пласту древньої Скіфо-сарматської, а потім і Трипільської першооснови, того святого карбу нашого українського прадавнього світу.

Скіф-творець Михайло Горловий — золотий скарб українського мистецтва на всі часи. І так шкода, що це золото не бачать ті, від кого залежить як зберегти для майбуття цей перл справжнього народного художника", — зазначив пан Валерій.

М. Горлового і В. Франчука єднають понад 20 років творчої дружби. Саме Франчук став ініціатором проведення виставки. Підготовча робота тривала протягом року. Тут представлені бронзові скульптури М. Горлового, створені у попередні роки, а також пізніші роботи з каменю та дерева. На виставці вперше експонуються живописні твори М. Горлового. Серед представлених робіт жіночі портрети — «Дана», «Письменниця Тетяна Лемешко», «Галина Клід», «Надія». Враження від закордонних подорожей втілилися в картинах «Ліванський краєвид», «Джебель еле Лібнен», «На берегах Лівану». Історичній тематиці присвячені полотна «Скіфи — найдавніша нація у світі», «Прощання полковника Балбочана з конем», «Залізняк». Сучасна історія відображена в картинах «Майдан на Грушевського» та «Іловайський котел». Українські краєвиди зображені в роботах «Левада», «Щербанівсько-трипільський край», «Сонячний ліс», «Небокрай», «Щербанівський довжик». Також тут низка зображень трипільських дів. Поряд скульптури — «Орійський кінь», «Трипільський торг», «Сірко», «Гонта», «Мелодія гір», «Трипілець». Крім картин і скульптур в експозиції можна побачити дипломи, які художник отримав на всеукраїнських і міжнародних виставках, публікації у ЗМІ.

“Золота” творчість Михайла Горлового
“Золота” творчість Михайла Горлового

“Золота” творчість Михайла Горлового
“Золота” творчість Михайла Горлового

“Золота” творчість Михайла Горлового
“Золота” творчість Михайла Горлового

“Золота” творчість Михайла Горлового
“Золота” творчість Михайла Горлового

“Золота” творчість Михайла Горлового
“Золота” творчість Михайла Горлового