Музичне кіно України

У Мистецько-концертному центрі ім. І. Козловського Національної оперети України презентували мистецький проект «Іван Козловський і музичне кіно України». Першою частиною цього проекту став вечір опери і кіно «Запорожець за Дунаєм». А його ініціатор — народна артистка України Лариса Кадочнікова.

Музичне кіно України

Кількість фільмів, кінозаписів та архівних зйомок Івана Семеновича Козловського одна з найбільших серед усіх тенорів світу. Видатний український співак ініціював запис платівки опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» та зйомок однойменної кіноопери, що стала одним з перших прикладів українського музичного кіно. Екранізація опери дала можливість мільйонам глядачів доторкнутися до золотої музичної спадщини нашого народу.

Фільм зняли трагічного 1937 року. Чому саме тоді? Справа в тому, що 1936 року видатний діяч української культури Василь Авраменко екранізував у США оперу «Наталка Полтавка». Відразу після цього за завданням партії український режисер і скульптор Іван Кавалерідзе зняв свою «Наталку…». А вже через рік екранізував і «Запорожця за Дунаєм», цього разу обігнавши свого американського колегу. Виконавці головних ролей Анастасія Левицька і Олександр Сердюк — батьки відомого українського актора Леся Сердюка. А вокальну партію виконував Андрія Іван Козловський. Всього існує п’ять екранізацій цього музичного шедевру, і кожна з них унікальна по своєму. Цікавою особливістю першої екранізації стало те, що в кадрі майже відсутня синхронізація звуку з артикуляцією співаків, коли звучить голос, у кадрі немає виконавця.

Наступна версія — фільм Василя Лапокниша, телевізійна прем’єра якого відбулася 21 липня 1953 року. Виробництво Київської кіностудії художніх фільмів, літературна обробка Максима Рильського. У ролях грають і співають Іван Паторжинський, Марія Литвиненко-Вольгемут, Єлизавета Чавдар, Микола Шелюжко. Якщо перший фільм знімали на природі, то цей повністю у павільйонах кіностудії.

1986 року з’явився фільм Юрія Суярка. В ролі Карася був Федір Стригун, співав Владлен Грицюк. Партію Андрія виконував Анатолій Слов’яненко, а Одарку грала і співала Марія Стеф’юк. Пані Марія виконувала роль Одарки і в останній на сьогодні екранізації опери, яку 2007 рокі здійснив Микола Засєєв-Руденко. Також у цьому фільмі знялися Богдан Бенюк (співає Микола Шопша), Володимир Гришко, Тетяна Ганіна, Іван Пономаренко.

Глядачі мали змогу переглянути уривки з екранізацій «Запорожця за Дунаєм» 1937, 1953 і 2007 років. Лауреат міжнародних конкурсів Надія Новосьолова виконала українські народні пісні «В кінці греблі» та «На вулиці скрипка грає». Солістка Національної оперети України Валерія Туліс подарувала дві пісні Оксани з опери «Запорожець за Дунаєм» — «Місяцю ясний» та «Прилинь, прилинь, козаче мій». Та чи не найбільше вдячних оплесків зібрали солісти Оперної студії Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Катерина Єрошкіна та Василь Колибак, які представили сцени Одарки і Карася. До речі пан Катерина та пан Василь вже не перший рік майстерно виконують ці ролі на сцені Оперної студії.

Завершальним акордом вечора, який підготувала і провела Тетяна Зозуля, стала «Молитва Андрія» з кіноопери «Запорожець за Дунаєм» 1937 року у виконанні Іван Семеновича Козловського.

Допомогли створити пісенне свято концертмейстери заслужена артистка України Віолета Чернишова і Наталія Коломієць.

Наразі у Мистецько-концертному центрі ім. І. С. Козловського працюють над другим концертом проекту. Він буде присвячений опері Миколи Лисенка «Наталка Полтавка». Наступні музичні вечори розповідатимуть кіноісторії опер «Фауст», «Борис Годунов», оперети «Містер Ікс».