У прагненні до змін

Наразі у Києві народжується чимало нових театральних колективів, які намагаються знайти своє місце у мистецькому просторі столиці. Один з них — Київський театр-студія «Міф» нещодавно представив свою нову роботу — неоднозначну комедію «Кав'ярня № 6» за п’єсою відомого українського драматурга Неди Нежданої «Коли повертається дощ».

У прагненні до змін

Наразі у Києві народжується чимало нових театральних колективів, які намагаються знайти своє місце у мистецькому просторі столиці. Один з них — Київський театр-студія «Міф» нещодавно представив свою нову роботу — неоднозначну комедію «Кав'ярня № 6» за п’єсою відомого українського драматурга Неди Нежданої «Коли повертається дощ».

Київський театр-студія «Міф» утворився на базі рок-опери «Міф», створеної молодим режисером Олександрою Кравченко і силами студентів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка до 200-річчя від дня народження Кобзаря. Після цього виконавці прийняли рішення про створення самостійного творчого колективу, який би приділяв особливу увагу вивченню історії України та шляхами засобів художньої виразності доносив її до глядача. Однією з важливих цілей молодого театру є пропагування української національної ідеї. Видатній українській поетесі Лесі Українці молоді актори присвятили музичну драму «Лети, моя думко, лети!» Подіям Революції гідності і війни на сході України — соціальну драму «Стіна Олександри Кравченко. Цього разу театр теж звернувся до сучасної української драматургії — «Коли повертається дощ» Неди Нежданої.

Автор п’єси, а за нею режисер та актори вистави намагаються дати відповідь на питання, які напевне хвилюють багатьох. Чи задоволені ми своїм життям? Чи, можливо, хочемо щось змінити? І чи готові дійсно щось для цього зробити? А вистава «Кав'ярня № 6», можливо, комусь допоможе розкрити секрет як можна досягти позитивних змін у житті.

Головна героїня — молода жінка, кандидат історичних наук, вирішує кардинально змінити своє життя. Вона кидає роботу, рідну домівку і відкриває Кав’ярню «Під парасолькою» в «Місті Н». Однак уже після першого відвідувача починає сумніватися у правильності свого рішення. Адже жителі цього дивакуватого міста не люблять чужинців. До того ж дуже їх не люблять.

«Я обрала саме цей твір, бо побачила в ньому відтворення сьогоднішньої реальності в Україні. Ми всі хочемо, щоб наше життя змінилося. Для всіх ці зміни різні, але факт бажання залишається. Проте люди не готові щось робити для цих змін. Багато хто живе застаріли поняттями про життя. Ми хочемо рухатися у майбутнє на колесах від старих автомобілів», — зізналася в одному з інтерв’ю режисер-постановник вистави Олександра Кравченко.

Невелике провінційне містечко Х чимось нагадує повітове містечко Н із уславленого роману «12 стільців», в якому теж майже нічого не відбувалося. Персонажі твору Неди Нежданої наче й прагнуть змін, але морально до них не готові. І щоб ці зміни врешті відбулися — можливо, комусь доведеться віддати найдорожче що в нього є, — життя. Однак, якщо комусь і доведеться заплатити таку високу ціну, то вона не буде даремною. Наприкінці вистава глядачі можуть побачити велике фото Майдану Незалежності столиці у квітучих каштанах, що напевне є символом змін, які неодмінно прийдуть.

Молодим акторам Олександрі Кравченко, Наталії Багрій, Любові Макаровій, Юрію Кучмі, Ярославу Мельнику та Ярославу Ковальчуку можливо ще не вистачає майстерності, але своєю щирою грою та іронічним поглядом вони підкорюють серця багатьох глядачів.

Хочеться побажати театру підкорення нових творчих висот, а Неді Нежданій, аби на сценах українських і зарубіжних театрів з’являлися нові вистави за її п’єсами, що завжди є поживою для роздумів над серйозними питаннями.

Фото надані театром «Міф»

У прагненні до змін
У прагненні до змін
У прагненні до змін
У прагненні до змін