На екрані — волонтерське кіно

У столичному кінотеатрі «Кінопанорама» відбулася прем’єра стрічки «Посттравматична рапсодія» та зустріч з творчою групою фільму.

На екрані — волонтерське кіно

«Посттравматична рапсодія» — українська епічна драма, знята режисером Павлом Когутом, що є екранізацією однойменної п’єси Дмитра Корчинського.

Стрічка розповідає про бійця добровольчого батальйону Сашка, який, виживши під час обстрілу під Іловайськом, пробирається до своїх — і зустрічає дорогою найнеочікуваніших супутників — захисників і ворогів України з різних історичних епох.

П’єса «Посттравматична рапсодія «побачила світ 2016 рік. Виставу за цим твором побачили мешканці Києва, Маріуполя, Львова, Одеси, Івано-Франківська та Коломиї. Паралельно виникла ідея екранізації твору.

«Посттравматична рапсодія» стала дебютною стрічкою для режисера Павла Когута. Сценарій для фільму написав Дмитро Корчинський. Зйомки відбувалися у листопаді-грудні минулого року в Києві. Фільм зняли у жанрі інтелектуального арт-хаусу.

Музика фільму звучить у виконанні заслуженого артиста України, лідера гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка. Серед пісень як сучасні твори, так і ті, що відповідають історичним періодам, представленим у стрічці.

Серед акторів, які знімалися у фільмі, бійці добровольчих батальйонів та Збройних Сил України. Зокрема, Артем Безверхий — учасник оборони Донецького аеропорту, боєць 81-ї десантно-штурмової бригади. Марат Сайфулін, Андрій Ватолкін, Олексій Середюк, Максим Михайлов, Олександр Тищенко, Юрій Горовець у 2014−2015 роках були бійцями добровольчих батальйонів «Свята Марія», «Азов» і «Шахтарськ».

Анатолій Пашинін — відомий російський і український актор, доброволець 8-го ОБ УДА «Аратта» та Юлія Тайра Паєвська, парамедик ASAP «Ангели Тайри» приїхали для зйомок з фронту. Автор сценарію Дмитро Корчинський, актори Олексій Сердюк і Марат Сайфулін брали участь у штурмі Іловайська у серпні 2014 року.

Про роботу над фільмом ми попросили розповісти його творців.

Дмитро Корчинський, автор сценарію:

— Сьогодні представляємо перший повноформатний волонтерський фільм. Це дуже якісний інтелектуальний артхаус. Його робили люди, які так чи інакше пов’язані з фронтом.

Як з’ясувалося, робити талановите кіно дуже легко. Треба взяти талановитий сценарій, підібрати талановитих режисера, оператора і талановитих акторів. І матимете талановите кіно.

Після Києва відбудуться презентації фільму в кінотеатрах від Маріуполя до Ужгорода. Сподіваємося, що його побачать українці США, Канади, Іспанії та Аргентини. Є домовленість на показ стрічки центральними телеканалами. Після цього ми її розмістимо в Інтернеті.

Павло Когут, режисер:

— Хочу подякувати всім за чудову роботу. Мені було дуже приємно працювати в цій команді. Я зробив для себе багато відкриттів, багато чому навчився. Це мій перший фільм як режисера, до цього були лише невеликі роботи. Ця історія надзвичайно правдива. Я думаю, що ситуація, в яку потрапив головний герой фільму, буде близька і зрозуміла кожному.

Фільм знімали протягом трьох днів у закритих павільйонах, але перед цим провели велику підготовчу роботу.

Назар Борушок, виконавець головної ролі:

— Фільм розповідає про одного героя-добровольця — Сашка. Але таких добровольців багато і кожен з них пише свою історію, яку читатимуть наші діти, онуки і правнуки. Хочу подякувати досвідченим артистам Анатолію Гнатюку і Анатолію Пашиніну, які надали уроки акторської майстерності, а також парамедику Юлії Тайрі Паєвській, які допомогла достовірно відтворити стан контузії.

Анатолій Гнатюк, народний артист України:

— Як пересічний громадянин України, як український актор я пишаюся тим, що з’явився фільм «Посттравматична рапсодія». Це фільм про Україну, фільм за Україну і фільм українською мовою. А кінематограф — це дуже важлива стратегічна зброя на мистецькому фронті.

На жаль багато років відбувалася така ганебне ситуація, що хоча на території України і знімали кіно, але українці в ньому були на третіх-четвертих ролях. Складалося так, що кінематограф працював на російську державу. А треба роботи так, щоб український кінематограф, український театр, все українське мистецтво працювали на українську державу.

Події стрічки відбуваються в різні історичні епохи. Але це фільм про сьогодення. Головний герой вижив в Іловайському котлі і він буде жити, а перемога обов’язково буде за нами.

Анатолій Пашинін, актор.

— У мене був досить насичений період життя. Але найяскравішими спогадами напевне залишаться зйомки цього фільму. Зі мною працювали чудові люди, була прекрасна атмосфера. А ще дуже хороший матеріал — кожне слово правдиве і виважене. Нічого не можна ні додати ні відняти.

Українське кіно має великий потенціал, однак Україні поки не вистачає хорошої акторської школи.

Ілля Ківа, актор:

— Фільм навчив мене багатьом важливим речам. Я зрозумів як важливо любити і захищати свою Батьківщину. Після зйомок почав повертатися до джерел, розмовляти мовою свого народу.

Стрічка розповідає про те, який складний шлях пройшла наша нація, аби ми могли сьогодні гордо називати себе українцями. Однак ще треба дуже багато зробити для утвердження своєї державності. Маємо цінувати і бути вдячними, що народилися на цій землі. Також думаю, що картина буде важливою для виховання підростаючого покоління, яке ще дуже погано знає українську історію.

Також враженнями від зйомок поділилися актори Максим Зерко, Владислав Фуківський і Юлія Тайра Паєвська.

Фото автора