Портрети Романа Петрука

У Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе працює персональна виставка молодого, але вже доволі знаного художника Романа Петрука «Ритми мовчання».

Портрети Романа Петрука

Наш світ щохвилинно вибухає величезними сплесками звукових хвиль, які вриваються у нашу свідомість і розхитують її енергією буденної метушні, неспокою, постійної гонитви за химерним та несправжнім.

Але кожен з нас колись зупиняється і намагається почути ритми власної душі, глибини якої криються за завісою медитативного мовчання. Ми вдивляємось у себе, ми занурюємось у споглядання, яке не потребує слів, яке не потребує зайвих рухів і галасу. Й саме вцю мить ми відкриваємо самих себе, як відкриває внутрішній світ наших сучасників майстер глибоко психологічної миттєвості -Роман Петрук.

Він занурює нас у ритми мовчання, в яких усім добре знайомі обличчя починають «говорити» з глядачем мовою вічності. Художник майстерно передає найтонші мікронюанси внутрішніх станів людини, то розриваючи простір геометризованими експресивними лініями, то розчиняючи образ у містично-невизначеній гамі вселенської гармонії. Ми починаємо розуміти «мову» поглядів, жестів, ми підключаємось до розуміння сенсу мовчання, в якому, немов у дзеркалі, з’являється відображення справжнього, нетлінного.

Роман Петрук зупиняє час, в якому кожен з нас може почути ритми власного серця, відволікаючись від повсякденних турбот і занурюючись у споглядання образу «іншого», образу, в якому зустрічаються «погляди» минулого, теперішнього і майбутнього", — охарактеризувала творчість Романа Петрука куратор виставки «Ритми мовчання», доктор філософських наук Світлана Стоян.

Майбутній художник народився у Луцьку.

Малює відтоді, відколисебе пам’ятає. У родинному архіві збереглися малюнки трирічного Романа. Він закінчив Луцьку художню школу (викладач Л. Манько) та Майстерню живопису і храмової культури Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (керівник -проф. М. Стороженко). Нині -асистент-стажист Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (керівник -доцент О. Цугорка).

Роман -член НСХУта Ради молодих вчених при Міністерстві культури України, лауреат Премії ім. М. Дерегуса в галузі образотворчого мистецтва, нагороджений подяками Міністерства закордонних справ України та Луцького міського голови.

Перша персональна виставка художника відбулася 2010 року вприміщенні Волинської організації НСХУ і складалася з портретів розміром 20Х20. Концепція цієї виставкибула визначена як квадрат. Відтоді митець взяв участь у понад 50 всеукраїнських та міжнародних виставках і пленерах. Створив понад 400 робіт живопису і графіки. Його твори зберігаються у фондах НАОМА, приватних та музейних колекціях в Україні і за кордоном.

Роман Петрук працює в галузі живопису, графіки, монументального та сакрального мистецтва.

Кожна людина, портрет якої представлений на виставці «Ритми мовчання» -це для мене унікальна особистість, яка надихає на життя і робить його цікавим. Всі ці люди збагачують Україну своїми талантами", -зізнався Роман Петрук.

Одне з центральних місць в експозиції посідає портрет Миколи Стороженка, якого художниквважає одним з титанів українського мистецтва. Це людина, яка була для Романа не лише вчителем, але й другом. Цей видатний митець до останнього дня працював з учнями і віддавав їм себе. На іншому портреті -Василь Чебаник, який вже понад 40 років займається відродження української абетки.

Представлений портрет — спільна робота Романа з Василем Чебаником. Крім самого зображення митця на картині можна побачити елементи каліграфії з його абетки. Поруч портрети художників Івана Ковтонюказ яким Роман теж мав можливість разом працювати;

Віри Баринової-Кулеби, що оспівує в своїх творах український фольклор; Василя Гуріна, який особливо тонко відчуває український пейзажТарас Компаніченко надихає художника своєю музикою і діяльністю щодо відродження українського бароко. Тут же шановані Р. Петруком актори -Олександр Піскунов і Світлана КосолаповаНа чільному місці -портрети батьків митця. А на автопортреті Роман зобразив себе вгуцульському вбранні.

На створення цього полотна його надихнув легендарний фільм «Тіні забутих предків».

Наразі художник готується до нової великої персональної виставки, яка має відбутися в Одесі.

Фото автора

Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука
Портрети Романа Петрука