Мистецький місток до Криму

Під час Великодніх свят відбулася церемонія нагородження переможців третього Всеукраїнського літературного конкурсу «Ми — діти твої, Україно!» імені кримського українського поета і журналіста Данила Кононенка. Вже традиційно подія відбулася у Київському академічному драматичному театрі на Подолі.

Мистецький місток до Криму

Під час Великодніх свят відбулася церемонія нагородження переможців третього Всеукраїнського літературного конкурсу «Ми — діти твої, Україно!» імені кримського українського поета і журналіста Данила Кононенка. Вже традиційно подія відбулася у Київському академічному драматичному театрі на Подолі.

Цього року на церемонію нагородження запросили 25 кращих юних авторів з Києва, Черкас, Львова, Житомира, Кропивницького, Кам’янець-Подільського, Харкова, Миколаєва, а також населених пунктів Київської, Чернігівської, Львівської, Черкаської, Івано-Франківської областей, Криму. Всього ж до участі в конкурсі зголосилося майже 200 учнів з усіх регіонів України. Найбільше — близько 130 заявок надійшло від юних поетів, решта — прозаїків і публіцистів.

Конкурс заснували двадцять років тому в Криму. 1998-го відбувся перший літературний конкурс «Ми — діти твої, Україно!». Біля його витоків стояли голова Кримської «Просвіти» Алла Петрова, тележурналіст Олександр Польченко та голова Кримського відділення НСПУ, редактор відділу літератури газети «Кримська світлиця» Данило Кононенко. Відтоді Данило Андрійович став незмінним головою журі, а «Кримська світлиця» та дитячий додаток до неї «Джерельце» — постійними творчими майданчиками для юних літераторів. Конкурс успішно проводили впродовж десяти років, згодом в його історії була велика перерва, а після смерті Данила Кононенка колеги письменника прийняли рішення відродити конкурс вже на всеукраїнському рівні і в знак пам’яті про Дмитра Даниловича присвоїти конкурсу його ім’я.

Організатори конкурсу «Ми — діти твої, Україно!» ім. Д. Кононенка працюють на волонтерських засадах, призовий фонд формується за рахунок благодійних пожертвувань. Жодної гривні державної допомоги, так само, як і хоча б організаційного сприяння від представників української влади, конкурсу досі не надавалося. Тим не менш, ось уже три роки поспіль понад два десятки юних талановитих авторів щороку отримують грошові премії, призи, дипломи та інші відзнаки. Цього року вдова Д. Кононенка Ніна Миколаївна передала з Криму для вручення кілька десятків примірників його книжок. За результатами двох попередніх конкурсів, також за благодійні кошти, видали дві книжки, що були укладені з кращих творів юних конкурсантів.

До участі в конкурсі приймаються твори написані українською мовою від учнів 8−11 класів. Конкурсанти подають заявки у номінаціях «Поезія», «Проза», «Публіцистика» і «Драма». До складу компетентного журі входять і колішні переможці конкурсу «Ми — діти твої, Україно!», серед яких є письменники і журналісти. Цього року серед членів журі переважно кримські літератори. Також у 2018-му конкурсантам вперше вручали відзнаку «За вірність кримській темі», адже український конкурс з кримським корінням покликаний залишатися одним з містків духовного єднання Криму з усією Україною.

Заступник голови оргкомітету Олександр Польченко розповів про історію конкурсу та його сьогодення, представив присутнім членів журі.

— Це благословенна справа, яку ми з вами разом всі робимо. Духовне єднання існуватиме доти, доки ми цього хотітимемо і робитимемо для цього все можливе у складних і, навіть критичних умовах. Велика подяка всім, хто несе нашу духовність, нашу культуру, нашу пам'ять, — наголосив голова оргкомітету конкурсу «Ми — діти твої, Україно!», головний редактор газети «Кримська світлиця» Віктор Качула.

— Коли читаю вірші конкурсантів, то хочеться сказати: «які ви всі молодці». Ви добре мислите, пишете про те, що вас хвилює. Це ваше перше слово донесене до людей через поезію, прозу і публіцистику.

Ми теж у Криму були першими. Разом з Данилом Кононенком відкривали перші українські класи на півострові. Було нелегко, навіть страшно. А як раділи, коли відкрили перший такий клас. Наступного року ще один, вже в іншому кінці Сімферополя. Так намагалися охопити все місто. Згодом постала українська гімназія. Не бійтесь ворога. Віра тримає всіх нас. Віра в те, що хочемо і що зобов’язані зробити, — підкреслила заслужений працівник культури України, колишня артистка Кримського українського театру Алла Петрова.

— Для мене велика честь бути присутнім на цьому конкурсі. Величезна подяка всім, хто взяв участь в його організації і проведенні. Конкурс «Ми — діти твої, Україно!» має вже має велику і славну історію. Головне, що на ньому формуються особистості, на які спиратиметься українська держава. Тут виховується любов до української мови і української культури.

У 90-ті роки минулого століття у Криму почалося національно-культурне відродження до якого долучилося чимало українських і кримськотатарських письменників. Впевнений, що воно матиме продовження. А з багатьма учасниками конкурсу ми разом повернемося до українського Криму, — зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Також пан Рефат вручив учасникам конкурсу ювілейні монети, що розповідають про історію Криму.

— Я вперше долучився до кримської культури, коли ще навчався в школі. Вже тоді прийшло усвідомлення того, що Україна і Крим завжди мають бути єдиним цілим. Але в той же час півострів повинен мати автономію як культурне середовище. Я пов'язаний з кримськотатарським народом і родинними зв’язками — моя дружина належить до цієї нації.

Сьогодні весь цивілізований світ стоїть на боці України. Вірю, що спільними зусиллями ми повернемо Крим нашій державі, — упевнений народний депутат України Леонід Ємець.

Центральною частиною всіх урочистостей стало нагородження переможців фестивалю. У номінації «За вірність Кримській темі» перемогу здобула Ілона Котовщик, с. Сухоліси Білоцерківського району, що на Київщині. У номінації «Поезія» перше місце вибороли Роман Бабій (смт Підбуж Львівської області) та Ілона Котовщик (с. Сухоліси Київської області); у номінації «Проза» — Ілона Котовщик (с. Сухоліси Київської області) та Роман Бабій (смт Підбуж Львівської області); у номінації «Публіцистика» — Володимир Дацько (с. Чижитів, Львівської області).

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото автора

Мистецький місток до Криму
Мистецький місток до Криму
Мистецький місток до Криму
Мистецький місток до Криму