Великі справи маленької сцени

Приміщення, в якому працює театр — пам’ятка історії та архітектури. Цей будинок, що був зведений 110 років тому, належав українському поміщику Леонідові Родзянку. Інтер’єр приміщення виконаний в стилі Модерн. Дбайливо збережена атмосфера минулого століття. Затишок та вишуканість роблять його одним з найулюбленіших місць відпочинку киян і гостей міста.

Великі справи маленької сцени

В історії Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» нещодавно відбулося дві знакові події — тридцятиріччя цього першого ангажементного театру в Україні та ювілей його незмінного художнього керівника, народного артиста України Олексія Кужельного.

Приміщення, в якому працює театр — пам’ятка історії та архітектури. Цей будинок, що був зведений 110 років тому, належав українському поміщику Леонідові Родзянку. Інтер’єр приміщення виконаний в стилі Модерн. Дбайливо збережена атмосфера минулого століття. Затишок та вишуканість роблять його одним з найулюбленіших місць відпочинку киян і гостей міста.

У виставах «Сузір'я» беруть участь найкращі актори столичних театрів — народні та заслужені артисти України, а також театральна молодь. Серед зірок української сцени, які впродовж багатьох сезонів дарували і дарують прихильникам театрального мистецтва свій талант співзасновники театру — О. Кужельний, Б. Ступка та М. Рушковський, відомі українські артисти — Н. Батуріна, О. Богданович, Л. Кадочнікова, Л. Кадирова, Л. Лимар, Р. Недашківська, С. Олексенко, А. Роговцева.

Серед режисерів-постановників як знані, так і молоді митці. Свої перші кроки в режисурі на сцені КАМТМ «Сузір'я» зробили Б. Струтинський (нині директор — художній керівник Національної оперети України), А. Білоус (художній керівник Київського академічного Молодого театру), А. Приходько (режисер-постановник Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка). В репертуарі театру як класичні, так і сучасні постановки.

Одне з чільних місць посідає українська класика — «Сад божественних пісень» за творами Г. Сковороди (вистава, в якій грав незабутній Богдан Ступка), «Відьма» Т. Шевченка, «Зачароване коло» та «На полі крові» за творами Лесі Українки, «Украдене щастя» та «Сойчине крило» за І. Франком, «Все про кохання» за п’єсою О. Олеся «На свій шлях», «Момент кохання» В. Винниченка. Поряд твори сучасних українських драматургів — Н. Нежданої, А. Крима, Н. Ворожбит та зарубіжна драматургія.

Театр неодноразово представляв українське театральне мистецтво на міжнародних фестивалях у Німеччині, Польщі, Чехії, Румунії, Росії, Білорусі, Словаччині, Сербії, Угорщині, Австрії, Македонії, Молдавії, Індії. А також на міжнародних фестивалях, що відбувалися в Україні — «Відлуння», «Херсонеські ігри», «Біла вежа», «Золотий лев», «Тернопільські театральні вечори», «Мельпомена Таврії», «Кримський Ковчег. Кафа», «Славія», «Театр для душі», «Різдвяні вечори», «Грудневі театральні вечори».

Аби привітати «Сузір'я» з ювілеєм завітали його багаторічні друзі. Пропонуємо увазі читачів уривки з виступів декого з них.

Олексій Кужельний, художній керівник театру, народний артист України:

«За 30 років Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір'я» зібрала у своїх стінах 328 геніальних і талановитих артистів.

Я завжди кажу, що одна з ознак таланту, це жадоба до роботи. Якщо людина хоче працювати це вже талановита людина. Першою була наша спільна робота з Національним академічним драматичним театром ім. Івана Франка та Богданом Ступкою. Потім долучився Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки та багато інших театральних колективів Києва.

Ми підготували до друку книжку «Самосвітне сузір’я. Хронософія театру», в якій вміщено статті про артистів, які грали і грають в нашому театрі. Незабаром випустимо тираж і подарує ці книжки всім, хто пов’язаний з нашим театром".

Анатолій Селіванов, меценат театру:

«Велика честь бути серед тих, кого в Європі називають «Друзі театру». І саме в цей чудовий ювілейний день я згадую коли і як полюбив цей театр. Я був тоді головою районної ради і виконавчого комітету району, в якому знаходиться «Сузір'я». Багато хто намагався загарбати це приміщення. Але ми вистояли і створили те, що сьогодні є скарбницею театрального мистецтва. Це духовна майстерня для людини, яка може прийти сюди, коли в неї на серці хмари, якісь негаразди. І ця людина поринає у виставу, на якийсь час забуваючи про свої негаразди.

Я щиро вітаю колектив театру, всіх тих, хто дає йому можливість існувати. І, особливо, Олексія Кужельного, який створив це диво".

Михайло Захаревич

, Генеральний директор Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, народний артист України.

«Свої витоки Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір'я» бере з вистави «Сад божественних пісень», в якій грав Богдан Ступка. А перед цим Олексій Кужельний був на стажуванні у художнього керівника театру Франка Сергія Данченка. І мені здається, що ці дві людини осяяли Вашу дорогу і Ваш театр. Театром Франка понад 40 років керував Гнат Юра. Я бажаю Олексію Кужельному керувати КАМТМ «Сузір'я» більше шістдесяти. Думаю, що в цього театру багато славних років ще попереду, але чимало що вже зроблено. І багато хто мав можливість виходити на цю маленьку сцену і робити великі справи.

У такому будинку може працювати лише віддана мистецтву сім’я. І я бажаю Вашій сім’ї, щоб Ви були щасливі роботою і пишалися своїм здоров’ям. Ми Вас любимо".

Ігор Славінський, заслужений артист України:

«З театром „Сузір'я“ мене єднають багато років творчої дружби. Наразі працюю тут над новим проектом — виставою „Змішані почуття“. Сьогодні я разом з постановочною групою цієї вистави прийшов привітати Вас з таким чудовим весняним днем».

Анатолій Крим, драматург:

«Хочу побажати театру творчого довголіття і любові глядачів».

Олексій Дубовик, художник:

«Сузір'я» — це місце для творчого спілкування. Це більше ніж театр. Це центр мистецтв. Хочу подарувати «Сузір'ю» на честь ювілею одну зі своїх картин".

Лариса Кадочнікова, народна артистка України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка:

«Я вітаю Вас усіх з цим чудовим святом. „Сузір'я“ це унікальний театр, який дає можливість зіграти щось улюблене і дороге».

Лариса Кадирова, народна артистка України:

«Театр „Сузір'я“ знаходиться у гарній модерній будівлі. Коли сюди приходиш, то душа прагне правдивого і щирого. Саме в цих стінах розпочинав свою творчу біографію Міжнародний фестиваль жіночих моновистав „Марія“, який потім перейшов до театру Франка».

Микола Шуляк, заступник начальника Департаменту культури КМДА:

«Бог дарував людині можливість творити. І я від Департаменту культури і від себе особисто бажаю Вам сповна використовувати цю надану Богом можливість. Мрійте, розробляйте стратегію досягнення поставленої цілі, і, найголовніше, досягайте її. Коли Ви придумали назву „Сузір'я“, то вирішили охопити весь небосхил. А за тридцять років на небосхилі театру з’явилося ціле сузір’я талановитих акторів».

Євген Нищук, міністр культури, народний артист України:

«Дорогі колеги, друзі! Дорогий Олексію Павловичу, вчителю! „Сузір'я“ — це справді унікальний театр. Тут представлені театри не лише Києва, але і всієї України. Всі ми охоплені магією цієї домівки, цієї родинно-театральної майстерні. Тут кожен актор зміг себе знайти і виразити так, як не зміг цього зробити у своєму рідному театрі. За це велика подяка Олексію Кужельному».

Також зі словами привітання виступили Олексій Богданович, Олександр Задніпровський, Тарас Жирко, Ірма Вітовська, Дмитро Весельський, Ірина та Сергій Мельники, гості зі Львова — Олександра Люта та Юрій Чеков, Театральна майстерня Миколи Рушковського, Національна спілка театральних діячів України та багато інших.

Фото автора

Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени
Великі справи маленької сцени