Київ у живопису та скульптурі

Музей сучасного мистецтва України запросив на художню виставку, присвячену місту Києву. Проект поєднує роботи з власної колекції з творами киян Лариси Пуханової та Вадима Жуковського.

Київ у живопису та скульптурі

Музей сучасного мистецтва України запросив на художню виставку, присвячену місту Києву. Проект поєднує роботи з власної колекції з творами киян Лариси Пуханової та Вадима Жуковського.

Лариса Пуханова — обдарована талантом бачити крізь простір і час, її роботи мають душу, як і Київ, який вона обожнює і відтворює на своїх полотнах.

Твори художниці називають містичними і загадковими, вони захоплюють увагу і не відпускають глядача. Місто і особистість, особливості архітектури, певна незавершеність дозволяють глядачеві ґрунтовніше осмислювати картини, глибше занурюючись в таємниці творчості мисткині.

Пані Лариса у 1977 році закінчила Республіканську художню школу ім. Тараса Шевченка, згодом — Київський державний художній інститут. З 1990 року — член НСХУ. На її творчому рахунку десятки художніх виставок. Роботи художниці зберігаються в Національному художньому музеї України, фондах Міністерства культури України і НСХУ, приватних колекціях України, Німеччини, Ізраїлю, Канади, США, Чехії, Словаччини, Росії.

Історія та сучасність переплелися в представлених на виставці полотнах Лариси Пуханової: «Альтанка», «Маріїнський парк», «Міст П», «Контрактова площа», «Собор». Кульковою ручкою та фломастером створені серії робіт «Химери Києва», «Київ — дефрагментація», «Музиканти Києва».

Вадим Жуковський 1989 року закінчив Республіканську школу ім. Тараса Шевченка, а 1999-го — Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури. На його рахунку — 10 персональних та 30 колективних виставок. Скульптура Вадима граціозно пластична, відтворює настрій, емоції, рух.

Філософське осмислення дійсності, різноманітність способів і форм буття, світ свідомості і природи, внутрішє і зовнішнє — все це закладено у символізмі образів майстра, який скурпульозно працює з бронзою, мармуром, деревом, каменем. В його руках народжуються творіння, насичені художньою та емоційною виразністю.

Любов до рідного красеня Києва також демонструють роботи з музейної колекції Любові Рапопорт, Олени Агамян, Зої Орлової, Євгена Волобуєва, Андрія Блудова, Миколи Глущенка, Абрама Маневича, Ганни Криволап, Едуарда Бельського, Валентина Реунова та інших художників.

У день відкриття виставки також відбулася презентація альбому «Київ у мистецтві», який представив упорядник Сергій Удовик.

Фото автора