Палітра Миколи Шевчука

Муніципальна галерея мистецтв Деснянського району столиці запрошує на виставку Миколи Шевчука «У нашім раї на землі. Микола Шевчук народився у селищі Смига Дубенського району Рівненської області. Закінчив Кременецьке педагогічне училище та Львівський політехнічний інститут (відділення архітектури), член НСХУ.

Палітра Миколи Шевчука

Муніципальна галерея мистецтв Деснянського району столиці запрошує на виставку Миколи Шевчука «У нашім раї на землі.

Микола Шевчук народився у селищі Смига Дубенського району Рівненської області. Закінчив Кременецьке педагогічне училище та Львівський політехнічний інститут (відділення архітектури), член НСХУ.

Митець більше двадцяти років викладає у Теребовлянському вищому училищі культури. Він лауреат обласної мистецької премії ім. Михайла Бойчука та Міжнародного осіннього салону «Високий замок» у Львові. 2010 року отримав міжнародну премію за твори на різдвяну тематику.

Микола Шевчук художник, який здатен створити тонкий ліричний пейзаж і відтворити загадкову історично-міфологічну, зашифровано-орнаментальну візію, і майже документальний портрет героя сучасної війни на Донбасі. Глибоко засвоївши європейську культуру образотворчого мистецтва, художник все ж звертається до нас мовою українського національного живопису. Деякі картини вимагають дешифровки для глядача і таким чином кожен, хто споглядає цей живопис змушений так чи інакше брати участь у співтворчості. Можливо уява глядача розтлумачить сюжет інакше, ніж це пропонує автор. Але саме ця обставина робить художника неоднозначним і виводить за межі літературного сюжету.

Пан Микола — автор першого тривимірного пам’ятника «Небесній Сотні».

«Говорити про Миколу Шевчука лише як про митця — замало. Це український патріот високої проби, художник, якого цікавить історія і сучасне життя України. Останні чотири роки він постійно від Теребовля і Тернопільщини возить волонтерську допомогу на перші ряди наших оборонців.

Микола Степанович народився в тих краях, де зароджувалося УПА. Для нього дуже важливо, як буде далі розвиватися Україна. Він проводить прекрасні пленери. І не лише на Тернопільщині. У нього чудові пейзажі, зображення храмів, ціла галерея портретів від часів Київської Русі до сьогодення. Впевнений, що цей митець буде йти далі і ніколи не зупиниться у своєму розвитку", — розповів народний художник України, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук.

Виставка «У нашім раї на землі.» вже експонувалася у Теребовлі, Тернополі, Рівному, Острозі, а ініціатором проведення київської виставки став Валерій Франчук. Своїм головним завданням як митця Микола Шевчук вважає патріотичне виховання українців, і, насамперед, молоді. Тому одне з провідних місць у його творчості належить історії українського народу. Він періодично проводить пленери, а виручені від продажу створених на них картин кошти йдуть на волонтерську допомогу нашим воїнам.

Один з диптихів художника присвячений «Лісовій пісні» Лесі Українки. Тут він представив символічні образи Лукаша і Мавки. Триптих «Родюча нива» створений після вивчення трипільської культури. На полотні вмонтована справжня трипільська кераміка. Тут же символ руху — на кінці закручена змія.

На полотні «Вечірнє послання» зображена риба, що є першим християнським символом. У цій роботі переплелися християнські та язичницькі образи.

«Предтеча» присвячена Івану Хрестителю, який хрестив Ісуса Христа, інша картина — святому Миколаю. Поштовхом до створення багатьох полотен стали творчість Тараса Шевченка і війна на сході України.

До організації та проведення виставки активно долучилися Анатолій Горовий та Ірина Тимошенко. А Микола Шевчук планує і надалі працювати над проектом «У нашім раї на землі…» доповнюючи його новими полотнами.

Палітра Миколи Шевчука
Палітра Миколи Шевчука
Палітра Миколи Шевчука
Палітра Миколи Шевчука
Палітра Миколи Шевчука
Палітра Миколи Шевчука