Жіночі образи Каті Рудакової

Арт-простір «Lera Litvinova galleri» представив виставку члена НСХУ Каті Рудакової «Автопортрет жіночності». Цей виставковий центр відомий своїми проектами не лише в Україні, але і в Німеччині, Бельгії, США та інших країнах. Одним з пріоритетів тут вважають популяризацію творчості молодих українських митців.

Жіночі образи Каті Рудакової

Арт-простір «Lera Litvinova galleri» представив виставку члена НСХУ Каті Рудакової «Автопортрет жіночності». Цей виставковий центр відомий своїми проектами не лише в Україні, але і в Німеччині, Бельгії, США та інших країнах. Одним з пріоритетів тут вважають популяризацію творчості молодих українських митців.

Майбутня художниця народилася в Білорусі. Дитинство минуло в Дніпропетровську (нині Дніпро). У цьому місті почала здобувати мистецьку освіту, а продовжила навчання у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури України в Києві.

Катя не лише захоплюється з раннього дитинства малюванням, а ще й дуже любить театр. Але як можна поєднати ці два види мистецтва? Тут допомогла доля, яка звела художницю з Національним академічним драматичним театром імені Івана Франка. І ось вже протягом 15 років вона декоратор провідної драматичної сцени країни. Брала участь в оформленні вистав «Соло для годинника з передзвоном», «Ех мушкетери, мушкетери», «Шякунтала», «Наталка Полтавка» та багатьох інших. Також художниця активно співпрацює з Київським драматичним театром «Браво». Тут вона виступила сценографом вистав «Памела, або як прикінчити стареньку», «Поль Гоген», «Відьма на ім’я Мавка», «Він, дружина, коханка» і цей перелік можна довго продовжувати.

К. Рудакова досить часто бере участь у пленерах і вважає їх дуже корисними для розвитку творчої особистості, а спілкування протягом двох тижнів з митцями з інших країн це завжди відкриття. Приміром, під час одного з таких пленерів відкрила для себе дуже цікаву країну Румунію з її неповторними краєвидами. Познайомилася з цікавими художниками з Білорусі, Литви, Непалу. А ще встигає викладати на кафедрі режисери і акторського мистецтва театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого.

З галереєю «Lera Litvinova galleri» Катя познайомилася у соціальних мережах. Під час спілкуванням з представниками цього арт-центру виникла ідея проведення персональної виставки, що має назву «Автопортрет жіночності».

Саме пропускаючи через себе доброту і ніжність, шукаючи в собі прояви витонченості та м’якості, Катя створює автопортрет жіночності. Основна ідея виставки — відображення ніжного, жіночого та водночас сильного образу в поєднанні сучасного мистецтва і класики. Центральний образ експозиції — дівчина як богиня власного життя. У своїх роботах Рудакова зображає баланс, гармонію, спокій та силу, що притаманні жіночій половині людства. Картини пронизані світлом і теплом, а щось невловиме та незриме змушує захоплюватися вишуканими образами, відтвореними художницею.

«У своїх роботах Катя Рудакова майстерно зображує жіночність на фізичному та духовному рівнях людини, показуючи справжність та безпосередність жіночої натури. Це витончені силуети і щирі емоції, безпосередність і тяжіння, яскравість кольору і вуаль інтимності», — зазначила мистецтвознавець, куратор виставки, арт-менеджер та директор Lera Litvinova galleri Леонора Янко.

Офіційним спонсором виставки виступив керуючий партнер юридичної компанії K&K LAW COMPANI Андрій Кравець. «Ми завжди підтримуємо талановитих художників, які відновлюють зв’язок між людьми та мистецтвом, прагнуть наситити реальність яскравими фарбами», — розповів пан Андрій.

Картина «Прикраси» створена після поїздки художниці до Ефіопії. Катя давно мріяла познайомитися з культурою народів, які ще живуть у племінному ладі.

Як з’ясувалося, ефіопки так сам люблять прикраси, як і українки. Також цій країні мисткиня присвятила свою роботу «Вишивка». Триптих «Народження. Спокуса. Жертва» створений за біблійними мотивами. Інша серія, що складається з полотен «Ранок», «День», «Вечір», «Ніч» розповідає про періоди становлення жінки.

У планах художниці проведення ще однієї виставки, на якій буде продовжена жіноча тема.

Фото автора

Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової
Жіночі образи Каті Рудакової