Фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри» вийшов у широкий прокат

6 вересня 2018 року фільм Олеся Янчука «Таємний щоденник Симона Петлюри» вийшов у широкий кінотеатральний прокат в Україні

Фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри» вийшов у широкий прокат

6 вересня 2018 року фільм Олеся Янчука «Таємний щоденник Симона Петлюри» вийшов у широкий кінотеатральний прокат в Україні. Про це повідомило на своїй офіційній сторінці Facebook Міністерство культури України.

У столичному кінотеатрі «Україна» відбувся прем’єрний показ фільму за участі творчої групи та акторів стрічки. Фільм розповідає про останні роки життя у Парижі лідера українського національного руху Симона Петлюри.

«Це людина, яка в 1917 році краще за інших побачила, що без власної національної державної армії не буде майбутнього, і він створив її. Більше того, він допомагав творити державність сусідам, бо коли у 1917 році Тимчасовий уряд розпорядився розпустити фінський парламент, саме Петлюра, як голова українського генерального комітету, заборонив українізованим частинам Північного фронту і кораблям Балтійського флоту штурмувати фінський парламент. Саме завдяки його політичній волі фіни змогли розпочати розбудовувати свою державність. Симон Петлюра — це людина, яка думала про всі нації в Україні і не лише захищала і сприяла їм, а й сподівалася, що толерантна політика допоможе розбудувати українську державність», — розповів головний історичний консультант фільму Володимир Сергійчук.

Проект картини став одним із переможців 8-го конкурсу Держкіно. Загальний бюджет фільму дорівнює приблизно 48 млн. грн. Держава надала допомогу 23 млн. 600 тис. грн. Український конгресовий комітет Америки також виділив кошти на виробництво фільму.

«Фільм був створений за допомогою всього світового українства, які підтримали наш проект», — розповідає режисер картини Олесь Янчук.

Режисер картини — Олесь Янчук, продюсери — Олесь Янчук і Аскольд Лозинський. Сценарій фільму 6 років робили Михайло Шаєвич, Олександр Шевченко та Олесь Янчук. Фільм створено на Національній кіностудії художніх фільмів ім. Олександра Довженка. Головні ролі виконали: Сергій Фролов, Тарас Жирко, Богдан Бенюк, Євген Нищук, Роман Мацюта, Юрій Одинокий, Вікторія Янчук та інші.

Фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри» вийшов у широкий прокат
Фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри» вийшов у широкий прокат