Традиції і новаторство Спілки художників

У Центральному будинку художника НСХУ відкрили виставку, присвячену 80-річчю Спілки.

Традиції і новаторство Спілки художників

Масштабність виставкового проекту спокушувала піти перевіреним шляхом і значну частини експозиції сформувати з творів із фондів НСХУ, мистецька якість яких незаперечна. Але, зважаючи на численність запропонованих виставковому комітету творів з усіх куточків України, здалося доречним поєднати ретроспективний блок з сучасними здобутками наших художників. Значне місце в експозиції посідають роботи Харківської та Одеської організацій, які 2018-го року також святкують 80-річні ювілеї. Після остаточного відбору виставка нараховує понад 500 творів усіх видів образотворчого мистецтва, хоча природно, що більша частина — це живопис.

«Відкриваємо велику виставку, до якої довго і серйозно готувалися. Тут представлені різні за тематикою твори з усієї України. Сподіваюсь, що вона викличе великий інтерес у шанувальників мистецтва. Особливо приємно, що тут експонується багато творів молодих митців.

Наші художники — великі патріоти України. Вони постійно заглиблюються у теми історії Вітчизни, повертають із забуття імені відомих українців, їх хвилюють проблеми анексії Криму та війни на Донбасі. Українські митці активно спілкуються з художниками інших країн, беруть активну участь у пленерах, симпозіумах, конференціях, перемагають на престижних міжнародних конкурсах та фестивалях, тим самим пропагуючи українське образотворче мистецтва у світі", — розповів відкриваючи виставку голова НСХУ Володимир Чепелик.

«На виставці ми бачимо роботи художників з Донеччини і Луганщини, Херсонщини і Криму, півночі країни, Закарпаття і Львівщини, Києва і Київської області.

Пройдено 80 років великого шляху, дуже суперечливого, феєричного і, водночас, трагічного. І сьогодні будь-яка презентація України у світі не обходиться без робіт українських художників. Велика подяка українським митцям, серед яких понад 4 тисячі членів НСХУ, більше 100 народних і 300 заслужених художників України, понад 100 заслужених діячів мистецтв, близько 50 лауреатів Шевченківської премії.

Вже в цьому році ми збільшили фінансування Спілки, будемо працювати над цим питанням і надалі. Важливо, щоб виставлялися ваші роботи, аби ми бачили настільки Україна багата на таланти", — наголосив міністр культури Євген Нищук.

Також пан Євген зачитав привітання від Президента України Петра Порошенка, в якому зокрема йшлося про те, що художники перебуваючи у безперервному творчому пошуку самобутньо осмислюють людське буття, дивують і експериментують. Українські митці створили багато шедеврів, стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва. Також глава держави високо оцінив внесок художників у розвиток новітніх арт-процесів, формування національного культурного середовища, репрезентацію України за кордоном. Важливою є активна громадянська позиція майстрів пензля, їхня благодійна діяльність з підтримки військових, які захищають нашу державу від агресора. НСХУ протягом десятиліть консолідує творчі сили України, підтримує талановиту молодь, зберігає і примножує традиції національного мистецтва.

«Спілка художників України народилася в дуже складний час репресій, контролю і цензури. Сталін намагався об’єднати всіх митців в одну організацію, аби їх легше було контролювати. Але Спілка завжди була вільнолюбною, у ній панувало прагнення до свободи і демократії», — підкреслив радник Президента України Юрій Богуцький.

Про багаторічну творчу співпрацю НСХУ та Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України розповів проректор цього вишу Остап Ковальчук. Також пан Остап вручив Спілці Золоту медаль Академії.

«Кіно це не лише звук, а, передовсім, пластика. І тому не дивно, що видатні художники зазвичай працювали в українському кіно. Якби не Василь Кричевський, то напевне Олександр Довженко був би не таким митцем, яким ми його сьогодні знаємо. А внесок Георгія Якутовича у фільм «Тіні забутих предків» без перебільшення неперевершений. І таких прикладів можна навести безліч.

Від того, настільки інтенсивно розвиватиметься творчість наших художників, багато в чому залежить сьогоднішній і завтрашній день українського кіно", — підкреслив голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

«Письменники та художники спільними зусиллями втілили в життя багато знакових проектів. Приміром Міжнародне Шевченківське свято. Художник — це унікальна людина, яка в цьому світі вміє бачити найкрасивіше, найблагородніше, найцінніше без чого народ не може прожити. Особливо це важливо у той непростий час, який ми сьогодні переживаємо», — зазначив заслужений діяч мистецтв України, член НСПУ Михайло Шевченко.

Про проведену велику роботу з організації виставки розповіли голова Київської міської організації НСХУ Віктор Коновал та директор Дирекції виставок Ігор Волощук.

На виставці можна побачити роботи класиків українського образотворчого мистецтва Т. Яблонської, В. Пузирькова, Г. Непийпива, Є. Волобуєва. А. Лимарєва та багатьох інших. Але найбільше тут полотен наших сучасників.

Художник Олексій Петренко представив на виставці одну зі своїх останніх робіт, що має назву «Карпати». Митець щороку приїздить до Карпат, враження від поїздок передає на полотнах. Частина пейзажу створена у Золочеві, а частина — у Славську.

Заслуженого художника України Петра Зикунова завжди супроводжує піднесений настрій коли він відвідує свою малу батьківщину на Житомирщині. Саме там під час заходу сонця він створив свою картину «Край села».

Олександр Ольхов часто буває на Чернігівщині, де минули його дитинство та юність. На картині «Літо» він зобразив лелек, які поселися цього року на його дачі, поруч — онука художника Марійка.

Митець із Житомира Станіслав Антонюк досить часто малює натюрморти. У картині «Українське та екзотичне» він разом зібрав фрукти з України та інших країн. Спочатку художник намалював посуд, а потім фрукти на ньому.

Юрій Качкін народився на Нікопольщині, де була знаменита Томаківська січ, якій він присвятив серію робіт «Золотаві пейзажі Томаківської січі». Одна з цих картин «Золота тополя» — представлена на виставці.

Філіп Чорнобров неодноразово бував у Чорториї, де народився Іван Миколайчук. Особливо його вразила каштанова алея у цьому селі, яку він зобразив на одній із представлених на виставці робіт.

А молодий художник Роман Петрук до ювілейної виставки створив портрет свого колеги і старшого друга Василя Гуріна.

Можна полемізувати стосовно мистецького наповнення ювілейної виставки, чисельності представництва на ній популярних нині авторів тощо. Але загальний виставковий ряд виглядає привабливо і професійно. Характерне для таких масштабних оглядів широке географічне представництво і, як наслідок, акцентація своєрідних рис регіональних мистецьких шкіл тут очевидна і важлива. Унікальність таких виставок у максимально можливій демонстрації різнобарвних художніх творів, професійно зібраних в єдиній експозиції.

Фото автора

Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників
Традиції і новаторство Спілки художників