Невже вони інші?

У Київському академічному театрі «Колесо» триває український формат Міжнародного фестивалю камерних вистав AndriyvskyFest. Завдяки цьому форуму кияни мають унікальну можливість доторкнутися до театральної культури інших міст України.

Невже вони інші?

У Київському академічному театрі «Колесо» триває український формат Міжнародного фестивалю камерних вистав AndriyvskyFest. Завдяки цьому форуму кияни мають унікальну можливість доторкнутися до театральної культури інших міст України.

«Мені дуже приємно, що наша київська аудиторія цікавиться тим, що відбувається в театральному житті країни. Для нас, для нашого фестивалю надзвичайно важливо, що приїжджають актори інших театрів. Сьогодні представляємо Житомирський академічний український музично-драматичний театр з виставою „Зовсім інші“ за п’єсою Леонарда Герша у постановці заслуженого артиста України Петра Авраменка. А наступною буде наша зустріч з Чернігівським театром, на яку я вас всіх запрошую», — зазначила генеральний директор фестивалю, народна артистка України Ірина Кліщевська.

За сюжетом п’єси Дональд і Джил виявляються випадковими сусідами в квартирі на околиці Нью-Йорка, яку винаймають. Він юнак з багатої сім’ї, який любить самотність, романтик, заглиблений в себе філософ. Вона — актриса, яка лише починає пробувати власні сили в мистецтві, ексцентрична, легковажна і не обтяжена умовностями. Він намагається розпочати самостійне життя, позбувшись надмірної материнської опіки, і вчиться бути вільним від умовностей і обмежень. Вона приїхали підкорювати бродвейські підмостки, так само як він прагне незалежності і більше всього на світі боїться відповідальності та постійності. У пошуках безмежної свободи вони знайшли одне одного і життя здається прекрасним, а майбутнє світлим. Але вже зовсім скоро Джил зрозуміє, що Дональд сліпий від народження…

Ця лірична історія дуже зацікавила актора і режисера Житомирського муздрамтеатру, заслуженого артиста України Петра Авраменка. Керівництво театру пішло назустріч. П’єсу переклали українською мовою і ось вже п’ятий рік поспіль вистава за цим твором посідає одне з чільних місць у репертуарі житомирян. За цей час вистава змінилася, адже творчо «зросли» заслужена артистка України Марина Букша (місіс Бейкер), артисти Дмитро Зіневич (Дональд Бейкер), Денис Кокорєв (Ральф Остін). А рік тому до цього творчого колективу приєдналася молода актриса Юлія Полторацька, яка давно мріяла зіграти місіс Бейкер, знала цю роль напам’ять і врешті її мрія здійснилася.

Головний герой п’єси загний у маленьку кімнату. Відповідно до цього режисер створював сценічний простір. Головна декорація це водночас ліжко й стіл, в якому знаходяться піаніно, бар і маленька бібліотека. Сценографія образна і, водночас, реалістична.

Петро Авраменко має досвід спілкування зі сліпими людьми, адже певний час працював в Українському товаристві сліпих. Ці знання стали у нагоди під час роботи над виставою.

«Ми не ставили собі за мету передати внутрішній світ сліпих людей. Ми намагалися дослідити ті проблеми, з якими ці люди стикаються в реальному житті. Глядач не має відразу зрозуміти, що цей хлопець сліпий. Він себе поводить як звичайна здорова людина. І лише потім присутні на виставі починають усвідомлювати ці моменти», — розповів режисер-постановник.

Допомагають передати душевний стан героїв сучасні українські пісні. А завершальним акордом стає пісня «Глінтвейн» Юрія Друга у виконанні автора та музичного гурту з міста Бердичева.

Співпраця житомирян з театром «Колесо» почалася 2015 року. Тоді вистава «Жінка у стилі джаз» взяла участь у фестивалі моновистав «Відлуння». Обидві постановки припали до душі столичним театралам. А вистава «Зовсім інші» також встигла побувати на гастролях у Кропивницькому та взяти участь у фестивалі, що відбувся у Мистецькому арсеналі в Києві.

Фото Олександра БЄЛЄНЬКОГО

Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?
Невже вони інші?