Музичний світ Соломії Крушельницької

У рамках Театрально-музейного форуму «Театр & Музей: взаємо-ДІЯ» відбулася презентація книжки «Оперний світ Соломії Крушельницької», що побачила світ у Львівському видавництві «Апріорі».

Музичний світ Соломії Крушельницької

У рамках Театрально-музейного форуму «Театр & Музей: взаємо-ДІЯ» відбулася презентація книжки «Оперний світ Соломії Крушельницької», що побачила світ у Львівському видавництві «Апріорі».

Відкриваючи презентацію директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької Галина Тихобаєва розповіла про внесок співачки у розвиток українського і світового музичного мистецтва.

Соломія Крушельницька — видатна співачка кінця ХІХ — початку ХХ століття, яка чарувала своїм співом сучасників. Оперний світ співачки, якщо говорити в часових координатах, складає більше двадцяти років. Перша прем’єра Соломії на оперній сцені відбулася 1893 року, а остання — 1915-го. А географія — це Італія, Франція, інші країни Європи, а також Латинська Америка і Північна Африка. На цій мапі найпрестижніші театру того часу Міланський «Ласкало», Неапольський «Сан-Карло», Велика Варшавська опера, «Маріїнський театр» у Санкт-Петербурзі, «Гран-опера» в Парижі, а також оперні театри в Буенос-Айресі, Каїрі та Александрії. Співпрацювала з найвидатнішими диригентами, а партнерами по сцені були найвидатніші виконавці.

Свою сценічну кар’єру Соломія Крушельницька розпочала у Львові. Вже тоді критика говорила, що на сцені не дебютантка, а досвідчена співачка. Мріяла співати в операх Вагнера. Перший її Вагнер був у Кракові.

Соломія Крушельницька мала містичний вплив на публіку. Як писав один з тогочасних критиків, це був вплив, який мав присмак безсмертя. Це було щось надзвичайне. Крім феноменального голосу Крушельницька також мала талант драматичної актриси. Її порівнювали з кращими драматичними акторками того часу.

У Кракові, коли Соломія виступала в опері Вагнера, як згадувала сестра співачки, це був справжній психоз. Вона відспівала, пішла в гримерку, через деякий час розгримувалася і вийшла з театру. Глядацька аудиторія майже у повному складі чекала її на вулиці. Студенти розпрягли коней, впряглися самі і відвезли її до готелю.

Ще одна перемога Соломії Крушельницької відбулася у Парижі 1902 року. Як писала тоді преса, співачка за один вечір підкорила це місто. А 1904 року вона врятувала оперу «Мадам Батерфляй». Соломію називають співавтором цієї опери.

У книжці йде оповідь про 60 ролей Соломії Крушельницької в операх сорока композиторів, серед яких як сучасники, так і попередники співачки.

Заступник директора музею з наукової роботи Данута Білавіч у своєму виступі зупинилася на структурі нового видання. Як відомо Соломія Крушельницька була співачкою світової слави, але дуже мало розповідала про себе. І хоча співробітники музею вже тридцять років вивчають її життєвий і творчий шлях, багато сторінок біографії артистки до цього часу залишаються недослідженими. Тому науковці працюють в архівах, наукових бібліотеках, шукають нову інформацію, аби повніше розкрити талант і обставини життя та творчості Соломії Крушельницької. І таким цінним матеріалом є рецензії в тогочасній пресі. Більшість з цих рецензій сьогодні невідомі, адже ніколи не передруковувалися. До того ж знайдені рецензії потрібно було перекласти з польської, російської, англійської, італійської, іспанської мов.

Частина з опер, в яких виступала Соломія Крушельницька і сьогодні дуже популярні. Їх ставлять всі оперні театри світу. Але є опери, які не пережили випробування часом. Забулися твори, забулися їхні творці. Отож упорядник видання Мар’яна Зубеляк здійснила величезну роботу, аби зібрати інформацію майже про всіх композиторів, і опери, в яких виступала Соломія Крушельницька. Також видання доповнене унікальними світлинами з архіву Музею Соломії Крушельницької. Дизайн книжки зробили художниця Оксана Квик.

Директор видавництва «Апріорі» Юрій Николаїшин розповів про співпрацю видавництва з Музеєм Соломії Крушельницької, яка триває вже протягом 17 років. А почалося все з путівника по Львову, який готувало «Апріорі». В останній момент вирішили включити до нього розділ про музей. Відтоді була низка цікавих спільних проектів.

А зберігач фондів Музею Соломії Крушельницької Ірина Криворучка розповіла про Міжнародний мистецький проект «Соломія». Це виставка, на якій представлені твори відомих українських художників Б. Бринського, В. Горяєва, Т. Красної, О. Мельникова, К. Могилевського, О. Ольхова, А. Потурайла, І. Проценка, П. Титенка, О. Храпачова та О. Яковенка, яких об’єднала одна мета — відтворити засобами живопису образ нашої великої землячки, відобразити прекрасні куточки рідної України та Італії, пов’язані з Соломією Крушельницькою.

Експозиція складається з портретів, сюжетних робіт і пленерного живопису. Пейзажі написані у Львові, а також Карпатах, неподалік від міста Сколе на Львівщині, в селі Дубина, де любила відпочивати Соломія Крушельницька.

Цей проект експонувався в Національній опері Україні, а наразі його можуть побачити жителі Італії.

А ось як далекого 1913 року газета «La Tribuna» (Буенос-Айрес) писала про роль Крушельницької в опері Ріхарда Штрауса «Саломея»:

«Головна героїня вчорашнього вечора Соломія Крушельницька завдяки своєму обдаруванню, створила більш ліричний образ Саломеї порівняно з жорсткими і похмурими тонами першоджерела… Жодних істеричних, збочених рухів, що можуть робити цю постать привабливою для вульгарної публіки із зіпсованими шлунками від щоденного вживання гострої їжі; жодних тваринних і сексуальних гримас, які принесли Саломеї лиху славу, — все було в межах художньої естетики. Отож, сеньйора Крушельницька створила образ Саломеї, якому з мистецького погляду не можна ні в чому дорікнути… Водночас, вчорашня „Саломея“ нагадала нам той добре знайомий ніжний і палкий голос… Можливо, тому сеньйора Крушельницька досягла свого найвищого успіху і найбільшого тріумфу».

Фото автора

Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької
Музичний світ Соломії Крушельницької