На сцені — справжні віртуози

В Українському домі відбувся Другий Київ-етно-мюзик-фест «Віртуози фолку». Його метою було об’єднати всіх, хто у своїй творчості звертається до скарбів української народної музики («автентиків», «академістів», представників сучасних музичних напрямків). Фестиваль створив широкий майданчик для спілкування, а також відкрив нові цікаві імена.

На сцені — справжні віртуози

В Українському домі відбувся Другий Київ-етно-мюзик-фест «Віртуози фолку». Його метою було об’єднати всіх, хто у своїй творчості звертається до скарбів української народної музики («автентиків», «академістів», представників сучасних музичних напрямків). Фестиваль створив широкий майданчик для спілкування, а також відкрив нові цікаві імена.

Фестиваль «Віртуози фолку» започаткували минулого року за підтримки Департаменту культури КМДА. Цього року до його проведення також долучився Український культурний фонд. Фестиваль відбувся за сприяння Міністерства культури України, Національної всеукраїнської музичної спілки, Національної спілки кобзарів України, Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ» тощо.

Організатор — Київський академічний ансамбль української музики «ДНІПРО». Партнер Фестивалю — ДП «Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім». А одним з інформаційних партнерів фестивалю виступила газета «Слово Просвіти».

«У цьому році в нас відбувається не один, а п’ять повноцінних концертних заходів. 9 листопада з великим успіхом відбувся концерт-промоція „Віртуози фолку“ в Житомирі. Ще три великі фестивальні концерти-флешмоби відбулися в столичних торгово-розважальних центрах — у „Каравані“, універмазі „Україна“ та Lavina Mall. Ми фактично започаткували нову традицію, адже досі народна музика в такому форматі тут не звучала. А завдяки нашому фестивалю тисячі киян відкрили для себе справжню, живу, віртуозну етно-музику. І бачили б ви, з яким захопленням люди слухали, підтанцьовували, знімали на телефони виступи Іванки Червінської, гурту ManSound чи Національного академічного оркестру народних інструментів України», — розповів виконавчий директор фестивалю Любомир Матейко.

Цього року на конкурс надійшло близько 150 заявок з різних регіонів України, з яких до фіналу відібрали 26. Учасники фестивалю презентували всю Україну: від Донбасу до Карпат, від Полісся до Слобожанщини. «Ми сподіваємося, що ці виконавці ще здивують багатьох професійністю, віртуозністю і сміливими творчими експериментами, а наш фестиваль відкриє для них нові перспективи», — зазначила автор проекту, генеральний директор Київ-етно-мюзик-фесту «Віртуози фолку», народна артистка України Олена Кулик.

Як і минулого року фестиваль перетворився на своєрідний марафон української пісні в усіх її проявах. З 10-ї години ранку в Українському домі працювало дві сцени: в центральній залі у режимі нон-стоп відбувалися виступи як конкурсантів, так і почесних гостей фестивалю, а в концертній залі в цей час тривало прослуховування «на живо» учасників конкурсної програми. Цікавим було жанрове розмаїття фестивалю — від автентичних виконавців, сольного співу, сольного інструментального виконання академічного ансамблевого музикування, гуртового співу, троїстої музики до етно-джазу, фанк-фолку, фолк-року та інших експериментів.

Вдячні глядачі довго аплодували етногурту «Буття» з Києва, вокальному ансамблю «Оберіг» Донецького національного університету ім. Василя Стуса (м. Вінниця), ансамблю сопілкарів «Соловейки» ДМШ № 28 м. Києва, Муніципальному академічному камерному хору «Київ», дитячому фольклорному вокально-хореографічному ансамблю «Зернятко» (м. Київ), Українському академічному фольклорно-етнографічному ансамблю «Калина» (м. Київ), фольклорному ансамблю КДШМ ім. М. Леонтовича «Яворина» (м. Київ), Божені Гамар з Дрогобича, фольклорному гурту «Оксамит» з Луганщини, фольклорному колективу «Калинова родина» з Черкащини, ансамблю «Джерело» Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету, ансамблю сопілкарів Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І. Старвінського та багатьом іншим.

Ще однією несподіванкою фестивалю стала презентація проекту «Володарі стихій». Всі учасники цього проекту: Олесь Журавчак (етно-духові), Георгій Матвіїв (бандура), Петро Сказків (цимбали) та Олександр Божик (скрипка) познайомилися минулого року завдяки фестивалю «Віртуози фолку». І це знайомство переросло у новий несподіваний формат, який до кінця року побачать глядачі Києва, Івано-Франківська та Одеси. Перший концерт відбувся через два дні після фестивалю в Одеській національній опері.

Протягом дня у фойє Українського дому кілька десятків народних майстрів та майстрів народних інструментів демонстрували свої роботи, проводили майстер-класи, навчали грі на тих чи інших інструментах.

Про талант молодої керамістки Марина Галузи з Обухова говорить її творчий доробок, в якому декоративні панно і тарелі, об’ємна просторова пластика, ужитковий посуд, прикраси, мала пластика. В роботі пані Марина використовує шамотну і гончарну глину, ангоби, поливу. Переосмислюючи Трипільські та давні українські мотиви наносить їх на свої роботи. Не боїться експериментувати з новими формами. Її вироби унікальні і неповторні.

Художник-дизайнер фестивалю «Віртуози фолку» Олеся Вакуленко наймолодша з династії Вакуленків-Самарських. Харків’янка пані Олеся має свій, властивий тільки їй авторський почерк. Ілюструє книжки, пише казки, створює антистрес-розмальовки та листівки. Працює в жанрах українського декоративного розпису, книжкової і станкової графіки, витинанки, батику, розпису посуду та одягу, графічного дизайну, проводить майстер-класи для дорослих і дітей. Головне в її творчості — це органічне поєднання сучасних елементів з традиційними українськими мотивами.

Олександра Прокопенко з Київщини — заслужений майстер народної творчості України, лауреат мистецьких премій ім. Д. Щербаківського та П. Верни. Понад 50 років пані Олександра витинає свою долю на килимах. Вперше сіла за верстат студенткою у 18 літ. Відтоді народні мотиви не дають майстрині спокою. Нові ідеї, образи, колористичне втілення — все це від споглядання творів народного мистецтва. Тканні килими, рушники, коци, вишитий одяг — таким є доробок відданої народному мистецтву Берегині. Роботи мисткині зберігаються у приватних колекціях та музеях України і світу.

Володимир Віхренко з Вінниччини — майстер з виготовлення духових музичних інструментів. За три десятиліття своєї творчої і педагогічної роботи пан Володимир виготовив понад тисячу сопілок, на яких навчаються і грають діти й дорослі, як в Україні, так і за кордоном. Майстер створив цілий ансамбль сопілок — сопілка денцівка-діатонічна та хроматична, сопілки альт, бас, джоломиги (дводенцівка), телинка.

Заслужений майстер народної творчості Олена Попова з міста Богуслава — володарка нагрудного знаку «За збереження народної традиції». Пані Олена працює в техніці ручне художнє ткацтво. Все життя ткаля в пошуку, доказом цього є її творчий доробок. Це жіночі та чоловічі строї в українській традиції, ляльки-мотанки, ткані рушники, скатертини, серветки, тощо. Своє мистецтво передає молодим, на виставках постійно демонструє мистецтво ткання.

В арсеналі майстра з виготовлення музичних інструментів Костянтина Мітокару з Білої Церкви — духові інструменти, майстер виготовляє українські сопілки, флейти індіанців Північної і Південної Америки.

А Микола Хорунжий з Кіровоградщини — майстер з виготовлення музичних інструментів. Окрім педагогічної діяльності та створення дитячих музичних колективів, Микола Васильович виробляє цимбали, які заполонили його душу і серце. Виготовлення цимбал — справа копітка. Потрібно щоб інструмент зазвучав і тримав музичний стрій. На цимбалах пана Миколи грають учні і студенти музичних закладів, артисти національних колективів України.

Також великий інтерес у глядачів викликали унікальні різблені з дерева фігури Анатолія Євлогієва, авторські ляльки Тетяни Федорової, торбани та бандури від Вадима Віксніна і Назара Божинського, а також етно-духові інструменти різних часів і народів Костянтина Мітокару і Василя Нагріного.

Завершальним акордом форуму став гала-концерт, до участі в якому крім переможців та учасників фестивалю запросили гурт «ManSound», Руслану, хор «Київ», Іванку Червінську та гурт «Gypsy Lyre», Ніну Матвієнко, «Гуцульську троїсту», «ДримбаДаДзигу», проект «Володарі стихій», Тараса Силенка, Олену Кулик та ансамбль «Дніпро», лауреатів минулорічного фестивалю гурти «Folky Funky» та інших. Ведучими фестивалю були Юрій Доник та Анна Заклецька.

Для тих, хто не зміг потрапити на фестиваль, а також для всіх українців з-за кордону на сторінці «Київ-етно-мюзик-фесту «Віртуози фолку» у Фейсбуці організували пряму трансляцію всіх фестивальних заходів і концертів.

Крім цього в рамках фестивалю відбулася практична конференція «Коло просвіти «Віртуозів фолку», темами якої стали сучасний стан, тенденції та пріоритети розвитку народного виконавства в українській музиці. «Ми прагнемо показати багатство української народної музики і пісні, показати, що вона прекрасна і захоплююча як в автентичному виконанні, так і в академічному, модерному, етно-джазовому чи фолк-роковому звучанні. Коли це музичне різноманіття поєднується на одній сцені і на одному концерті, ми справді можемо відчувати силу і велич зв’язку поколінь через музику і творчість», — зазначив арт-директор фестивалю Олесь Журавчак.

Фото автора

На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози
На сцені – справжні віртуози