Ювілей Глухівського хору

У Глухівському міському Палаці культури відбувся великий ювілейний концерт з нагоди 70-річчя від дня народження та 50-річчя творчої діяльності керівника Народного камерного хору духовної музики Катерини Кобзар.

Ювілей Глухівського хору

У Глухівському міському Палаці культури відбувся великий ювілейний концерт з нагоди 70-річчя від дня народження та 50-річчя творчої діяльності керівника Народного камерного хору духовної музики Катерини Кобзар.

Відома у всьому світі Глухівська хорова традиція, що народилася в унікальному за своїм розташуванням та природою українському місті, на батьківщині геніїв духовної музики, композиторів Дмитра Бортнянського та Максиміліана Березовського, пройшла випробування віками. Вона зберіглася попри історичні та політичні умови завдяки простим музикантам, які вірно і чесно несли і продовжують нести своє служіння її величності Музиці і українському народу. Одним з носіїв та продовжувачем традиції є Народний камерний хор духовної музики, яким майже тридцять років керує Катерина Кобзар.

Колектив можна назвати волонтером української академічної хорової культури, адже в ньому беруть участь аматори з різних закладів міста Глухова.

У концерті звучали твори зарубіжних та українських композиторів — Л. Ардіті, Ф. Шуберта, Дж. Пуччіні, В. Моцарта, М. Березовського, Дм. Бортнянського, М. Лисенка, М. Скорика, В. Польової.

Чарівна ведуча Анастасія Валько оголосила вихід ювіляра, і схвильована Катерина Кобзар з’явилася на сцені у супроводі самих Максиміліана Березовського та Дмитра Бортнянського, ролі яких чудово виконали вихованці Глухівської школи мистецтв ім. М. Березовського Михайло Фролов (Березовський) та Богдан Аносов (Бортнянський). Хлопчики не тільки виконували в концерті акторські завдання, але і разом заспівали «Колискову» В. А. Моцарта у супроводі Романа Лопатинського.

В ювілейному концерті взяли участь столичні гості — лауреат міжнародних конкурсів: керівник Камерного ансамблю «АртеХатта» Мирослава Которович (скрипка) та відомий баянист, заслужений артист України Ігор Саєнко, які блискуче виконали твори українських композиторів — Сонату для скрипки М. Березовського, «Пісню дерев» В. Польової, «Гуцульський танець» М. Скорика.

Володар численних світових нагород, лауреат міжнародних конкурсів Роман Лопатинський у цьому концерті представив своє мистецтво концертмейстера, акомпануючи оперним виконавцям, оскільки наступного дня відбувся сольний концерт та майстер-клас піаніста у Глухівський школі мистецтв у рамках педагогічної конференції.

Соліст Львівської Національної опери ім. С. Крушельницької, бас Назар Павленко виконав із Романом Лопатинським Пісню Тараса з опери М. Лисенка «Тарас Бульба» і народну пісню «Одна гора високая, а другая низька».

Лауреат міжнародних конкурсів і викладач Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Ірина Українець — дві арії Дж. Пуччіні — Баттерфляй і Тоски з однойменних опер. Арію Наталки з опери М. Лисенка «Наталка-Полтавка» співачці акомпанувала директор Глухівської школи мистецтв ім. М. Березовського Анна Мироненко.

Своєрідним творчим звітом поділилася глухівчанка — співачка, яка починала свій шлях у Глухівській художній самодіяльності — нині солістка Київського муніципального духового оркестру Віра Багринець-Воловоденко, яка підкорила залу своїм виконанням романсів «Поцілунок» Л. Ардіті;, «Блаженство» Ф. Шуберта і українськими народними піснями.

Також у концерті сольні номери та привітання підготували артисти хору Василь Жуков, який у супроводі концертмейстера Володимира Боброва виконав українські пісні, і Юрій Коваленко, що сам акомпанував собі на гітарі.

Багаторічна дружба та творчі зв’язки склалися у Хору з Арт-центром ім. Івана Козловського Національної оперети України, який першочерговим завданням роботи вважає збереження та продовження унікальних вокальних і мистецьких традицій України (режисер концерту — Тетяна Зозуля).

Ювілей перетворився у справжнє свято високого мистецтва.

Ірина ЮСУПОВА-КОБЗАР

, культуролог, м. Глухів Сумської області

Ювілей Глухівського хору
Ювілей Глухівського хору
Ювілей Глухівського хору
Ювілей Глухівського хору
Ювілей Глухівського хору
Ювілей Глухівського хору
Ювілей Глухівського хору
Ювілей Глухівського хору